A gyűjtő polca – Rádióamatőrmúlt Békés megyében

Ma hozta meg a posta – gondoltuk, felhívjuk rá a figyelmeteket. Tesszük ezt annak tükrében, hogy HA8QC Wlassits Nándor rendkívül alaposann megírt és tanulságos könyveit már eddig is több alkalommal bemutattuk…

Nándor Om szakavatott kutatója a hazai rádióamatőr múltnak. Mi is beszámoltunk arról, mikor hosszas várakozás után megjelent végre újabb könyve, de a magyar radarról is remekművet hozott össze. Aztán egyszer azt is feltártuk, hogy Nándor egyik könyvének adatai miként érhetőek tetten HAF7G Silley Antal altábornagy logjában. Most a Békés megyei rádiótörténet második kötete érkezett meg hozzánk postán, így gondoltuk, megosztjuk veletek a hírt.

Hazánkban tizenkilenc megye van – de a mi szempontunkból immár egynek sincs olyan alaposan feldolgozva a rádióamatőr múltja, mint Békésnek. A száztizenkét oldalas könyvben több tucat eredeti fényképet valamint táblázatot szemlélhetünk – valamint olyan amatőröket, akik immár az örök éteri mezőkön hívogatják egymást.

Túl azon, hogy a könyv hiánypótló és más megyék tekintetében folytatásra (lenne) érdemes, a recenzenst az adattengeren túl leginkább a korabeli állomásfotók fogták meg. Ha az ember vesz egy jó nagyítót, akkor egészen elképesztő részleteket fedezhet föl – egyben nyer egy elég gazdag és releváns képet arról, hogy a mai szemmel miféle kövületekkel és lomokkal értek el világraszóló sikereket az elődök. Arattak a saját építésű készülékek és antennák – egyrészt nem nagyon volt más, másrészt az emberek akkoriban még ráértek odahaza bütykölni.

Ha érdekel a múlt, akkor mindenképpen szerezd be Nándor Om könyvét – megéri a fáradtságot!

(Rádiómúzeum Könyvek 3. Gyula, 2019)

73!

HA5CBM

Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .