Izgalmak a múltból

A net végtelen bugyraiban rengeteg olyan cikk lappang, amely apró mozaikokkal szolgál a hazai amateurizmus hőskoráról, a különböző katonai és polgári titkosszolgálatokhoz kötődő kapcsolatáról. Ezek – mivel általában külön nem reklámozzák őket sehol – döntően csak egy szűk réteget érnek el, s esetleges, hogy a nagyközönség rájuk bukkan-e. További hátrány, hogy javuk rendes papírformátumban kerül ki, s teljességgel a szerzőkre vagy a megjelenést finanszírozó intézetek kénye-kedvére van bízva, hogy a nagy egészből mennyit digitalizálnak. Az írás rövidke, de a linkek magukért beszélnek. S legfőképpen: keressetek Ti is efféle anyagokat! 🙂

Senkitől nem várható el, hogy minden magyarországi sajtóterméket elolvasson. Erre valójában akkor sem lenne képes egy ember, ha a nap huszonnégy órájában mást sem tesz, mint sort-sor után fűz. Gondoljunk bele: hazánkban háromezer-hatszáz település található, e mennyiségnek úgy huszonöt százaléka ad ki valamilyen időszaki lapot. Ehhez jönnek a “sima” napi, heti és havi lapok, az egyházközségek, a gyűjtők és a civil közösségek periodikái, az alkalmi “színesek”, a múzeumok és más közgyűjtemények – és így tovább le egészen a bográdbödöcei kaolinbányász karate kör által gründolt hírmondónak a japán harcművészetet bemutató különszámáig.

Mint tudjuk, velünk is sokat foglalkoznak a tollforgatók. A friss írások olvasottsága általában biztosított, hiszen az amateurok már a megjelenést követő pár órában megosztják egymással a “linket”. De mi történik azokkal a füzetekkel, amelyeket mondjuk a különböző múzeumok pénztáránál vagy shopjaiban lehet megvásárolni? Nos, ez már keményebb dió, hiszen teljességgel a szerzőkre vagy a nyomtatást finanszírozó intézetek kénye-kedvére van bízva, hogy a nagy egészből mennyit digitalizálnak. Ha pedig nem jár arra valami hívójeles, akkor a téma elsikkad.

Ami azért nem egy szívderítő esemény.

Kár lenne tagadni, a rádióamatőr tevékenység folyamatos “érdeklődést” váltott ki a hatalom részéről. Igaz, ennek intenzitása koronként változott, de a lényeg igaz: aki rádiózik, az figyelemre méltó. Ugye milyen szép a magyar nyelv?) Az alábbi válogatást annak reményében gereblyéztük össze, hogy abból legalább egy újdonság lesz olvasóinknak.

Itt van rögvest elsőnek ez a remek írás. Aztán ez az anyag sem megvetendő – különösen annak fényében, hogy a tárgyalt szervezet megszületésénél igen sok amateur bábáskodott. Igaz, ez a könyv nem kimondottan hozzánk köthető, de megéri elolvasni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az MTV-nek is volt saját rádióklubja. 🙂 Ha tovább kutatunk a net bugyraiban, akkor rábukkanhatunk például erre a műre is. Ez az anyag ugyan részben ismétli a korábbiakat, de azért néhány újdonságot is közöl. Zárásnak pedig ajánljuk ezt.

Jó olvasást kíván a

HA5KDR csapata

 

 

  1. Az MTV -nek nagyon jó kis rádióklubja volt (én is tagja voltam). Szerencsére teljesen független volt a politikától, a “rendszerváltás” előtt és után is. A HG5PTV node fontos láncszeme volt az RMNC (packet rádió) hálózatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .