Eyeball QSO után valódi

Ma megint egy nagyon jót QSO-ztam. Nemrég hoztam rendbe az állomásom internet kapcsolatát, a régi Windows XP-s soron kívüli 3-as Service pack-jével is több napot bajlódtam. Log vezetőnek a régi gép is megteszi. Már alig vártam, hogy távírón az RH sávokon újra összeköttetéseket csináljak.

Szokásomhoz híven a Logger32-es programba bevezetett Telnet-es protokollú Reversebeacon.net adatait figyeltem. Főleg a Földgömbön megjelenő távoli DX-ekre vadásztam. Tudom, ez nem igazi vadászat, amikor a hűséges gép kutyák felhajtják a ritka állomásokat, én megy csak click, és már ott is vagyok a megfelelő sávon, a végfok utáni ATU kihangolva a tárolt L és C értékekkel. Már csak azt figyelem, hogy az RBN automaták által távírón levett hívójel stimmel-e.

Sorban nagy megelégedésemre csináltam is 3 távoli összeköttetést: K3RA-t Maryland-ből, DU3LA-t Philippinies-ről és JH1GEX-t Japánból.



Csak DU3LA-val nem volt QSO-m korábban, a másik kettővel igen. Szívesen találkozom újra az állomásokkal az éterben. Az éter versenyeken való részvétel is ehhez hasonló, csak ott az igazi versenyzők nagyon sietnek, hogy az ilyen megismételt találkozó minél hamarabb meglegyen.

Hamar abba is hagytam az ilyen géppel segített vadászatot, és nem is ez a beszámolóm igazi tárgya. Mivel nem volt túl sok állomás, tehát elkezdtem CQ-zni 18,080 MHz-en, ami a gyalogbillentyűs (SKCC) hívófrekvencia. Mindig jeleztem, hogy SKCC állomásokat (is) várok, de nem akartak jönni. Szeretnek ezen a frekvencián olyanok hallgatózni, akik szép komótosan leadják egymásnak az állomásuk adatait, nevüket, QTH-jukat teljesítményt, antennát stb.

Megint 3 QSO született. Egy SKCC tag sem hívott meg, de illik mindenkinek rendesen válaszolni a tagsorszám nélkül is.

Már a bolgár amatőr társ előtt felfigyeltem egy halkabb OH állomásra, de Iván hívójele erősen szólt, így a finn amatőr társnak várnia kellett. Ki is várta a több perces QSO-t és most már jobban hegyeztem a fülemet, mert az OH mellett egy másik, nála erősebb állomás is hívott engem.

Az igazi meglepetés ekkor ért. Ismerős volt az OH5SW hívójel, de egyből nem ugrott be miért. Az elektronikus log sem segített, mert azt mondta, hogy ilyen hívójelű emberrel nem volt QSO-d. Hát nagyot tévedett a log! Nem csoda, hiszen gép :-).
S hogy semmi kételyem ne is legyen a finn operátor már pötyögte is szépen, hogy milyen jól érezte magát nálunk Budapesten a klubban, és hogy mennyire emlékszik a személyes találkozóra. A személyes találkozót nevezi az amatőr zsargon Eyeball QSO-nak.

Erkki OH5SW látogatása a HA5KDR-ben

Erkki, aki két iker unokájával volt fent az Őzike utcában a HA5KDR-nél meghallotta, hogy CQ-zom, és végre elérte, hogy egy „igazi” QSO-t is beírhassunk a log-unkba!

73! Tnx Erkki de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .