Miként ütött ki az összehasonlítás?

Kedves klubtagunk, HA8HL Lajos szeret mérni. Nála előbb-utóbb minden amateur eszköz a műszerekre kerül, s ebből igen érdekes eredmények születnek. Felkészültségéhez nem fér kétség, kritikus tekintete előtt pedig sorra hullanak el a kínai gagyi balun- (alkoholistáknak: ballon) transzformátorok és egyéb kütyük. Most az MH Altiszti Akadémia rádióállomásának minapi munkáját kísérte figyelemmel.

Az Flrig program kezelőfelülete

Érdekes kísérletet végeztünk Szentendre és Budapest között. Nálam a lehetőségek nagyon rosszak, nagy a zaj, s csak az erkélyre tudok antennát rakni. A sugárzó egy szénszálas horgászbotra ragasztott 0,45 milliméteres lakozott rézhuzal, melynek durván hat  méteres része lóg ki az erkélyről. Negyven méterre ez túl rövid, ezért van benne egy hosszabbító tekercs is. Az SWR egy közelében van, így a tekercs után csak egy 1:1-es áramfojtó kapott helyet. Szélső lakás lévén az antenna oldalra van kirakva, így a lehető legmesszebb van a szomszédoktól. A rádió egy YAESU FT-450D, s általában huszonöt Watt a kimenő teljesítmény (WSPR-nél öt Watt, ez a minimum a rádión). Az üzemmód pedig FT8. Ez nem kevés, de az antenna olyan, amilyen. Semmilyen zavart nem okoz a lakásban, analóg TV/rádión sem.

Pskreporter, Budapest

Pskreporter, Szentendre

Van egy jó kis weboldal, ahova fel lehet tölteni a WSJT-X program által gyártott adif fájlt, ami a logot tartalmazza. Az eddigi QSO-kat térképen lehet ellenőrizni. Úgy három hónap eredménye, komoly megszakításokkal. Többféle antennát használtam, nem csak a fent említettet. A legtöbb sávon ugyanez a horgászbot van, de más illesztéssel. Nyolcvan és százhatvan méterre pedig legjobban egy húsz méter hosszú lelógatott vezeték vált be, megfelelő illesztéssel. Természetesen nincs kint folyamatosan, csak amikor rádiózok.

Az elért QTH négyszögek a térképre vetítve a fentebb említett kiváló oldalon

http://wg7j.reinalda.net/gridmapper/gridmapper.php

A Yaesu FT-450D kezelhetősége messze nem olyan, mint egy verseny rádiónak. Sok mindent tud, de ezeket a funkciókat nem olyan könnyű elérni. Az Flrig program sokat segít ezen. A lakásban kevés a hely, így a rádió kijelzőjét és a számítógépet nem látom egyszerre. A program kompatibilis a WSJT-X-el, csak a rádió típusát kell Flrig-re állítani a Yaesu FT-450D helyett.

73!

HA8HL Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .