Tizenhárom karakter – azaz mi is az a JT65 és JT9? I. rész (HA5CLF és HA5IKS közös írása)

Valamikor a távíró volt az egyetlen rádióamatőr kommunikációs lehetőség. Majd amikor megjelent a fónia (AM és az SSB), egyesek az öreg rókák közül rosszallóan nézték, de hiszen ez telefon nem is amatőr rádiózás. A fejlődés persze nem állt meg és számtalan új kommunikációs lehetőségel bővült a repertoár. Szinte megszámlálhatatlan digitális amatőr kommunikációs mód van ma használatban. Először jött a jó öreg radioteletype, vagy más néven RTTY. Van aki még hallotta mechanikus készülék zakatolását, lévén korunkban asztali számítógépen fut az is. Aztán jöttek a PSK31, MFSK, PACKET, THROB, OLIVIA, csakhogy megemlítsünk párat a teljesség szüksége nélkül. A digitális kommunikációnak a célja a lehetőleg hibátlan adatátvitel, és különböző zavarási körülmények közt is biztosítható kommunikáció lehetősége. Bár a legtöbb ilyen kommunikáció, beleértve a fóniát is természetesen, sokáig alulmaradt a távíró és a távírász jó füle mellett, ma ez már nem így van. Különösképpen a JT65 és JT9 digitális mód, amiről írni szeretnék, amely még akkor is áthidal két pontot, amikor már füllel nem is érzékelhető a jel.

Nem annyira bonyolult, mint ahogy kinéz – sőt!

Hogy ne gondoljuk, hogy a rádióamatőrök egy furcsa, elavult, letűnt korok hegedűsei, had említsem meg Dr. Joe Taylor Nobel díjas fizikust, aki többek között részt vett az Einstein gravitációs elmélete konfirmálásában. Mellékesen rádióamatőr is, K1JT hívójellel. Széleskörű érdeklődése kiterjedt a gyenge-jelek digitális kommunikációjára is. Az ilyen gyenge-jelek például a holdról való visszaverődött rádió jelek, esetleg a meteor-scatter, vagyis a meteorokról visszaverődött rádió jelek. Ezek a jelek az Ő általa kifejlesztett moduláció/demodulációval, a szofisztikált berendezések tömkelege helyett, már egyszerű rádióamatőr eszközökkel is elérhetővé válltak.
A rádióamatőrök először 2001-ben juthattak hozzá a JT65 digitális kommunikációhoz Dr. Joe Taylor jóvoltából. Nem fogom az olvasót untatni a protokol szerkezetével, inkább beszéljünk arról, mit is lehet vele csinálni. Először is megemlítjük, hogy egy gyakorlatilag nem túl bonyolult antenna és rádióamatőr eszközökkel felszerelve, könnyen áthidalhatjuk az oda-vissza közel hétszázhetven-ezer kilométeres Hold Föld közti utat, amit a jelnek meg kell tennie az adó és a vevő közt a Holdról visszaverődve. Ez persze URH frekvenciákon történik. Viszont a legtöbb rádióamatőr, rövidhullámú összeköttetések miatt rádiózik ezzel a digitális módszerrel. Itt nem a Hold, hanem az ionoszférából visszaverődött, esetleg többszörösen az ionoszféra és a Föld közötti visszaverődött jellel létesítenek összeköttetéseket.
De nézzük meg mi kell ahhoz, hogy JT65-el tudjunk kommunikálni. Először is kell egy hagyományos rövidhullámú rádió adóvevő és egy asztali számítógép, amit digitális interfésszel kötünk össze. Majd szükséges egy szoftver, például a leggyakrabban használt WSJT-X, amit ingyenesen letölthetünk a Princeton Egyetem oldaláról: (Link) Az alap beállítások után készek is vagyunk kommunikálni.

Szinte mindent automatikusan csinál…

Így néz ki a WSJT-X szoftver. A fenti képen épp JT9 moduláció látható, ami főleg csak abban különbözik a JT65-től, hogy a sávszélesség igénye 15.6 Hz a 177 Hz JT65 helyett. Érdemes megjegyezni, hogy ez lényegesen több energiát tömörít a kis sávszélességbe, ami a kulcs a gyenge jelek kommunikációjában. (K1JT)

A szoftverben természetesen ezen a két üzemmódon kívül még található számos egyéb is, pl. a WSPR, JT4, QRA64, ISCAT stb, stb… ezek általában terjedési megfigyelésre, Föld-Hold-Föld (EME), illetve különféle scatter összeköttetésekre használhatóak. Kezdőknek elsősorban a JT65 és JT9 módok ajánlottak, amelyekkel könnyű és gyors eredményt lehet elérni, így szinte azonnal meg lesz a sikerélmény. Különösen ajánlott ezeknek az üzemmódoknak a használata rossz elhelyezkedésű QTH-n, ahol körülményes jó antennát kihelyezni. Különösen nagy teljesítmény sem szükséges, sőt. Mint a legtöbb digitális üzemmód, ezt is illik kis teljesítménnyel művelni, tehát max. 40W, de inkább QRP. A kimenő teljesítménynél talán még fontosabb a kivezérlés. Feltétlenül ellenőrizzük rádiónk ALC méterén a kivezérlés szintjét, minél alacsonyabb, annál jobb. A nagy kivezérlés torz jelet eredményezhet, amit nem biztos, hogy dekódol az ellenállomás számítógépe. A nagy teljesítménnyel pedig az a probléma, hogy elnyomja a többi állomás jeleit ha azonos, vagy közel azonos frekvencián dolgozunk. Itt ugyanis van egy nagy előnye a JT65-nek, mégpedig ha átfedésben van két állomás, akkor (megfelelő körülmények között) sikerülni fog a dekódolás és így is lehetséges lesz a kommunikáció.

Egyébként eredetileg a JT65 URH EME összeköttetésre lett kitalálva és a JT9 lett volna az RH üzemmód. Nos a gyakorlat egy kissé felülírta az elképzeléseket, mert a JT65 nagyon gyorsan népszerű lett, és RH-n is tökéletesen bevált. Gyakorlatilag a JT9-es sávon alig találni állomást, míg a JT65-ön alig lehet elférni. Hogy ez miért van, az nem teljesen egyértelmű számunkra, mivel a JT9 kisebb sávszélességen megy, ráadásul néhány dB-vel még jobb is az érzékenysége.

Hamarosan érkezik a folytatás!

 

Ha kérdésed van, keresd a szerzőket, azaz

HA5CLF Istvánt

vagy

HA5IKS Pistit

 

Baráti 73!

 

A szerzők

  1. Szia.
    K1JT nem csak kiváló tudós, hanem menedzser és
    pszihológus is.
    Alapvetően a WSJT MOONBOUNCE (eme) -ra készült,
    a WSPR RH -ra és a JT-9 HH-KH és 160m -re.
    Nagyon jól látta előre, hogy ezek a módok meg fognak
    jelenni RH -n is, de már nagy teljesitménnyel. Igy is lett.
    A jelek legnagyobb része ma már füllel hallható, vagyis
    az amatőrök “hentes” módon használják, a WSPR kivétel.
    Hát ezért készült el a most elterjedt FT8, hogy a “henteseket”
    kielégitse. Ez gyors, ész nem kell hozzá és mehet a power.
    Az FT8 mindössze 2 dB -el jobb a füllel hallható távirónál.
    Egy jó távirász még éppen hallja a -18 dB zajküszöb határán
    lévő CW jelet.
    A cikk viszont fontos, mint minden magyar nyelvű leirás.
    Üdv, Ede.

    • Szia Ede!

      Köszönjük a hozzászólásod. Igen, sajnos tapasztalható az FT8 üzemmód elszívóereje, hipp-hopp tele lettek az FT8-as sávok. Reménykedjünk, hogy ez csak az újdonság varázsa, és nem a “hentesek” találták meg az új játékszerüket.

      73 de HA5IKS Pisti

  2. Csak egy parányi kiegészités:
    A legnagyobb eltérés a JT65 és az összes többi
    JT mode között, az alkalmazott hibajavitó eljárás.
    A JT65 az amatőr gyakorlatban egyedülállóan,
    szabadon tartalmazza
    a “Reed-Solomon” kóder-dekódert, kifejezetten
    az átvitt információ hibátlan átviteléhez (hivójel).
    73!DX! Tomi

    • Szia Tomi!

      Köszönjük a kiegészítést! Igen, a cikkből sok minden kimaradt, órákon át lehetett volna még írni. Eme cikket inkább csak kedvcsinálónak szántuk a kezdők számára, mivel sajnos nem nagyon lehet olvasni magyar nyelven ezekről az üzemmódokról.

      73 de HA5IKS Pisti

  3. Persze Pisti.

    Én csak egy mondatra reagáltam mindössze,
    a jt 65-9 különbségre, ami helytálló, de az R/S
    hibajavitás annyira egyedülálló a JT65 -nél,
    hogy a “kezdőknek” is illik tudni.
    Pl. az MFSK, FEC .. stb, sok módban benne van.

    K1JT zseniálisan választotta le a tömeget az
    FT8 -cal a JT65 -ről és JT9 -ről rövidhullámon.
    Aki türelmetlen és még a CW sem érdekli,
    sem a kirándulás a szabadba egy QRP riggel,
    annak irány az FT8 full automata módja.
    Igaz ez alig képes a “zaj alatt” közlekedni,
    de sebaj, megy a qso, azért van.

    73!DX!Tomi

  4. Szevasztok.

    A WSJT soft. kiváló egy minimalista rádióamatőr
    összekötettéshez, rossz antennával és QRP -vel,
    hivójel – riport váltás automatikusan és kész.
    A legjobb az “eméseknek”, akik igy többet tudnak
    rádiózni valamivel.
    De, ez nem egy “keyboard-keyboard” lehetőség,
    alaposan le van butitva, nem kell tudni hozzá
    sem gépelni, sem angolul,
    valódi kommunikációra ezek teljesen alkalmatlanok.

    Üdvözlettel:
    Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .