Erkki OH5SW látogatása a HA5KDR-ben

Nekem a legjobban az ikrek tetszettek a látogatásban. Erkki ugyanis elhozta két 13 éves iker fiú unokáját. Nagyon természetesen viselkedtek, tudnak angolul is tisztelettudóak, visszafogottak voltak, de amikor játszottak, igazi gyerekek maradtak. Erkki nem erőszakolta rájuk, hogy legyenek rádióamatőrök. Nekik hagyja meg a döntést. A látogatást talán ezért is kérte a klubba.

Először összehasonlítottunk egy SDR és egy analóg RH rádiót. Megfigyeltük a hangjukat, a digitális zavar tűrésüket (miközben egy GSM telefon kommunikációja zajlott és bezavart az analóg rádióba). Elmondtam nekik, hogy az ő telefonjuk is tartalmaz több SDR rádiót.

Ezután áttértünk az analóg FM kézi rádiókra, majd a digitálisokra. A digitális DMR jeleket küldtük a klub átjátszóján, majd pedig az openSPOT-on keresztül is. Csináltam előttük DMR összeköttetést (Tnx fer HA7BJA Józsi fm Üröm!), majd belehallgattunk a D-STAR rendszerbe. Délután 4 körül járt az idő, így átkapcsoltam a REF030C reflektorra. GB13COL különleges hívójelű állomás csinált sorban USA amatőrökkel QSO-kat. Odaadtam Erkki kezébe az ID-51 kézi rádiót, és mondtam, hogy hívja meg ő is az állomást. Meg is tette HA/OH5SW hívójellel.

Kis zavart okozott az én hívójelem a szöveges megjelenésével, de Erkki megmagyarázta, hogy itt van látogatóban Budapesten, így az összeköttetés jól sikerült, amiről ez a hangfelvétel is tanúskodik.

Az Őzike út sok látnivalóval fogadta a látogatókat. HA5IS István egy finn WSJT összeköttetéssel kedveskedett a fiúknak és nagyapjuknak. HA5CLF elhozta a méretes mágneses hurokantennáját és bemutatta annak saját készítésű processzoros hangoló rendszerét az oktató teremben. A HA5KDR konstruktőri szakosztálya szokás szerint balunokat mért be HG7AN antenna mérőjével. A vendég fiúkkal megfigyeltük a klub által telepített HAMnet parabola antennákat is.

Megnéztük a katonai rádiós ZIL teherautót belülről és a pince helyiségeket. Köszönjük HA5CBM Miki tárlatvezetését és HA5TBN Dani profi tolmácsolását! A két fiú kifáradva a sok látnivalótól levezetésül jól kiszaladgálta magát az Őzike út 37A kertjében.

Késő délután kísértem a vendégeinket a Víztorony melletti 21-es buszmegállóba. Remélem pozitívan sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy a fiúk majd jól döntsenek amatőr rádiós ügyben.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .