Fénytávbeszélő az “ókorból”

Tudtuk, hogy volt nekünk ilyen is a második világháború idején – csak eddig nem nagyon találtunk róla magyar anyagot. No, de most fordult a kocka, s előkerült ez-az. S az infókat természetesen a tőlünk szokott módon azonnal meg is osztjuk. Következzék hát a 39 M Kisfénytávbeszélő készülék!

Hiszen ígértük, a jelen koronavírusos helyzetben sem tűnünk el! 🙂


52

E sorok írója először úgy tizenöt esztendeje hallott arról, hogy a második világháborús német haderő egyik legsikeresebb eszközét, a korban bátran lehallgathatatlannak tekinthető fénytávbeszélőt a Magyar Királyi Honvédség alakulatai is használták. Leginkább (ma így mondanánk) a pont-pont közötti kommunikációt váltották ki az átlagosan három, szerencsés esetben akár tíz kilométeres hatótávolságú “mikrohullámú” lomhalommal.

1_35

Ahhoz, hogy az ember ilyen eszközt működés közben lásson, messze Északra kell menni. Helge barátunk páratlan gyűjteményében több efféle csoda is akad, s mint az egyik videóján szemlélhető, a fénybeszélői valóban szépen teljesítenek. Na, neki könnyű, mondhatná az ember, mert nem csak nem voltak kártékony fémgyűjtő úttörők a környéken, de amateurtársunk fizetése is vélhetően nagyobb, mint a miénk. De persze ettől sem irigyeljük őt vagy a cuccait – sokkal inkább keserűen szögezzük le, hogy nekünk, akik használtuk, egyetlen egy sem maradt idehaza. Bezzeg Moszkvában, az ottani hadtörténetiben – de hagyjuk, tényleg hagyjuk, na…

36

Viszont örüljünk, mert legalább a leírás fennmaradt! 🙂 S ha már így alakult, szemezgessünk belőle pár érdekes fényrajzot…

45

Így cipeld a fénytávbeszélőidet!

46

Gondolom, sokan “mit nem adnánk” egy ilyen eszközért. És tényleg…

49

Fotocella. Igen, fotocella. Nem a legújabb kor vagy a szovjet (korunkban értsd: kínai) mérnökök találmánya…

50

Íme maga a műszerdoboz és az állvány…

S akkor ezt az érdekes kis szösszenetet zárjuk ezzel a remek fotóval…

1_51

Ha van ilyened eladó, na habozz! Írj, keress, biztos meg tudunk egyezni! 🙂

Mára ennyire futotta, de hamarosan érkezünk az újabb apró csodákkal. S ne feledjétek, ott a közösségi oldalunk, melyet szintén érdemes fölkeresni!

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. nagyon tetszett! a videót a facebook rádióamatőr feltettem hogy szélesebb megtekintést nyerjen. terveimben szerepel az am modulált lézerpointer is.

  2. nagyon tetszett! a videót a facebook rádióamatőr oldalra feltettem hogy szélesebb megtekintést nyerjen. terveimben szerepel az am modulált lézerpointer is.

  3. Kedves László!

    Köszönjük! Ha a modulált lézer elkészült, kérlek mindenképpen jelentkezz, mert szerintem más is szívesen olvasna erről a munkáról.

    73!

    HA5CBM
    Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .