Kitelepülő nap – Field Day 2018

Az alábbi beszámolót HA5CLF István írta -fogadjátok szeretettel…

pic1

A táj, ahonnét a rádiójelek a világba röppentek…

Az időjárás inkább melegnek igérkezett az idei Field Day -en, s bár esőtől nem tartottunk, mégis volt miért izgulnunk. Délelőtt fél-kilencre érkeztünk Bercelre a találkozó pontra. Majd elindultunk az előre eltervezett pontra, ahová igen rossz, hepe-hupás út vezetett. Három autóval, megrakodva érkeztünk az utolsó egy-két kilométernyi szakaszhoz, ahol csak Péter merészkedett előre, hogy megnézze a vízzel borított földút milyen járásviszonyokkal kecsegtet. Közben mi ketten megálltunk, de nem sokára Péter is visszafordult és elindultunk ismét Bercel felé, hogy megbeszéljük az új stratégiát. Sajnos az előző napokban esőzött és lévén agyagos talaj, nem volt ideje felszáradni.

Dátum: 2018. július 21. szombat

Idő: érkezés Bercelre, a helyszínre 8:30
Helyszín: Szandra vár, Bercel környéke (N47.910341, E19.438022)
Új helyszín: Szandra vártól dél-nyugat (N47.9083627, E19.4076664)
Résztvevők: Péter HA8BIT, István HA5IKS, és István HA5CLF
Berendezés: “Go-Box” – FT-857D, KX3 + négy méteres transzverter, FT-817, és más URH-s rádiók Antenna: negyven méter Doublet négyszázötven Ohm táppal, kifeszítve három oszlop közt
Tápegység: Honda 20i generátor, ezerhatszáz Watt
Átjátszó: DMR és Yeasu kézi rádiók S22 csatornával a taktikai kommunikációhoz
Időjárás: 30-32 C°, napos, magas páratartalommal

Péter egy pár mobil hívás után már mondta is az új útirányt. Egy kőbánya látszott dél felé tőlünk néhány kilométerre, viszont egy gyönyörű táj tárult elénk nyugat felé. Így az antenna építés ezt figyelembe is vette.

Rengeteg munkával állítottuk fel a doublet antennát. A két végén negyven méter távolságra és a közepén egy harmadik árboc segítségével, ami a macskalétra (négyszázötven Ohm szalagkábel) súlya miatt volt szükséges és tartotta így a sugárzót. A tűző nap alatt legalább egy vagy másfél órát dolgoztunk vele.

pic2

Istvánok egymás közt: Karótartó HA5CLF – fejszés ember HA5IKS

pic3

A nagy megtekintők: HA5CLF István és HA8BIT Peti

A következő képen látható a három oszlop ami tartja az antenna huzalt. Egy ilyen kiszálláskor a kíváncsiság és a kísérletező múzsa motivál, egy RKSZ kitelepüléskor ezt nem engedhetjük meg magunknak. Most viszont nem siettünk sehová. Bár talán egyszerűbb antennával lesz érdemesebb a legközelebb szórakozni. (Mert hogy ez nekünk oda sorol…) 🙂

pic4

A fotó így már talán nem igényel bővebb magyarázatot…

pic5

Kitelepülve szép az amateurok élete!

A jobboldali képen a tartó árboc csúcsán egy 144/432 MHz-es vertikál és középtájon pedig egy, a négy méteres sávra méretezett antenna is készen állt. Mire az építést befejeztük, bizony már égtünk a Nap forróságától. Egy kis lazításal és sok hűtött vízzel új erőt gyűjtöttünk majd nekifogtunk a rádió telepítéshez.

pic6

Üzemben a közelmúltban bemutatott Go-Box

Beüzemeltük a go-box berendezést szinte minden rövidhullámú sávra, persze százhatvan méterre nem, de nem is lett volna értelme. Vittünk sátrat is, de végül is nem állítottuk fel, bár egy kis árnyék nagyon jól jött volna.

pic7

Kézben a kereszt-Yagi

István, HA5IKS kipróbálta elérni az éppen arra bolyongó műbolygókat. Nem nagy sikerrel, de mégis egy érdekes kísérlet volt. A kézi 144/432 MHz-es antenna pehely könnyű, de ha sokáig tartjuk kézben bizony egyre nehezebb lesz.

pic8

Éljen a szakács! (HA8BIT Peti)

Egy kései sziesztát is beiktattunk, amikor is Péter beindította az ebédre valót.
Nem mondhatom, hogy verseny kusózásba kezdtünk, inkább lazán komótosan indultunk neki a feladatnak. Először a húsz métert céloztuk meg és egy olasz állomással beszéltünk. Kíváncsi voltam mi lehet a tíz és tizenöt méteren. Az utóbbi csendes volt, de érdekes módon tíz méteren találtam valamicske aktivitást. Mostanában ha a 28 MHz kinyit, európai állomásokat hallani. A napfolt tevékenység maximumában, remélhetőleg néhány év múlva ott leszünk, nem ez lesz jellemző. Olyankor az európaiak teljesen eltűnnek és csak interkontinentális összeköttetés a jellemző.

Nem sok összeköttetés született, de megemlíteném itt a 70 MHz-es sávban a sikerélményünket. HA5CBM Mikivel és HA5DON Istvánnal megbeszéltünk egy találkát a 70.200 MHz-re SSB hívó frekvenciára. Felszereltem a KX3-at egy LiPo 14,8 Voltos akkuval és a beépített négy méteres transverterrel próbálkoztam. Ahogy mértem az SWR-t, ami kitűnőnek bizonyult, egyszer csak megjelent egy spanyol állomás, EA1BFZ. Meghívtam és rögtön visszakérdezett ki hív, és a harmadik ismétlésre meg is hallott és meg is volt az összeköttetés Kissé kurtára sikeredett, ugyanis a végén eltűnt. Valószínűleg egy sporadic-E terjedés lehetett. Ellenőriztem a teljesítményt, készülve a megbeszéltekre, kiderült két Wattal hoztem össze a spanyol amateurtársat. Ami még jobban meglepett, hogy három Wattra lehetett tekerni a teljesítményt. Amióta letöltöttem a legújabb firmwaret, a rövid hullámon tizenöt Watt lett és ezek szerint 70 MHz-en három – no nem a kislány, mint a nóta mondja – hanem a Watt.
A megbeszélt időpontban megjelent István, HA5DON és kristály tiszta hangon, zajmentesen, erős térerővel és tökéletes érthetőséggel csevegtünk. Ők Gerecséről elvezték a field-day rádiózás örömeit és a tűző Nap kínjait.

Lassan elérkezett a pakolás ideje, a nap továbbra sem hagyott alább a melegéből. Meg is izzadtunk mire mindent sikerült elpakolnunk. Majd újra konvojban indultunk ezúttal hazafelé. S22-n még időnként váltottunk néhány szót, de azt hiszem megfáradtan, de jó érzéssel ment ki-ki az otthona felé.

 

Baráti 73-at kíván minden kedves amateurtársnak az eseményeket lejegyző

 

HA5CLF István

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .