Süssünk krumplis kenyeret…

Süssünk krumplis kenyeret a klubtársaknak és/vagy szeretteinknek! Ahhoz, hogy az éterben ügyesen tudjunk dolgozni, nem árt, ha a jelkisugárzás előtt jó ételeket eszünk. A tele gyomor ugyanis nyugalmat és biztonságot ad – ennek jegyében tehát lássuk egy otthon is elkészíthető finomság, a krumplis kenyér receptjét. A végtermék bevált, azt többször jóízűen fogyasztottuk el a keddi találkozókon. 

A hozzávalók:
1,2 kilogramm liszt
két expressz élesztő (összesen 18-25 gramm)
két közepes méretű krumpli
egy kiskanál cukor
egy-két tasak sütőpor
egy evőkanál só
6,5 deciliter langyos ivóvíz
Keresünk egy jó nagy és tiszta edényt, teszünk bele 0,5 deciliter langyos (!) vizet, egy kiskanál cukrot, hozzáadjuk az expressz élesztőt, az anyagot összekeverjük majd meleg (de nem forró) helyre tesszük, s megvárjuk míg szépen felfut.
Miközben ez a folyamat zajlik, két darab héjas krumplit némi sós vízben feltesszük főni. Amikor a zöldségek szépen megpuhultak, levesszük az edényt a tűzről, kissé lehűtjük a gumókat, lebontjuk a héjukat majd egy nyomóval vagy villával egészen finomra törjük azokat.
Az egy kilogramm lisztet, a hozzákevert tetszés szerinti sütőport valami melegebb helyre teszünk, hogy az kissé langyos legyen.
Egy deciliter langyos vízben feloldunk egy kanál sót.
Amikor az élesztő már szépen felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az egy deciliter sós vizet, a két porrá tört krumplit és fél liter vizet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ha a liszt kevésnek bizonyulna, egy-egy kanállal adjunk hozzá, hogy a tészta állaga hólyagos legyen. Praktikusan ez annyit tesz, hogy a tészta nem nagy, hanem csak egészen kisebb darabokban és könnyen elválva tapad az ujjainkra.
Amikor kellően meggyúrtuk a tésztát, egy alaposan és körben kilisztezett edénybe tegyük bele, s helyezzük meleg, de nem forró (mert az élesztőbaktériumok 40 Celsius fok fölött elpusztulnak) helyre majd takarjuk le egy konyharuhával. Egy óráig kell állnia, ez idő alatt a tészta megkel. Ha ezen túljutottunk, borítsuk ki az edényből és gyúrjuk át újra alaposan. Figyelem: ilyenkor a mérete kisebb lesz, de ez nem gond, mert a sütés közben újra megdagad majd.
Formázzunk belőle kenyeret, tegyük egy alaposan kilisztezett tepsire és a tetejét éles késsel vágjuk be vékonyan hossz- és kereszt irányban. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük be az előmelegített 210-220 fokra felfűtött sütőbe. Itt először húsz percet kell hagyni – ez idő alatt a sütő ajtaját véletlenül se nyissuk ki! A lisztágy megpörkölődik, s jellegzetes illata lesz, de ez nem probléma, mert a végén ki lehet borítani a tepsiből.
 
Amíg az első rész lefut, vegyünk egy jó nagy pohár langyos vizet némi sóval vegyítve és egy tiszta ecsetet. Ha letelt a húsz perc, emeljük ki a tepsit a kenyérrel és a langyos vízzel alaposan ecseteljük be a tetejét és körben is. Ha ezzel elkészültünk, helyezzük vissza újfent húsz percre, majd az ecsetelést ismételjük meg. Újabb húsz perc múlva a kenyeret vegyük ki és tekerjük be jó vastagon konyharuhákba. (Akár egy összehajtogatott pokróccal is letakarható.) A csomagot tegyük valami jó szigetelőre, mondjuk egy vágódeszkára és hagyjuk nyugton egy órán át. (Megéri várni…)
Ha a sütőnk nem egyformán dolgozik – azaz elől/hátul jobban süt, mint a másik oldalon – akkor a húsz perces kivételek idején forgassuk meg a tepsit!
 
Vékonyan szelve, felvágottal és friss vajjal érdemes fogyasztani.
Jó étvágyat kíván
HA5KDR főzőcske csoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .