Mire elég hat Watt?

Úgy egy hete azt írtuk, segíts magadon, s lesz Feldhell QSO-d. Hát, a minap nem lett, pedig mindent elkövettünk érte. A földbeállás okát nem tudjuk de mivel amateurok vagyunk, nem keseredtünk el, hanem gyorsan más örömforrás után néztünk…

Most csak ennyi fényrajz lesz, mert alapvetően nem ez a lényeg, hanem a rádiózásra való bátorítás és buzdítás!

Nyitányként (aki esetleg nem ismerné, mi is mai cikkünk tárgya) javasoljuk HA5CLF István és HA5IKS Pisti remek kétrészes, a tárgykörről született cikkének elolvasását. Vagy esetleg ezt itt.

——————————-

Ha valami nem megy, kár erőltetni – tartja a régi mondás. Mivel a minap egy válasz híján hiába hívtunk 5.385 kHz-en Fedhellben, átnyergeltünk hét megára, hátha FT8-ban nagyobb sikerrel járunk. Az alap a minap is bemutatott R-134, a teljesítmény hat Watt, az antenna meg egy katonai vertikál, ami eléggé jól muzsikál még hatvan méteren is. Mindez kora este történt, amikor a sávban nagyrészt még csak az óvilági állomások hallhatóak. Európa szépen be is jön, sorban naplózódnak a nyugati és keleti amateurtársak a Wsjt X programban. Közben az ember párhuzamosan figyeli a https://pskreporter.info/ oldalát, ahol a Map allap megfelelő rubrikáit kitöltve azonnal ellenőrizni tudjuk, hol és ki hallja a nagyvilágban a szentendrei Altiszti Akadémiáról a HA7AA égbe szökkenő jeleit.

Amikor az első japán állomáson felfedeztük magunkat azonnal éreztük, itt most valamiféle babérok nőnek majd nekünk, s mégsem hajtjuk morcosan álomra a fejünk.

A sorban az első Omán volt, A45XR 4.242 kilométerre tőlünk. Ezt követően pár percre teljesen váratlanul beesett VK3BOB Ausztráliából (15.538 kilométer). Amikor azt írjuk, égből a villámként nem beszélünk mellé – s bár durván negyvenen hívták egyszerre, a harmadik nekifutásra visszaigazolt bennünket. Pedig csak hat Wattnyi teljesítménnyel mentünk neki.

Utána feltűnt a színen Kuala Lumpurból 9M2CNC – nos, ő már rendkívül nehéz diónak bizonyult, hiszen vagy fél órán át szólongattuk, mire összejött a QSO. Ez egyébként olyformán működött, hogy pár száz Herz-el arrább tettük a WSJt X adóablakát, s ott nyomtuk a gőzt. Így végül meglett, s ez a lényeg!

Bár közel van, de mi mégis rendkívül örültünk 4X5DF (2.237 kilométer) Amno Om-nak, nem különben CU7AA amateurtársunknak az Azori-szigetekről (3.971 kilométer). Persze az ember telhetetlen, s ilyenkor már fél szemmel folyton azt lesi, miféle távoli, esetleg egzotikus állomások tűnnek föl élénk- vagy halványpiros színben a program bal oldali ablakában. Így miközben Izrael volt a vonalban, már kiszúrtuk WW1WW hívójelű kollégánkat, akit szintén sokára, úgy negyed óra alatt tudtunk abszolválni. A nap zárását pedig A65DR (3.986 kilométer) jelentette az Egyesült-Arab Emirátusokból. Mire eljött a távozás ideje, huszonkét FT8-as QSO került az állomásnaplóba.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy némely “híres” (vagy inkább hírhedt? – döntse el ki-ki maga) hazai amatőrök ennél egy óra leforgása alatt is messze több és távolabbi QSO-t naplóznak – de mentségünkre legyen mondva, hogy mi velük ellentétben a kevésnek is tudunk igazán és szívből örülni – továbbá megelégszünk az amateur jelzővel is.

——————————

Rádiózzatok Ti is digitális üzemmódban. Persze nem azt mondjuk-állítjuk, hogy “csak ez a jövő, de gondolj bele, lehet, hogy valakinek pusztán ennyi jut. Esetleg azért, mert nem engedik ki a tetőre – esetleg pedig azért, mert neki ennyire futja anyagilag. De legalább így is megjelenik az éterben és rádiózik – ennél több meg mi kell? Hiszen tudod, a hobbi(nk) megnyugvást hoz, leviszi a vérnyomást, helyreállítja a cukorszintet és nem mellékesen még örömöt is képes okozni… 🙂

 

73!

 

a HA7AA és a HA9HAF9A operátorai

  1. Az első kép máskor egy másik cikkhez készült, az Flrig rajta a lényeg. De jól látszik, hogy a szükség antennával 25 watt ellenére sem jött össze DX ebben ebben az időben nekem. De nem szabad feladni, sokat kell rádiózni, mint ahogy a fent is olvasható. Van, amikor 100 watt se lenne elég, máskor 6 watt se kell a világ végére. Terjedés nagyon nagy mértekben tud változni. Rövid és hosszútávon is. Terjedéstől függetlenül a lehetőségekhez képest jó antenna sok mindent könnyebbé tesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .