Visszaemlékezés egy 2016-os Field Day-re – HA5CLF István írása

Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett az idei Field Day-nek, mi mégis elindultunk Szolnokról és Budapestről a Kiskunsági Nemzeti Parkba. A találkozó helye a Kígyósi Csárda lett, és maradt is egy ideig, mivel úgy esett az eső, mintha dézsából öntötték volna. Tizenegyre érkeztünk, így a szakadó eső láttán egy kis tanácskozásba fogtunk egy jó halászlé mellett. Elhatároztuk, hogy valahogy mégis megpróbálunk pár QSO-t összehozni, ha már ilyen messzire eljöttünk. Elvégre egy RKSZ-es tag nem riad vissza az esőtől, mert ha már attól is visszariad, mi lenne, ha valódi vészhelyzetről lenne szó. Az eső egy rövid időre alábbhagyott, mi pedig megszállott módon nekiláttunk a munkának.

SOTA1

A kitelepülés helyszíne…

No, de nézzük először a pontos részleteket! 🙂

Dátum: Szombat, 2016. július 16.

Idő: Érkezés a helyszinre 11:00 és a kezdés 13:00 (helyi idő szerint)

Helyszín: Kiskunsági Nemzeti Park (N46.809473, E19.157093), ASL=80 m

Résztvevők: Feri, HA7HF és István, HA5CLF

Berendezés: “go-box” – Yeasu FT-857D-vel beépítve

Antenna: 80/ 60 /40 méter végén táplált félhullámú antenna

Tápegység: Honda ezerhatszáz Watt 220 Voltos áramfejlesztő

Időjárás: 15-16°C, borús, szakadó eső, enyhe szél.

Mindenhol állt a víz, és úgy éreztük, mintha mocsárban járnánk. Szerencsére egy rövid ideig megállt az eső, szemerkélt ugyan, de az bennünket nem zavart. Az antenna árboctartó pillanatok alatt az autó hátsó kereke alá került, és már indulhatott is az antenna felállítása. A hangoló egységtől felfelé hét méteres függőleges antenna huzal, majd az árboc nyolc méteres magasságából vízszintesen a fa felé vette az irányt a huzal, vagyis “L”-antenna. Az antenna huzal egymásba csatlakozható darabokból áll húsz-hatvan-nyolcvan méterre félhullámra méretezve. A végéhez egy rezgőkörös illesztő taggal csatolt antenna, akár ezer volt feszültséget is produkál.

SOTA2

HA5CLF István QSO közben

Ernyővel védtük a berendezést QSO-zás közben. Az adott körülmények közt egy tucat QSO-nál többet nem produkáltunk. A negyven méteres sávot céloztuk meg, de olyan nagy tolakodást nem tapasztaltunk. Bizonyára a terjedési feltételek sem voltak a legjobbak, és sokan visszahőköltek az időjárás viszontagságai miatt.

A teljesség kedvéért, HA7HF Feri képét is ideteszem, sajnos mivel mindig nála a fényképezőgép, nagy ritkaság, hogy Őt is sikerüljön lencsevégre kapni. Ez itt egy kép a Prédikálószék csúcsán egy SOTA kiszállás alkalmával a jól végzett munka után egy megérdemelt pihenés közben. Bezzeg akkor nem szakadt az eső.

SOTA3

HA7HF Feri – bár ez kétségtelenül nem a Kiskunsági Nemzeti Park… 🙂

De, térjünk vissza a Kiskunsági Nemzeti Parkba. A kiszállást egy go-box segítségével végeztük. Mi az a “go-box”? A QST magazin 2015. szeptemberi számában, a negyvenedik oldal bemutat egy “Go-Box” berendezést, ami arra inspirált, hogy én is elkészítsek egy ilyen, kiszállásra alkalmas berendezést.

SOTA4

A Go-Box…

 

SOTA5

A végén táplált antenna tunerje

Fő célom a következők voltak:

Tartalmazzon egy teljes RH/URH rádióamatőr berendezést: SSB/FM/CW és száz Watt teljesítménnyel

Támogasson digitális üzemmódot is (Winlink, FSQ)

Megoldható legyen az áramellátás kétszázharminc Voltos hálózat, de úgyszintén tizenkét Voltos akkumulátorról is

Legyen a hálózati tápfeszültség mindkét üzemmódban

Szállítható legyen különféle eszközzel együtt egy dobozban (Laptop, kábelek, stb.)

Védett legyen ütés és nedvességtől

Előnye, hogy csak be kell helyezni a gépkocsiba. Egy antenna, megfelelő akku vagy áramfejlesztő és máris indulhatunk a kiszállásra. Az antenna felállítása után csak csatlakoztatni kell az antennát, az áramellátást és kész is a berendezés installálása. Aztán jöhetnek a QSO-k.

Az energiaellátást a szokásos Honda inverteres áramfejlesztő biztosította. Egy tucat QSO után, újra cseperegni kezdett az eső. Mivel úgy éreztük, sőt bebizonyosodtunk róla, hogy a felszerelés megfelelően működik, és az üzembe helyezése is rutinosan rövid időn belül elkészíthető, a zord időre való tekintettel, sátrat bontottunk.

SOTA6

A mellettünk fekvő tó…

SOTA7

…és annak egyik lakója… 🙂

Újra betértünk a Kígyósi Csárdába, és egy kávé mellett megbeszéltük a tanulságokat. Elgondolkodtunk, miként tudnánk megoldani egy hasonló kiszállást, akár esőzés közben is. Beszéltünk sátorról, és más hasonló megoldásról, de végül is úgy gondoltuk, jobb lenne megfelelő ponyva készítőnél megrendelni a méretre szabott ponyvát és egy egyszerű vázat készíttetni hozzá. Sokkal robosztusabb egy ilyen megoldás, mint a boltban vásárolt sorozat gyártott áru. Talán a legközelebbi Fiel-Day már ilyen alkalmatossággal is bővül.

Baráti 73!

HA5CLF István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .