A gyűjtő polca: Az R-323 kezelési utasítása

Egyszer, a Nyerő páros kapcsán már értekeztünk az R-323-ról, de a magyar nyelvű leírása akkor még nem volt a kezünkben. Most ez is előkerült, így nincs akadálya, hogy szemezgessünk belőle. Figyelem: a kiadvány nem eladó, a vonatkozó százhat oldal nincs beszkennelve, így odaadni sem tudjuk senkinek – de ha igényled, a leglényegesebb nyolc-tíz oldalt továbbra is ingyen megkaphatod a hagyományos postaszolgálat igénybevételével.

Portré – R-323

Mottó: Ha konkrétan tudod, hogy mit keresel, könnyebb dolgod lesz, mint ha csak sejted, hogy merre indulj. A Gyűjtő polca című sorozatunk abban kíván segíteni az “ápoltaknak”, hogy miként tudnak tekintélyes szakmai gyűjteményt összehozni. Ez ugyanis alapvető feltétele annak, hogy hitelesek lehessünk a többiek szemében.

——–

A hagyományos elektroncsöves R-323-ból összesen háromféle sorozat készült. E sorok írója őszintén bevallja, ez számára is új információ – de hát ugye jó pap holtig tanul és más népi (valamint ipari) bölcsességek… 🙂 Jelen leírás a 03-as metódust taglalja, de mivel a különbségek nem annyira kardinálisak, a masina ennek alapján is megjavítható. A cucc még klasszik’ elektroncsöves felépítésű, viszont cserében 2,5 Voltos tápról megy, a fogyasztása meg bekapcsolt skálavilágítás mellett sem haladja meg a négy (4!) Wattot.

Bár a berendezéshez az R-326-tal ellentétben az R-323-hoz nem tartozik BFO, ennek ellenére használható SSB-re is, ha a KF kimenetet összekötjük egy R-326-tal. Ezt már sokszor leírtuk, s ahogy a visszajelzésekből látjuk, igen sokan használják.

Nézzük, mit ír a könyv a hitelesítésről, lévén ennek híján csak fogalom nélkül tekergetheti a “nasztrojka” gombot az egyszeri ápolt. Nos, mint a leírásban szerepel, a 20-100 MHz között dolgozó rádióvevőt “Корр. Град.”, azaz “Hitelesítés korrekció” üzemben az I. körzetre kapcsoljuk. A berendezés áram alá helyezése után fél órácskával két támpont alapján, a skála elején durván 23,3 és a végén 36,6 MHz-en a következőképpen végezzük:

Ugye, nem is annyira bonyolult? 🙂 Amúgy azért pont ezt a részt fotóztuk be, mert tapasztalatból tudjuk, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a hitelesítés menetével. Persze pár kHz ide-oda nem számol, de azért jobb a békesség.

A kapcsolási rajzok természetesen a szokott katonai kivitelek, azaz nem férnek be még véletlenül sem egyben a fénymásolóba. Viszont aki mindenképpen javítani szeretné, az úgyis összeollózza-legózza magának, ahogy kell.

A mi leírásunkat a Finommechanikai Vállalat Sokszorosító Üzeme készítette 1981-ben. Az eredeti szovjet kiadványt erről fordították: Технические характеристики и инструкция по эксплуатации радиоприемника R-323 TO 03. (Segítségül megadjuk a szovjet jelzetszámot is. Tesszük ezt azért, mert az orosz rádióamateur fórumokon ennek alapján általában hamar meglelhető az eredeti nyelven született bumáska: IR 2.029.017 I/m)

Mára ennyi fért bele, de hamarosan érkezünk az újabb civil és military érdekességekkel.

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .