Mit rejt a láda 1975-ből?

Persze, tudjuk, az első rápillantás után már egy óvodás is kibökné: katonai lomhalmot! Bevalljuk, gigászi tévedés nincs, de azt azért a legelvetemültebb civil is beláthatja, ettől lehet pontosabban fogalmazni. Alább egy feltárómunka jön, melyben szépen kipakoljuk és lefotózzuk az 1975-ös fakeretben lévő cele-kulákat, s így a végére kiderül, miről is forog a szó. Tesszük ezt annak érdekében is, hogy a gyűjtőtársak pontosan lássák, mitől lesz “teljes” egy rádió. (Pláne egy ilyen masina.) Kevés lesz a szöveg, de sok(k)-sok(k) kép – ez ma a fő csapásirány. Tévedés ne essék, nincs öncél, hiszen ennek az anyagnak a közlésével régi adósságot törlesztünk. Mert bár a cájgot sokan látták (s a szerencsésebbek használták), de ezek a finomságok még soha nem kerültek műsorra. Nem csak a HA5KDR honlapján, hanem magyar nyelven sem…

A titkok ládája 🙂

Folytatás

Az ember a hívójel mögött – Balás B. Dénes HA8BDE

Új sorozatot indítunk Az ember a hívójel mögött címmel.  Az egyes részek nem szabott rendben követik majd egymást, hanem ahogy az élet hozza a lehetőségeket. Határozott törekvésünk, hogy interjúkat adjunk közre – ám ha olykor e helyett úgynevezett függőbeszéd kerül ide, igyekszünk azt is közértető módon átadni Nektek.

Ötvennyolc júliusától a Fiumei úti OTI-toronyban dolgoztam, ahol a Nyugatról sugárzott műsorokat zavaró adók felügyelete volt a feladatom – mondta a ha5kdr.hu-nak adott interjújában Balás B. Dénes. A neves távközlési szakember és jeles technikatörténész – akinek nevéhez számos szakcikk és több könyv köthető – szavaiból kiderült az is, e (részletesen bemutatott) titkos munkahelyről egy korábbi baráti meghívás nyomán került át a Széchenyi-hegyi tévéadóhoz. A beszélgetés végére megtudjuk az is, mi motiválja Dénes OM-et arra, hogy megörökítse a múlt történéseit – olykor itt, a ha5kdr.hu oldalon.

HA8BDE Dénes éppen nem az éter, hanem a víz hullámait lovagolja meg 🙂

Folytatás

HA5CH Pista visszaemlékezése a Szputnyik-1-re

Izgalmas felhívást tett közzé a minap HA5LR Irházi Sándor amateur-társunk. Sanyi OM a Szputnyik-1 október 4-én esedékes szárnyalásának hatvan esztendős évfordulójára szeretne egy összeállítást készíteni. Azt kérte, bárki, aki tud valamit e hajdani jeles eseményről, jelentkezzen nála. A HA5KDR ezzel a rövidke interjúval kíván hozzájárulni az anyaggyűjtéshez.

Íme a Szputnyik-1 – hát nem fantasztikusan néz ki? Ugye, hogy igen! (forrás: wikipedia)

Bip-bip-bip – mindössze ennyit adott a magasból, mégis megváltoztatta a világtörténelmet. Csaknem hatvan esztendeje, 1957. október 4-én lőtték föl Bajkonurból az első műholdat, a Szputnyik-1-et. Az ötvennyolc centiméter átmérőjű, 83,6 kilogramm tömegű szerkezet négy darab, 2,4 méter hosszú antennát hordozott, s a fedélzetén lévő rádió teljesítménye mindössze egy Watt volt. A negyven és húsz MHz-en sugárzott Morze-jeleket a világ amatőrjei mellett a katonai állomások is figyelték – egyikük HA5CH Pista volt, aki a nagy idők tanújaként mesélte el nekünk a részleteket. Alább egy, a honlapunkon kevéssé megszokott miniinterjú következik.

Folytatás

Ledőlt, de újra áll – azaz a három sávos DunaX megjavítása

Ami elromolhat, az úgy is cselekszik. A szentendrei MH Altiszti Akadémián szolgáló három sávos DunaX például legutóbb tőben adta meg magát, s olyan szépen eldőlt, ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva. Szerencsére nem a cső roppant össze, hanem az egyik alsó bilincs szakadt ki, amelyet mihamar erősebbre szereltünk. Alább több kép, mint szöveg jön…

Innen bizony hiányzik egy függőleges sugárzó…

Folytatás

Néhány gondolat a Katonai Rádiógyűjtők Baráti Köréről

A HA5KDR Military Szakosztályának “fölpörgése” nyomán egyre többen érdeklődnek, miként lehet(ne) belépni a Katonai Rádiógyűjtők Baráti Körébe (KRBK)? Mivel ez nem egy bejegyzett szervezet, s nem is óhajt azzá válni, a felelet akár a “sehogy, ám mégis bárhogy” kitétellel elintézhető is lenne. Az, hogy mégis cikket (még ha rövidkét is) írunk róla, pusztán azzal magyarázható, hogy a válasz azért csöppet összetettebb…

A háború előtti híradójelvény modern másolata, ha tetszik, átértelmezése (HA5CBM)

Folytatás

Pár gondolat az R-40-es készülékről – HA8BDE és HA5CBM közös írása

Az R-30-as adó-vevő HA8BDE Dénes által elkövetett alapos bemutatása után önként jön a “hogyan tovább” kérdése. Mivel katonai lom még akad bőven – ám a harminc után a negyven jön a sorban, következzék hát az R-40. Dénesnek erről is akad személyes élménye, míg HA5CBM Miklós pár apróságot szedett ki az eredeti gépkönyvből.

Balás B. Dénes ifjan az R-40-es géperejű járműben, 1962-ben (HA8BDE) A jobb szélen a korabeli amateurtársak titkolt vágyainak netovábbja, egy R-4-es Labe vevő látható. (HA8BDE)

Folytatás

Megjött végre a folytatás!

Több mint tíz esztendeje, 2006-ban jelent meg HA8QC Wlassits Nándor RövidHullámok 1924-1934 című, egészen elképesztően alapos és részletgazdag könyve. Aki olvasta az alig hatszáz példányban megjelent művet, tudhatja, hogy a szerző olyan elemeket bontott ki a magyar rádióamateur mozgalom hőskorából, amelyet addig hírből sem ismertünk. Ürömként vegyült azonban az örömbe, hogy a vállalkozás az elérhetővé tett formában csak féloldalas lehetett, hiszen az anyagi és terjedelmi korlátok okán az 1934-től 1945-ig tartó szakaszt mellőzni kellett a feldolgozásból. A szerző és a kiadó mentségére legyen mondva, hogy a folytatás már igen hamar, 2007-ben elkészült – ám az írás itt nem részletezhető okokból mégsem került nyomdába. Ez a hiányosság azonban most már múlt idővé vált, s a kevesebb mint félezer példányban kiadott könyv immár bárki számára elérhető. Az alábbi írás pusztán csak egy gyors benyomást tükröz, hiszen a Rövidhullámok 1934-1945 című alkotást ma vettük át a postán.

Éppen csak kibontottuk…

Folytatás