Postára a kullanccsal!

Tele a net a SOTA kedvelőinek szóló jó tanácsokkal. Mi ezúttal nem a technika, hanem a vérszívók felől közelítjük meg a kérdést olyformán, hogy megpróbáljuk meghaladni a szokásos (és amúgy nagyon is hasznos) “lehetőleg hosszú nadrágban, zárt cipőben és hermetikusan záródó zsákruhában induljunk útnak” szerű bölcsességeket. Olyannyira, hogy mi egyenesen arra biztatjuk a nagyérdeműt, ha lassan vagy gyorsan araszoló vérszívót talál magán vagy a testébe fúródva, akkor azt ne dobja ki, ölje meg, hanem rögvest postázza az ELKH Ökológiai Kutatóközpont részére…

Érdekes, a lakosságnak szóló kérést tettek közzé a minap az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) munkatársai a Magyar Távirati Iroda hírfolyamában. Mint a közleményből kiderül, a szakemberek a Hyalomma kullancs hazai terjedésének felmérésében szeretnének támogatást kapni – s ehhez a projekthez mi, amatőrök is hozzájárulhatunk.

Az ELKH ÖK 2021-ben indította el programját, amelyben a kutatók a polgárok bevonásával térképezik fel a Magyarországon nem őshonos vérszívók (lásd a képen) terjedését. Mint tudatták, eddig két alkalommal sikerült megfigyelniük az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma-k felnőtt példányainak felbukkanását és megtelepedését. Ezek a paraziták többféle veszélyes kórokozót, közöttük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is képesek hordozni és terjeszteni, a kutatók ezért arra kérik a kirándulókat (SOTA-sokat), kutyatulajdonosokat, a ló- és szarvasmarhatartókat, hogy jelezzék, ha nagy méretű, gyorsan mozgó, csíkos lábú kullancsokat látnak. Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon találhatók információk.

A projektben az intézet munkatársai azt vizsgálják, hogy hol bukkannak föl hazánkban a tőlünk délebbre honos, de vándormadarak segítségével könnyen terjedő Hyalomma kullancsok. A szárnyasokon a fiatal (lárva és nimfa) példányok érkeznek, majd lehullva a talajon lesznek nagykorúak.

Mint felhívják a figyelmet, az emberre a felnőtt egyedek jelentenek veszélyt, amelyek a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek túl az itteni – egyre kevéssé zord – éghajlaton. Már a kora tavaszi időszakban (azaz a napokban) is randevúzhatunk velük, ami a hazai áttelelésükre utal. Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

Az ELKH ÖK kutatói aláhúzzák, e kullancsot leginkább az általa terjesztett vírus teszi hírhedtté. A kiemelkedően magas, harminc (30!) százalékos halálozási aránnyal járó, Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz jelentős egészségügyi kihívást jelent a parazita eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A kór az emberek körében a fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján is terjedhet, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve. Mint írják, a vándormadarak nem hordozzák ezt a vírust, ezért kicsi az esély egy fertőzött kullancs hazai megjelenésére.
A projekt elindítása óta számos lakossági bejelentés, e-mail, fénykép és beküldött példány érkezett az intézethez.

A közleményben Földvári Gábor, a kutatás vezetője azt hangsúlyozta, hogy a járulékos fogások (értsd: más fajok beküldése) sem haszontalanok, mivel a programban a lakosság széles körű részvételének köszönhetően egyéb vérszívók elterjedtségéről is információkat kapnak munkatársai. Az eddig beküldött öt kullancs- és egy közeli rokon vérszívó óvantagfaj közül két Hyalomma kullancsot azonosítottak a szakemberek. A tavaly szeptemberben egy Vas megyei kutyán észlelt, a Hyalomma marginatum fajhoz tartozó után Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája a csoport egy másik, járványtani szempontból szintén fontos faja, a Hyalomma rufipes egy példányát.
Fontos megjegyezni, a szakemberek egyik esetben sem tudták kimutatni a krími-kongói vérzéses láz vírusát, azt azonban még vizsgálják, hogy más kórokozókat hordoztak-e.
Az ELKH ÖK továbbra is mindenkit (így a SOTA-zó amatőröket is) arra buzdítja, hogy az észlelt parazitákat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma-egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail címen.

De – mint fentebb megfogalmaztuk – annak is örülnek, ha postára adod a kullancsod. Persze ne sima borítékba tedd, mert abból kimászik. A gondosan csomagolt küldemény nem egy eget rengető kiadás, továbbá jusson eszedbe, hogy a Pécsi Tudományegyetemen éppen azon dolgoznak, hogy e harminc (30) százalékos halálozási arányú vérzéses láz ellenszerét megleljék. S ehhez lehet, hogy pont a te vérszívódra lesz szükség. Vagy az a Pécsett megalkotott gyógyszer pont a te életedet fogja öt-tíz év múlva megmenteni, amikor minden elővigyázatosság ellenére mégis beléd vájja a fogát egy ilyen apró dög.

73!

a HA5KDR csapata

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .