Sokan kérték – íme a PAB-2 leírása

Az elmúlt egy évben több privát kérést kaptunk a PAB-2-es tüzérségi tájoló kapcsán. Ugyan mi – miként a mellékelt “ábra” is mutatja 🙂 – egy rádióklub vagyunk, de talán megbocsájtható, ha megnyilvánulásaink olykor más területekre is elvezetnek. Így két-három esztendős távközzel szoktunk például recepteket is adni- ennyinek szerintünk bele kell férnie… Most egy optikai anyag érkezik – military cucc a javából, s hála Istennek egyre több kerül belőle magánkézbe. Töltögessétek, használjátok egészséggel… 🙂 S ha majd “dől” a siker, ne felejtkezzetek el rólunk sem! Magyarán egy villanylevelet nagy-nagy örömmel veszünk a szerzett tapasztalataitokról! 🙂

10

Így kezeld a PAB-2-det! 🙂

3

Hát nem csodaszép? De biza, hogy az!

A klub honlapján az alábbi linken érhetőek el a fotók. Ráadásnak pedig itt egy másik forrás, ahonnét az egész anyag igen nagy méretben letölthető.

9

Ahol a beosztás a lényeg!

Tévedés ne essék, ez nem az egész könyv – itt csak a használathoz szükséges legfontosabb részeket lelhetik meg az érdeklődők. (Nem áll szándékunkban az egész kiadványt beszkennelni.) Viszont az innen fölszívható tudással már nagyon jól lehet játszani. Ha például valami strandon, fürdőidényben és napos ég alatt rakod össze, akkor tuti lehet vele csajozni – is. 🙂

Még egy apróság: a fenti tudást például egy hagyományőrző is haszonnal forgathatja. Ha ugyanis valaki arra teszi föl a szabadidejét és pénztárcáját, hogy múlt idők honvédségi korszakait idézze meg, akkor elvárható tőle, hogy a magára öltött szerepnek megfelelően mentül többet ismerjen a megidézett katonaszakmából. A robbanópont, a titkos figyelés vagy a távbecslés módszertana nem sokat változott 1914 óta – így az alapok elsajátítására az 1968-tól gyártott PAB-2 tökéletes döntés lehet.

Persze zárásnak azért legyen némi távközléstechnika 🙂 : a szovjet hadseregnek létezett egy olyan adó-vevője, amelyet mono- vagy binokuláris távcsőre lehetett szerelni, s a masina a fény hullámhosszán kommunikált a másik, hasonképpen szerelt (és egymással gondosan összelőtt) állomással. Az ötlet amúgy nem új, hiszen a németek már a második világháborúban alkalmazták a telefonvonalak meghosszabbítására, a magasabb vezetés pont-pont közötti (akkor) lehallgathatatlan kommunikációjának biztosítására.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a PAB-2-t a tüzérfigyelők is előszeretettel használták – akik aztán a szerzett adatokat rádión esetleg TBK-67-es tábori beszélő készüléken vagy korábban TBK-1-en továbbították az ütegparancsnoknak.

Baráti 73!

 

A HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .