Az első ISS APRS kapcsolat

Számos hazai “rádióamatőrrel” ellentétben a HA5KDR tagjai nem úgy születtek, hogy már minden tudás a birtokukban volt. 🙂 Sőt, mi azt sem szégyelljük közölni, ha valami nem sikerül elsőre – és azt sem, ha valami “először” jött össze. Az alábbi, HA5IKS Pisti jegyezte írás pontosan az utóbbit példázza…

GMT224_09_55_For JAXA_Kjell Lindgren_1037 Satellite deploy

A Föld a Nemzetközi Űrállomásról fotózva (Forrás: nasa.gov)

Van az úgy, hogy még a tapasztalt amatőr is találkozik új dolgokkal, amit korábban még nem próbált. Nem is beszélve a kezdőkről, akik ugyan lelkesek, de vagy nincs elég tapasztalatuk, vagy nincs kellő felszerelésük. Én magam az utóbbi csoportba tartozom, szerencsére a felszerelésre még csak telik, de elégséges szabadidő híján néha nehéz megfelelő tapasztalatokat szerezni.

Persze amikor úgy adódik, akkor azért egyből fejest ugrom a kínálkozó lehetőségekbe, így volt ez ma (augusztus 13.) is, amikor a nyaralóban punnyadva 🙂 azon gondolkoztam, hogy mit is lehetne csinálni, ha már nincs pancsolásra való idő. 🙂

Még az idei friedrichshafen-i Ham Fest-en vásároltam egy 144/433 MHz-es logper antennát a német Anjo Antennen cégtől, de sajnos még nem volt alkalmam kipróbálni. Ugyan a nyaraló QTH aránylag zajmentes (persze csak a bp-i QTH-hoz képest), azért RH-n sajnos továbbra sem fenékig tejfel az élet. Ami viszont nagy előny, az a terep viszonylagos nyitottsága minden irányban. Szerencsére ezen a környéken nem magasodnak épületek, így akár kézből tartott antennával is lehet sikerélménye az embernek, ha a szatellitákra fáj a foga. Egyből jött is a felvilágosodás, mi lenne ha műholdaznék egy jót?

75b91fd9-8cdf-47f8-81d8-86aa2d8921cb

Előttem az “óceán” 🙂

Gyorsan fel is kerestem N2YO weboldalát, hogy megnézzem épp milyen szerkezet jár a fejünk felett, melynek segítségével akár kapcsolatot is lehetne létesíteni. Első blikkre volt néhány, amire lehetett volna dolgozni, (túl sok szerencsém nem akadt velük), de a lista közepén már láttam, hogy közeleg az ISS, azaz a Nemzetközi Űrállomás. Csináltam egy-két gyors próbálkozást néhány amatőr műholddal, de a vételen kívül nem jött egyéb sikerélmény. Át is álltam az ISS frekvenciájára.

d4a4784e-33bb-4bf7-a2b8-c87882e4d36a

Mindenféle állomások érik el az ISS-t

Először arra gondoltam, hogy majd csak APRS-el próbálkozom, de gyorsan rájöttem, hogy a Yaesu FT2d rádiómhoz otthon felejtettem az átalakítót – azaz amivel összeköthetném a logperrel. Így ez kiesett. Szerencsére a táskámban pihent az FT-817 is, amire gond nélkül fel tudtam csatlakoztatni az előlapi BNC-re a logpert. Viszont így az APRS project megbukni látszott. Kicsit jobban utánajárva a dolgoknak, kiderült számomra, hogy az ISS mostanság már nem csak APRS módban dolgozik, hanem a napokban aktivizálták rajta az FM átjátszót! Így ezek után úgy döntöttem, hogy az FT2d-vel próbálkozom majd APRS-ben a saját gumirudi antennájával, az FT-817 pedig jó lesz majd a logperrel átjátszóban. Ugyan túl nagy esélyt a gumirudinak nem adtam, de mint később láthatjuk érdemes volt megpróbálni.

f51e7927-c165-4024-846a-d53af7449640

Jó móka a megfigyelés is!

Nem mondom, meglehetősen hülyén nézhettem ki a nyakamban lógó rádióval, fejhallgatóval, zsebemben mikrofonnal, másik kezemben kézirádióval, és az utánam húzott akkumulátorról már ne is beszéljünk. Sajnos a QTH-n elég gyenge a mobilnet, így egy kicsit sikerült lecsúszni az ISS pontos ablakáról. Emiatt az első kísérlet sajnos nem sikerült. APRS és átjátszó vétel is összejött, de engem ebben a körben nem vett senki.

A következő átvonulásra már egy kicsit felkészültebben érkeztem. A már jól ismert weboldalról pontosan megnéztem, hogy az én pozíciómból milyen irányból és időpontban várható az űrállomás. Szerencsére most időben elfoglaltam a pozícióm, így az antennát pontosan irányba állítva vártam a sült galambot. Ugyan vannak nagyon jó alkalmazások okostelefonra is, de amennyi „kacat” épp a kezem ügyében volt, a telefon már igazán nem hiányzott. Az FT2d tehát az ISS APRS frekire volt behangolva (145.825MHz FM), az FT-817 pedig split módban az FM átjátszó frekijén volt, ami keresztsávos, tehát a lejövő 437.800MHz, a felmenő pedig 145.990MHz. Azt, hogy épp melyik rádió és mikor dolgozik az ISS-en, azt az ARISS honlapján lehet megnézni – azon belül is a www.ariss.org/current-status-of-iss-stations.html címen.

Biztonsági okokból ugyanis űrsétáknál, űrhajó dokkolásakor ki szokták kapcsolni az átjátszókat. Amint feljött a horizonton az űrállomás, szinte azonnal lehetett is venni az átjátszón forgalmazó amatőröket. Először olasz, majd német, végül az űrállomás átvonulási pályájának megfelelően orosz szöveget észleltem. Az APRS vétel egy kicsit később jött meg, természetesen a kisebb antenna miatt. Az átjátszón mondhatni elég nagy volt a „nyüzsi”, sokan próbálkoztak feljutni egy gyors QSO erejéig. Nagy társalgásra amúgy sem jut idő és nem is illik foglalni az átjátszót. Gyors riport váltás, QRA kocka és búcsúzás ami tól-ig belefér.

Sajnos az átjátszóra ezúttal sem sikerült bejutnom, de így is nagy élmény volt hallgatni a szerencsés amatőrtársakat. Az APRS kísérlet viszont legnagyobb meglepetésemre sikerült, amint stabilan jöttek a packetek, én is nekikezdtem adni. Elsőre ugyan nem, de másodikra már sikerrel jártam, és visszajött a nyugtázás. Erre is igaz, hogy ha már egyszer bejutottál, akkor nem illik tovább próbálkozni, hacsak nem már olyan profik vagyunk, hogy az APRS-en túl, packetezésre is használjuk az átjátszót.

Miután az Űrállomás lebukott a horizonton, ideje volt megnézni az eredményt, hogy mire is mentünk “egymássl”. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megnyitjuk a www.aprs.fi oldalt és ha sikerült a kapcsolat, akkor kiszúrhatjuk a térképen a hívójelünket és azt, hogy az RS0ISS APRS állomáson jutottunk-e be. Ennél némileg többet látunk ha ismét felkeressük az ARISS honlapját: http://ariss.net/, itt ugyanis azzal is szembesülhetünk, hogy mely állomások jutottak fel és milyen üzeneteket küldtek/kaptak.

f55cfcf3-8df7-4191-a44a-943ef82c08a6

Azon túl, hogy jó kis időtöltés volt maga a rádiózás, még egy kellemes meglepetés is ért mikor megnyitottam este a mailboxomat. Egy kedves holland amatőrtárs írt egy gratuláló levelet, és röviden vázolta, hogy Ő milyen készülékkel/antennával próbálkozott. 😊 Sajnos nálam épp nem voltak tökéletesek a körülmények, és csak félsiker lett, de akit érdekel, annak feltétlenül ajánlom, hogy próbálkozzon az ISS-el! Jó móka lesz! 😊

Sok sikert!
HA5IKS
Pisti

  1. Gratula, de nem profi ott senki, csak az a belga amatőr
    aki csinálta az UISS software -t amivel egyszerű az ISS-APRS qso.
    Az új GreenCube ami 6000 km magasan közlekedik is elérhető
    70 cm -en egy kisebb Yagival és egy mobil ssb rádióval,
    az összes program szabadon hozzá férhető, szokásos track ..
    A neten a legtöbb cikk hatalmas összeállításokat reklámoz,
    mert aki ír, nem próbálta meg egyszerű eszközökkel. 73,DX.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .