A gyűjtő polca: Légvédelmi optikai műszerek

Folytatjuk a Gyűjtő polca című sorozatunkat. Ezúttal egy 1954-es kiadványt mutatunk be, amely nem csak az akkor rendszerben tartott főbb légvédelmi- és tüzérségi műszereket leltározza, hanem az optikák és az emberi szem működésének titkaiba is igyekszik bevezetni az olvasókat. Ismét és nyomatékkal szögezzük le, könyv- és szabályzat-bemutató folyamunk nem azért készül, hogy “nekünk mink van”, hanem azért, hogy tudd, hogy ilyen is létezett, s így mit kell keresned az antikváriumban…

photo_2023-02-20_18-14-02

Rákosi-címer, fekete csillaggal…

Hosszú ideig nem értettük, miért van – ha nem is az összes, de számos -, az 1950-es években készült leíráson megadva forintérték? E téren talán hülyén haltunk volna meg, ha nincs egy kedves idős tiszt barátunk, aki elmondta, hogy minderre a Hiánytérítési kötelezettség, azaz népszerűbb (és sokaknak anyagilag fájó) nevén a HTK végett volt szükség. Azaz így tudatták a katonával/raktárossal/tiszt- és altisztjelölttel, hogy egy adott bumáska mennyi forintot kóstál, ha az illető elhagyja, esetleg megrongálja.

photo_2023-02-20_18-16-17

Csak a miheztartás végett: a DJA-1 négy, míg haverja, a DJA-6 “csak” három méter hosszú. Egyik sem két kilogramm… (A DJA-6 tubusának ládája töküresen (!) száztíz (!) kilogrammot nyom.)

A tárgyalt mű háromszázhárom oldalon, huszonnégy fejezetre bontva tárgyalja a szóban forgó témát. Kiadója a Honvédelmi Minisztérium, nyomási ideje 1954. A képen szereplő az 1.706. könyv – e tény és a korabeli szokások illetve a saját gyűjtői tapasztalat alapján úgy véljük, ezerötszáz biztosan készült belőle. Beszerzési útja a korábban már tárgyalt Szabályzatraktár volt, rendesen, számla ellenében, ahogy kell. (Visszautalva az eredeti, 1954-es árra a fényrajzokon szemlélhető műért nyolcszáznegyven forintot kellett anno, 2013-ban letenni a kiadóintézet asztalára.)

photo_2023-02-20_18-15-51

Lássuk azokat az eszközöket, amelyeket tételesen tárgyaltak a hajdani szerzők. A BI parancsnoki és a TZK légtérfigyelő távcső, a PAB periszkópikus tüzérségi tájoló, a BMT tüzérségi tájoló, a ZD légvédelmi-, valamint a DJA-6 és a DJA-1 sztereoszkópikus légvédelmi távolságmérők. Ezen túl a tananyagban még olyan “apróságokra” is figyelmet fordítottak, hogy miként néz ki egy menetes orsó vagy egy kúpkerék kapcsolat, minek hála a szerkezetek mozogni tudnak, vagy élesség lesz a nézőkében.

photo_2023-02-20_18-14-30

Miként jön- s megy a fénysugár a csőben és az üvegek között…

Sokan úgy gondolják, az efféle, poros antikvitásnak beillő szabályzatok ma már elérhetetlenek. Ez azonban nem igaz, hiszen ha vesszük magunknak a fáradtságot, s visszatekerjük a neten a korábbi esztendők bolti kínálatát, meggyőződhetünk róla, hogy olykor egészen meglepő bumáskák szerepelnek az “elkelt” rovatok digitális polcain. Az pedig fokozottan igaz, hogy amikor csak lehet, érdemes magukat az üzleteket is felkeresni, és elhinteni a tulajdonosnál, mire vagyunk rákattanva… 🙂

photo_2023-02-20_18-15-14

Üveg van gazdagon. A DJA-6-ban például cca tíz kilogramm…

Nem akarván senki drága idejét húzni, mára ennyi fért bele. Tudjuk, hogy hosszú ideig hallgattunk, így nem szeretnénk ezt a hibát újra elkövetni. Azaz hamarost érkezünk az újabb izgalmakkal! 🙂

 

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .