Fejlesztés Szentendrén

Egy rádióklub életében olykor egészen apró ügyek is képesek óriási sikerélményt generálni. Ezt éltük át múlt héten a Vodafone (Link) támogatása kapcsán – vagy minap Szentendrén, az Altiszti Akadémián. Utóbbi állomáson egy forgatót biggyesztettünk föl, arra pedig rászereltük az eddig mostohább ponton rögzített 70 Mc/s-on üzemelő Yagi antennát. Nagy cikket ne várjatok, ez inkább csak amolyan kedvcsináló…

Nekifutunk a szerelésnek…

Nagy kedvencünk a négy méteres sáv. A minap például lőttünk egy ír amateurtársat, 1.993 kilométer távolságból sima USB üzemmódban. A band-ra a fő cájg természetesen egy R-134-es magyar gyártású adó-vevő, plusz HA5IW Simon konvertere. Eddig rendben is volna minden, csak azért akadt egy kis gondunk – jelesül az, hogy a fölszerelt BRG Yagi antennát eddig R-1 (ereggy’ fiam, oszt’ forgassad) módszerrel irányoztuk a cél felé. Ez mondjuk nyáron, esetleg tavasszal még elmegy, de szakadó esőben ősszel netán jeges télvíz idején a lefagyott tetőn (igen, akkor IS van ott terjedés, csak ki kell várni) már nem annyira mókás, vicces.

Kellett tehát egy forgató – no de honnét?

Ahogy a nóta is mondja, „Azért vannak a jóbarátok” – nos, nekünk HA2NON Nonoo sietett a segítségünkre, mikor dobra verte a saját, felesleges TV antenna rotator-át. Megvettük a Burabun, kivittük s már föl is dobtuk a helyére.

Még a régi helyen…

Első lépésként lebontottuk a régi helyéről a Yagit, majd bezsíroztuk az összes csavarokat, hogy ha egyszer kell, akkor szét tudjuk szedni a cuccot.

Volt-nincs – tiszta varázslat…

Ezt követően némi akrobatikai ügyességgel elhelyeztük a forgatót a megfelelő oszlopra.

Hát nem tisztára úgy néz ki, mintha a forgató keverte volna meg a felhőket… 🙂

Persze a biggyesztés előtt tettünk egy próbát a tekintetben, hogy a kábeleket miként kell bekötni. (Vittünk föl színes vezetéket, így a tévedést eleve kizártuk akkor, amikor a piros-sárga-zöld sorrend mellett tettük le a garast…)

No: hát nem gyönyörű?! Ne is gondolkodjanak: az!

Hazudnánk, ha azt állítanánk, a beemelés és a bekötés csak egy pillanat műve volt. Nem, dehogy. Tériszonnyal meg pláne nem. De fölkerült minden, ahogy a nagy könyvben elő van írva.

El kell hinniük, tényleg forog és a koax sem akad bele semmibe… 🙂

Valójában ennyi, mert a Yagi hozza a formáját, azaz azt, amit elvárunk tőle. Például a jeladók szépen dübörögnek onnét, ahonnét jönniük kell.

És a jó munka megháláta magát: tegnap kifogtuk EA1FDI állomást a Belárokról, 5/5-ös riporttal 70,180 Mc/s-on 2.076,71 kilométerről USB üzemmódban.

 

Ha minden igaz, jövő héten egy olyan film születik, melyet nem e sorok írója követ el – így a minőség tuti borítékolható lesz. 🙂

 

Ha kérdésed van, ne habozz, tedd föl bátran, s mi szokásunkhoz híven a legjobb tudásunk alapján igyekszünk majd felelni rá.

Baráti 73!

 

Military Szakosztály
HA5CBM Miklós

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .