Nincs – de mégis van: az R/2

Csöppnyi csalás van a “dologban”: a képen szemlélhető R/2-es adó-vevő ugyanis nem eredeti, hanem makett. Abból viszont első osztályú. Olyannyira, hogy készítője, Virágh Benedek elmondása szerint minden hadijátékon, ahol a rádió társaságában fellép, szó szerint szétfényképezik a népek…

Figyelem! Rengeteg fénykép és kevés szöveg következik!

Virágh Benedek Dunaszerdahely közelében él. Lelkes makettező s nem mellékesen második világháborús hagyományőrző. Utóbbi hobbiját úgy öt-hat esztendeje kezdte, s rögvest az elején szembesült néhány problémával. Jelesül arról van szó, hogy az eredeti német és magyar ruhadarabok és felszerelési tárgyak rendkívül ritkák és nem mellékesen drágák, így megvásárlásuk után az ember már kevéssé akar bennük kúszni-mászni, rohangálni. Az sem mellékes, hogy egy teljes kollekció összeállítása fölér egy élettel és egy kisebb vagyonnal.

Mi azt valljuk, ha egyszer hagyományőrzésre adnánk a fejünket, csakis rádiósok lennénk! Hiszen ennél szebb tán nincs is! (Ugye?! 🙂 ) Virágh Benedek velünk ellentétben nem csak álmodozott, hanem a tettek mezejére lépve megvalósította az álmát!

Épített egy modell R/2-t. Mert amit látunk, az bizony nem eredeti, bár arra megszólalásig hasonlít!

Mint az alkotó honlapunknak elmondta, fénykép még csak-csak akadt, de a pontos méretekről már nem volt semmiféle információja. Pedig saját bevallása szerint kereste eleget a net bugyraiban! Azonban egy jó modellező ilyenkor sem jön zavarba, s aránypárok alapján meghatározta e lomhalom közeli adatait. (E sorok írójának megvannak a pontos számok, így ebből tudható, hogy csekély mértékben tévedett.)

A doboz belül üres, de ez semmit nem von le az értékéből. Megjegyezni kívánjuk, hogy R/2-ből tudtunkkal összesen egy darab maradt meg, pedig ezer fölötti példányszámmal gyártottak belőle.

Az emberek rendre megbámulják a rádiót, s egyben gratulálnak is nekem az elkészítéséért – hangoztatta honlapunknak az alkotó. Virágh Benedek egyébként most egy Csepel 125-ös motorbiciklit régiesít. Úgy fogalmazott, bár a szóban forgó járgányt 1951-ben gyártották, az átalakítás után egy korhű, második világháborús eszközt fogunk látni.

Virágh Benedek foglalkozását tekintve hivatásos tűzoltó. Sok szabadidővel rendelkezem, így a modellezés hála istennek belefér az életembe – hangoztatta lapunknak.

Az alkotót barátai vették rá a fentebb már említett hagyományőrzésre. Gyere el, tetszeni fog – invitálták – s mint kifejtette, egyáltalán nem bánta meg. Mind a nyitrai és komáromi, mind a soproni hagyományőrzőkkel kiváló a kapcsolat. A Felvidéken-Szlovákiában egyébként nagy hagyománya van e szabadidős tevékenységnek, s azt csöppnyit szabadabban űzhetik a polgárok, mint idehaza.

Ezúton is köszönjük Virágh Benedeknek, hogy rendelkezésünkre állt s elküldte számunkra ezt a sok kiváló fényképet!

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .