Megjött végre a folytatás!

Több mint tíz esztendeje, 2006-ban jelent meg HA8QC Wlassits Nándor RövidHullámok 1924-1934 című, egészen elképesztően alapos és részletgazdag könyve. Aki olvasta az alig hatszáz példányban megjelent művet, tudhatja, hogy a szerző olyan elemeket bontott ki a magyar rádióamateur mozgalom hőskorából, amelyet addig hírből sem ismertünk. Ürömként vegyült azonban az örömbe, hogy a vállalkozás az elérhetővé tett formában csak féloldalas lehetett, hiszen az anyagi és terjedelmi korlátok okán az 1934-től 1945-ig tartó szakaszt mellőzni kellett a feldolgozásból. A szerző és a kiadó mentségére legyen mondva, hogy a folytatás már igen hamar, 2007-ben elkészült – ám az írás itt nem részletezhető okokból mégsem került nyomdába. Ez a hiányosság azonban most már múlt idővé vált, s a kevesebb mint félezer példányban kiadott könyv immár bárki számára elérhető. Az alábbi írás pusztán csak egy gyors benyomást tükröz, hiszen a Rövidhullámok 1934-1945 című alkotást ma vettük át a postán.

Éppen csak kibontottuk…

E sorok írója óriási hálával tartozik Wlassits Nándornak. Egyrészt neki is köszönhetem, hogy pár, Érsek Jánosra visszaemlékező mondattal apró, de fontos támpontot adott a Crypto-2-es kódoló eljárás feltöréséhez, másrészt olyan könyvet írt, amelyet eddig ötször olvastam el, ám még most sem tudtam betelni vele.

Az első kötet fedlapja a radiomuseum.hu szájtról

Azt, hogy a most megjelent folytatást miként fogjuk összességében értékelni, botorság lenne megelőlegezni, de azt viszont már most teljes mellszélességgel állíthatjuk, hogy ez az anyag is olyan részleteket tár föl a hazai rádioamateur mozgalom hőskorából, amelyek Nándor kutatásai nélkül borítékolhatóan elvesztek volna. Tudom ugyanis, hogy HA8QC a könyv alapjául szolgáló történeteket nem pár esztendő, hanem sok-sok évtized munkájával gyűjtötte egybe olyan emberektől, akik sajnos már nincsenek közöttünk.

Kétségtelenül igaz, HA2MP Érsek János is sokat tett azért, hogy az 1920-tól 1944-ig tartó korszakot tisztábban lássuk, de a valódi homályoszlatást Nándor végezte el, amikor egészen részletesen bemutatta a Magyar Királyi Honvédség és a MRAOE kapcsolatát és a rejtett katonai kísérleteket. (Ide kívánkozik egy megjegyzés: Érsek Jánost halála akadályozta meg abban, hogy elkészítse saját könyvének folytatását. E sorok írója az összegyűjtött, de még bőven tisztázásra váró anyagot úgy nyolc esztendeje saját szemével látta a komáromi lakásban, de el sajnos nem hozhatta. Ami biztos, a torzóban maradt alkotás a gyors áttekintés alapján a magyar radarfejlesztés terén tudott volna rengeteg újat mondani, ugyanis János OM hozzájutott néhai Malcsiner Ferenc hagyatékának egy jó részéhez. Az utóbbi név pedig azért fontos, mert e jeles amatőr – s felesége is – tagja volt annak a csapatnak, amely e témával foglalkozott 1942-től 1945-ig. Csak a – remélhetően nem kukában landolt – fotók külön misét érnének meg…)

Visszakanyarodva a ma postán érkezett műhöz fontos leszögezni annak rendszerezettségét. Az időbeliség fontos, s ennek jegyében HA8QC olyan sztorikat is kibontott, amelyeket az első könyvben csak futólag érintett. (Lásd a Futár részt.) E sorok írójának pedig külön öröm az 1938-as péliföldszentkereszti események föltárása, valamint a csendőrségi és cserkészállomások működésének bemutatása. A titkosszolgálati akciók olvastán az ember pedig önkéntelenül a még-még-még, ennyi nem elég állapotába kerülhet.

Igazán kár, hogy ezekről ma, nyolcvan év lepergése után sem tudunk lényegesen többet.

Hirtelen ennyit akartunk írni – de minden szó helyett azt javasoljuk, szerezd be mielőbb Nándor könyvét, s alkoss róla véleményt Te magad.

Wlassits Nándor – HA8QC

RövidHullámok 1934-1945 – Magyar rádióamatőr történet

Typografika Könyvek – Békéscsaba, 2017

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .