Néhány gondolat a Katonai Rádiógyűjtők Baráti Köréről

A HA5KDR Military Szakosztályának “fölpörgése” nyomán egyre többen érdeklődnek, miként lehet(ne) belépni a Katonai Rádiógyűjtők Baráti Körébe (KRBK)? Mivel ez nem egy bejegyzett szervezet, s nem is óhajt azzá válni, a felelet akár a “sehogy, ám mégis bárhogy” kitétellel elintézhető is lenne. Az, hogy mégis cikket (még ha rövidkét is) írunk róla, pusztán azzal magyarázható, hogy a válasz azért csöppet összetettebb…

A háború előtti híradójelvény modern másolata, ha tetszik, átértelmezése (HA5CBM)

Szögezzük le az elején, a KRBK egy egymáshoz hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódó baráti társaság. Tagja lehet bárki a nélkül, hogy belépési szándékáról nyilatkozna, s ugyancsak egy mozdulattal elhagyható. Nincs tagsági díj, de statisztikai szám vagy cégbírósági bejegyzés sem. Nem kell közgyűlést tartani, felejtős az elnökség vagy a titkár, bárki tekintheti magát bárminek – nem születik belőle harag.

A háttérben egy II. vh-s német páncélos 10 W sc-je, azaz 10 Wattos adója, az előtérben pedig egy igazi kémrádió látható! 🙂 (HA9HAF9A)

Akad viszont levelezőrendszerünk, ahová Téged is föleszünk nagy szeretettel, ha kívánod. Az, hogy a KRBK szorosan kapcsolódik a HA5KDR BFRK tagjainak tevékenységéhez, ne tévesszen meg. Itt csak annyit kell látni, hogy nekünk jutott eszünkbe ez az egész “játszásdi”, s azóta java részt mi visszük a hátunkon a “bulit”.

Lom hátán lom! (R-375 alul, R-313M2 felül) (HA9HAF9A)

Ahhoz, hogy valaki a KRBK tagja legyen, pusztán egyetlen feltételnek szükséges teljesülnie: szeretni kell a katonai rádiókat. Ám itt sincs megkötés! Ha valaki pusztán takaréklángon lelkesedik, nekünk úgy is jó, de érthető módon a rendkívül súlyos ápoltakra is büszkén tekintünk. Az sem feltétel, ha egy árva-fia lomhalmod sincs, nem volt s nem is tervezed a beszerzését soha az életben. Ugyancsak irreleváns számunkra, hogy a nyugati vagy a keleti cuccokat részesíted előnyben – de a korszak is egykutya.

Ismételjük: nekünk bőven elegendő a lelkesedés.

Még egyszer az 1920. és 1945. közötti híradójelvény. Hát nem csodálatos? Ugye, hogy igen! Olyannyira, hogy büszkén viselem a hajtókámon mindenhol. (HA5CBM)

A KRBK tagjai értelem szerűen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy kedvenceikkel nem lehet sem világ, sem országos versenyt nyerni. Arra viszont tökéletesen megteszik ezek a harminc-nyolcvan esztendős masinák, hogy az ember szimplán rádiózzon velük. Leírhatatlan az az öröm, amikor egy 1952-ben gyártott R-10-es összejön egy 1986-os R-1265-tel. De ugyan így említhetnénk a képen látható Torn e.B (azaz népszerűbb nevén Berta) felélesztését, majd a meteorológia faxok vételét. S ezt – azaz magának az éterszondázásnak az ujjbizsergető, lélekemelő örömét engedelmetekkel nem is bontanánk ki mélyebben… 🙂

Torn e.B, azaz a Berta munkában a nyolcvan méteres amatőrsáv fölött, a meteofax szegmensben (HA5CBM)

Fontos leszögezni, a KRBK legfőbb értéke, hogy a (feljebb olvasható kitétel melletti) tagság egymást kölcsönösen segíti. A tudás és a tapasztalat nem egy emberé, hanem megosztva áll a birtokunkban – egybefűzve viszont nagyobb erőt képvisel, mint bármelyik hivatalos közgyűjtemény.

S ebben semmi túlzás nincs, bárki elhiheti.

R-323M és az R-130M hangolója 70 Mc/sec-on üzemeltetve. Meglepő módon a nyolcvan méteres dipólon is jól szólt a Hörmenn jeladója… (HA9HAF9A)

Mit kell még tudni rólunk? Például azt, hogy a KRBK tagjai között tudhatja a legjelentősebb hazai gyűjtőket – de itt szándékosan nem írunk neveket, mert valakit úgy is kihagynánk, s ő (joggal) borítékolhatóan megsértődne.

Mint fentebb is írtuk, az együttes tudásunk szó szerint hatalmas. Ki ebben – más amabban jó, egyikünknek ez a könyv, a másiknak amaz a leírás áll a polcán. Ha kölcsön nem is adjuk, de a vonatkozó részeket lemásoljuk és elküldjük Neked. S itt jegyezzük meg, a KRBK nem az úgynevezett öreg rókák gyülekezete! Dehogy! Örvendetesen sok a fiatal, aki most áll gyűjtői pályája elején. S büszkén valljuk be, nem egy mai hobbistát mi indítottunk el a lomhalom-fölhalmozás rögös, de csodás útján… 🙂

Nem rejtjük véka alá, munkánkat a honvédségi és polgári hatóságok is figyelemmel kísérik. Ezt leginkább onnét tudjuk, hogy kiállításainkon rendre föltűnnek olyan emberek, akik pontosan képben vannak lomhalom-mániánkat illetően.

Laktanyai hangulat jelzőfényekkel és kék égbolttal… (HA9HAF9A)

Ez az érdeklődés elsőre talán elriaszthat, ám ha mélyebben belegondolsz könnyedén rájöhetsz, hogy ez – mármint a nyílt sisakkal és teljes nyilvánosság mellett futó hobbi – a lehető legjobb opció, ami létezik. Így ugyanis mindenki pontosan látja és tudja, hogy értéket mentünk s tiszteljük a múltat. Ahogy HA5AJR Ábel barátunk szokta mondani, a háború szörnyű de szép a technikája. Ez kissé kifordítva esetünkben annyit tesz, hogy mi nem a lomhalmokhoz kapcsolódó ilyen-olyan ordas vagy “lájtos” eszmékért, hanem magukért a katonai rádiókért rajongunk.

S ez szerintünk így rendjén is van.

Dübörög a FeldHell! (Burabu)

Hirtelen ennyit kartunk mondani, ha van kérdésed, ne habozz, tedd föl, s mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd felelni rá.

Zárásként pedig egy fontos részletet tisztázni kell: a HA5KDR Military Szakosztályának vezetője tavasz óta HA8ADI Ádám Mórahalomról. Azaz amikor e sorok írója a cikk végén odabiggyeszti a nevét, akkor nem véletlenül szerepel csak annyi: Military Szakosztály. (Személyes megjegyzésem: a vezetőváltás kimondottan békés volt, hiszen az embernek éreznie illik, mikor jön a fiatalok pillanata, ideje. S ekkor a hátralépés és az új vezető maximális támogatása az egyetlen tisztességes cselekedet.)

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Egy kis építő jellegű kritika: a harmadik képen alul nem R-392, hanem R-375 van. A hatodik képen pedig nem R-313M2, hanem R-323M, vagy R-326M van.

    Egyébként ez a baráti körös elképzelés becsülendő és támogatandó! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .