Miről ír a QST magazin? 2015 június (ARRL Field Day szám)

Szervusztok!

QST-2015-JuneJöjjön az e havi kedvenc cikkem:
54. oldal RF Communications Electronics AT-615B Remote Balanced Antenna Tuner.
W1ZR Joel tesztelte ezt a német gyártmányú (www.hamware.de) távvezérelt félautomata szimmetrikus antenna illesztőt. Kedvencem, a dupla zeppelin antenna táv illesztésére szolgál ez a berendezés és másfél kilowattig működik. A bemenet felől relékkel kapcsolja a kondenzátorokat és a Pi áramkör közepén a toroidokat is. Az antenna felől motoros forgatható nagy légrésű kondenzátort használ.
1,8 MHz-től 30 MHz-ig működik. A doublet antenna hosszának minimum 62 lábnak kell lennie. Van egy beltéri egység és egy vízálló kültéri doboz. A kettőt egy sokeres kábel köti össze. Azért jó a kültéri egységet kivinni az adószobából, hogy az RF ne okozzon problémát. Ezt nagyon tudom értékelni, mert nálam a doublet bejön a szobába a macskalétrával, és nagy figyelmet kellett szentelnem a szűréseknek. A notebook tápegységétől kezdve, az egéren át az USB ill. soros kábelig minden tele van fojtókkal. Ezzel a megoldással ez mind megspórolható.

Az illesztés nagyjából úgy történik, mint egy kézi illesztővel, csak meg kell szokni a plusz késleltetéseket, írja a cikk szerzője. Ha sikerült az illesztés, akkor el lehet tárolni a a memóriában az értékeket az adott frekvencia szakaszokra. Később a frekvencia érzékelő megméri a frekvenciát, és az ahhoz tartozó értékeket már automatikusan beállítja. Az induktivitások 32 lépésben, a bemeneti kapacitások 256 lépésben választhatók, míg a kimeneti kapacitás léptető motorja 200 lépéses.

A Pi csatolást a cikkíró hasznosabbnak véli, mert így 50 Ohmnál nagyobb és kisebb impedanciákat is illeszteni lehet. A 24 oldalas kézikönyv javasolja, hogy 200 W fölött ne hangoljunk. Tapasztalata szerint a K3-at 10 W-ra állítva is el tudta végezni a hangolásokat. A leírás szerint SSB-nél jelentkezhetnek téves frekvenciamérések, ezért ezeket úgy javasolják kivédeni ki, hogy manuális állapotba kapcsolnak.

A window-line használatakor ügyelni kell a csapadékos időszakokra, amikor is újrahangolásokra lehet szükség. Joel nem minden frekvencián tudta kihangolni a 135 láb hosszú dipole-ját. Különböző hosszúságú macskalétrákkal próbálkozna, ha ez a táv illesztő állandó segítője lenne otthon. Összekötő kábel nélkül a berendezés ára 2650 USD. Hmmm, a nagy teljesítményt meg kell fizetni…

57. oldal: YouKits EK1A 40 and 20 Meter QRP CW Transceiver Kit.
Ez a cikk is megnyerte a tetszésemet. WB1GCM Bob tesztelte a berendezést, mint írja nagy örömmel. Egy másik ARRL önkéntes W1PT Pete szerelte össze a laborból. Ennek a kis 5 W-os távíró adó-vevőnek az ára 169 USD. Bob alaposan kivesézte a hibáit és az előnyeit is. Egyik előnye pl. az, hogy ha felhangosította a vételt, akkor az önhang csöndesebben szólt. Hátrányaként említette, hogy nem tud full QSK-t. Az összeépítéshez a leírás nem annyira részletes, hogy egy kezdőnek ajánlani tudná, de egy gyakorlottabb építő könnyen megbirkózik vele. Pete 5 óra alatt összerakta.

Alig van kezelőszerve a rádiónak. A vételi erősséget egy LED jelzi. Ha erős fénnyel veszünk egy állomást, annak bátran válaszolhatunk írja, mert az esetek nagy többségében meg fog minket hallani még 5 W-al is. A kétsoros LCD kijelzője jól használható. A hangoló gomb 10 Hz 100 Hz 1 kHz és 100 kHz lépésekre állítható. A berendezés bekapcsoláskor érzékeli, hogy gyalogbillentyűt vagy elkey-t dugtunk bele. A 30 méteres kiegészítő szűrőt nem használták, mert nem felelt meg az FCC Part 97 előírásának. A 700 Hz-es sávszűrőt sem érezték olyan jónak, mint más hasonló QRP-s berendezésekben. Összefoglalva az árához képest elfogadhatónak ítélték ezt a kis csináld magad berendezést.

30. oldal: Don’t Blow up Your Balun N6BV Dean.
Végül még egy cikket javaslok elolvasni, emlékezve HA5ZF balunos napjára. A cikk címe sokatmondó: Ne robbantsd fel a balunodat :-). Szimmetrikus és koaxos táplálások, sok kép, számolások és részletes magyarázatokat vannak benne.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .