A gyűjtő polca – Das surplus Handbuch I-II.

Folytatva nagy sikerű sorozatunkat, ezúttal egy olyan könyvpárt mutatunk be, amely nem csak szimpla fotókra szorítkozik, hanem a lehetőségekhez mérten tételesen kitárgyalja a górcső alá vett készülékek kapcsolási rajzát és működését. Ez a két kiadvány ugyancsak beszerezhető e világháló megfelelő oldalairól. Fontos részlet, hogy ezúttal a fő csapásirány az angolszász vonal – ami azért is üdvözlendő, mert hazánkban ez a terület nem annyira népszerű, mint a német vagy a magyar.

Bernd Jacobi Das surplus Handbuch I-II. című, szó szerint rongyosra forgatott könyvei kétségtelenül hiánypótlást jelentenek. A Druck und Verlag kiadó évszám nélküli művéből egyrészt olyan angolszász készülékeket is megismerhetünk, amit idehaza talán nem is láttunk soha, másrészt a cájgoknak nem csak a kapcsolási rajzát mutatja be, hanem a használatukhoz is tanácsot ad.

A teljesség igénye nélkül kiemelhető a sorból a BC-348 vagy a WS-19-es készülék, amelyből Magyarországon akad pár példány, de joggal hivatkozhatnánk a legendás “banánrádióra” is, amely nélkül nincs ma amerikai hagyományőrző rendezvény. Utóbbi egyébként olyannyira népszerű, hogy Kínában külön üzem rendezkedett be a gyártására.

A külalakilag stimmelő lomhalomban persze nem elektroncsövek dolgoznak, s a frekvencia-terjedelem is máshová esik, mint az eredetiben, de ez a felhasználókat a legkevésbé sem zavarja, s vígan nyomkodják a PTT-t… 🙂

Ezek a könyvek természetesen nem csak a már “birtokos” hobbistának jelenthetnek segítséget, hanem irányt mutathatnak a kezdőknek is a tekintetben, hogy emezt vagy amazt a rádiót vásárolják meg spórolt pénzükből. (Pláne ha amateurok is egyben, s ezért használni szeretnék masináikat a sávokban.) Kétség nélkül áll, a net is jó forrás, de egy szakember által írt könyv mégis nagyobb érték, mint például a wikipédia bárki által szerkeszthető oldala. S akad még egy nagy előnye a hagyományos papírnak: jelesül az, hogy bár a neten szinte minden fellelhető, mégis más érzés, ha az ember este egy forró tea vagy gyöngyöző üveg sör mellett nem egy tableten, hanem hagyományos könyvben böngész…

S akkor lássuk a leltárt, mit ad nekünk Bernd Jacobi műve:

és

Mára ennyi jutott, reméljük, ez az apró figyelemfelkeltő írás is elnyerte a tetszéseteket, s ha eddig nem volt meg, hamarosan magad is fölteszed a polcodra e kiadványt.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .