Pár gondolat az e-QSL munkáról

QSL lapot küldeni kötelesség. Újabban persze már nem a “papírforma” divatoz, hanem az e-kártya. Alább közlünk pár tapasztalatot, amelyek esetleg a kezdőknek hasznosak lehetnek.

Egy antik lap a régi, nyomtatott időkből…

Újabban alábbi sorok írója felel a rádióklub e-QSL forgalmának visszaigazolásáért. A HA5KDR az eqsl.cc oldal szolgáltatását veszi igénybe, így jelen cikkben az itt szerzett tapasztalatokról értekezünk. Az első és legfontosabb kitétel, hogy az említett digitális kikötőbe hiba nélkül exportálhatóak a MixW és a WSJT különböző verzióiban tárolt adatok. Mindez annyit tesz, hogy a tárgykörbe tartozó digitális QSO-at nem kell egyesével bekrampácsolni az elektronikus felületre.

Mivel az oldal használata szinte a faék kategóriáját súrolja, nem kívánjuk ismertetni – maradunk inkább az arányoknál. Mire gondolunk? Például olyasmikre, hogy az ember anno, a papírvilág idején elküldött mondjuk ezer lapot, akkor alaphangon úgy a tíz-tizenöt százalékára érkezett felelet egy éven belül, majd újra ennyire.a következő esztendőben, s az arány mondjuk három év alatt érte el a hetven százalékot. Ezt követően pedig már teljesen esetleges volt, hogy mikor vehetünk át újabb – az adott időszakra vonatkozó vékonyka – csomagot az irodában. Persze ettől el lehetett érni jobb mutatókat is egyeseknek, de a százas oda-vissza percent szerintünk a mesék ködébe tartozik.

Mivel a papírvilág (szerintünk sajnos) letűnőben van, marad az amateurtársaknak és kluboknak az elektronikus metódus. Lássuk, e téren mik a klub tapasztalatai.

Ahhoz, hogy az olvasó képbe kerüljön, önvallomást kell tenni. A klubnak több hívójele akad, amelyek közül a HA5KDR rovatban – bár a küldés valójában folyamatos volt – idén tavaszig akadt akadt egy durván háromszázas, nem csökkenő remittenda. Hibába no, ha sokat rádiózik az ember – márpedig mi nyomtuk és most is nyomjuk a PTT-t és a billentyűket eleget – akkor dőlnek a lapok. Az ember persze felel, de valahogy a múlt negatív öröksége nem akart eltűnni. Aztán HA5IKS Pisti, HA7PC Karesz és HA5CBM Miki felszívta magát, és ínhüvely gyulladást kockáztatva egy fél nap alatt elhordta a kásahegyet – magyarán lenullázta a raktárat.

Az akciót megelőzően heti szinten jött mondjuk tíz-tizenöt e-lap, a nullázás utáni egy hónapban a skála felugrott kevés híján négyszázra! 

Kereken kimondva a másik oldalra vélhetően ösztönzőleg hatott, hogy tömegével kaptak visszaigazolást a QSO-król. Igaz, a plusz százas tömeg (emlékezzünk: durván háromszázat toltunk ki tizenkét óra alatt) nem az abban a hónapban legyártott összeköttetések számával egyezik, hiszen seregnyi, általunk már régen visszaigazolt antik lap is szerepelt köztük – ám erről majd később…

Ha egy pillanatra visszanézünk a papír-korszakba azt látjuk, hogy átlagosan harminc százalék az, aki soha nem felel a lapunkra. Úgy véljük, e mutató az e-QSL esetében is megállja a helyét. Egyrészt nagyon nehéz – és unalmas – a régi, papír alapú logot átkonvertálni egyesekké és nullákká, másrészt nem csak itthon élnek lusta, Pató Pál mentalitású népek. Pedig – mint a saját példa is jelzi – ha az ember egyszer rászánja az időt, akkor már sokkal kényelmesebb és egyszerűbb szinten tartani valamit hetente egyszer, mint egy kupacban letudni százas.ezres hegyeket.

Hogy a hiányzó egyharmad sok vagy kevés, döntse el ki-ki maga. Mi csak annyit mondunk, az arány lélektanilag érthető – de persze ettől még nem elfogadható.

Visszakanyarodva a kezdőknek szóló tapasztalatokhoz, fontos megjegyezni, hogy az e-QSL-ek világában is akad helye a papírnak. Rengeteg ritka állomás – pont az egzotikusságra rájátszva – nem elérhető e-formában, csak hagyományos, dollárral kibélelt levélben. Általában elég két, legkisebb címletű zöldhasút betenni a borítékba, esetleg egy saját magunknak megcímzett levél kíséretében, s a válasz előbb-utóbb beesik a postaládába. Tehát ha van módod és lehetőséged, készíttess magadnak ilyet.

Dettó fontos megjegyezni, a qrz.com és a qrzcq.com oldalakon – amennyiben megvan a partnerállomás adatlapja – fel szokták tüntetni, hogy az illető miféle e- vagy hagyományos QSL lapokat hajlandó küldeni. Ez nagy segítség – nem csak a kezdőknek, de az állítólagos profiknak is. 🙂

Az eqsl.cc oldalon lehetőség van megjegyzésre is. Legyünk udvariasak, mondjunk legalább egy 73!-at és egy Mni Tnx-et, esetleg egy 88!-al kiegészítve. A kedvesség fél siker – továbbá soha nem lehet tudni, hogy mit hoz a sors… 🙂

Ahogy fentebb mondtuk, olykor akár öt-hét év múlva is befuthat egy-egy lapunk. Ennek okai szerteágazóak lehetnek: talán más is felszívta magát, sorra kerültünk, valamiért előre vettek vagy csak a partner regisztrált végre a szájtra. Egy a lényeg, nem szabad föladni – de évek múltán nem is szabad túl sokat remélni. Ha pedig nagyon kell a lap egy diplomához vagy versenyhez, akkor akár a finom villanypostás noszogatás is belefér.

A klub egyébként a versenyzésre szolgáló hívójelét leszámítva folyamatosan jelen van az éterben, amelyet jól bizonyítanak a havi szinten százas nagyságrendben érkező – és ugyancsak ebben a rendben visszaigazolt – e-QSL lapok. 🙂

Hirtelen ennyi, ha van kérdésed, szokás szerint tedd föl itt vagy valamelyik privát csatornánkon.

S zárásnak ne feledjük a ma is érvényes amateur bölcsességet s szabályt: az összeköttetés a precízen kitöltött QSL lap elküldésével zárul le!

Baráti 73!

a HA5KDR csapata

  1. magán véleményem a témáról:

    Az e-QSL olyan, mint a virtuális punci!!!

    Aki meg ilyet kitalál(t) sose lásson, fogjon, dugjon valódit!!!

    A mondás tőlem származik.

    -d- HA0LR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .