Beszámoló a HA5MRC 2018. évi Műszaki napjáról

Az alábbiakban HA5IKS Pisti beszámolóját olvashatjátok a címben említett eseményről.

1

Bandi bácsi’ megnyitója

Szerencsére idén sem maradt el a HA5MRC Műegyetemi Rádió Club hagyományosnak mondható Műszaki napja. Nagyjából negyven lelkes amatőrtárs gyűlt össze a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék tantermében, hogy meghallgassa az idei évi előadást. A Műszaki napot szokás szerint Dr. Gschwindt András HA5WH nyitotta meg, aki röviden és tömören összefoglalta a Klub elmúlt évi főbb tevékenységeit. Talán itt kiemelnék beszédéből egy csodálatos összefogást, miszerint a klub megvizsgálta a lehetőségét, hogy, hogyan tudná támogatni a környező országokban lévő nehéz helyzetű, vagy épp alakulóban lévő rádió klubok életét, és a már nálunk levetett, nem használt, de működőképes technika átadásával támogatják őket. Ezúton tolmácsolom Bandi bácsi felkérését felétek, hogy akinek hasonló, „megunt” de működőképes rádiója, vagy egyéb berendezése van, ami már csak a helyet foglalja a QTH-ban, azt szívesen veszik mint felajánlást.

Az első előadók Dudás Levente HA7WEN egyetemi tanársegéd és Illés András egyetemi hallgató voltak. Az előadást Levente kezdte, megtartva szerencsére már szokásosnak mondható beszámolóját a magyar műholdak legfrissebb státuszáról. A többesszám nem véletlen, ha szerencsénk van, akkor a közeljövőben három magyar műhold indulhat útnak, nevezetesen a SMOG-1, SMOG-P és az ATL-1. A SMOG-1 jelenleg várható felbocsájtása kb. 2019 utolsó, 2020 első negyedévére tehető, míg a SMOG-P és az ATL-1, 2019 második-harmadik negyedévében lesz esedékes. Természetesen a fellövések időpontja nagyon sok tényezőtől függ, ezért jelenleg pontosabb időponttal nem szolgálhatunk, de izgalmas évnek nézünk elébe, az már előre borítékolható!
A mikrofont Illés András vette át Leventétől, aki az idei évi CanSat verseny magyar részvételéről számolt be. Mint András elmondta, Magyarország először nevezett az ESA Európai Űrügynökség által középiskolások számára rendezett versenyre, melynek lényege, hogy egy három decis üdítősdoboz méretű „műholdat” lőnek fel egy km magasságba rakétával, majd onnan ejtőernyővel ereszkedve különféle méréseket kell végeznie és azt a földre sugároznia. A srácok példásan megoldották, mi több túl is teljesítették a feladatot, ezzel elnyerve a verseny 8 éves történelme során az első technikai különdíjat! Ezúton is gratulálunk nekik!

2

CanSat: Sörnek kevés, okos elektronikának bőséges… 🙂

Ezután még Levente mesélt kicsit részletesebben a mért és kiértékelt paraméterekről, bizonyítva, hogy a fiatalok milyen profi munkát végeztek! Úgy tűnik nem kell félni, van utánpótlás!  És akkor itt is egy szolgálati közlemény: a srácok olyan kollégát keresnek a műhold építési projektbe, aki magas szinten képes SMD alkatrészeket beforrasztani a legkisebb méretben, a legkisebb helyre is! Ha rendelkezel a megfelelő szaktudással, tapsztalattal, szerszámkészlettel, szabadidővel, elhivatottsággal és gyakorlattal, akkor keresd meg a fiúkat! Kalandorok kíméljenek!

3

Andris magyaráz

A következő előadó Selmeczy János HA5FT volt, aki az SDR rádiók amatőr alkalmazásáról tartott előadást. János előadásában számos témakört érintett, pl. az SDR rádiók felépítését, ár/minőség arányát, az AD konverterek fontosságát, a lehetséges jövőbeli fejlesztési irányokat, modult vagy komplett rádiót érdemes-e vásárolni stb. A tömény elmélet mellett azért volt szó szubjektív dolgokról is, pl. hogy alkalmas-e az SDR rádió megfertőzni a fiatalokat, vagy az amatőrök konzervatizmusáról azon tekintetben, hogy milyen kezelőfelülettel rendelkezzen a rádió. Az előadás legnagyobb tanulsága az, hogy mennyire nem használjuk ki az SDR-ben rejlő lehetőségeket, pedig egy igazi kincsesbánya, ugyanakkor ezt a bányát csak úgy lehet kiaknázni, ha hajlandóak vagyunk tanulni és elmélyülni a rejtelmeiben.

4

János az SDR rejtelmeiben

Az előadás után szünet következett, a klub jóvoltából INGYENES! büfé volt, ahol finom szendvicseket, kávét, üdítőt, ásványvizet fogyaszthattak a vendégek, míg megbeszélték egymásközt a délelőtti előadás tapasztalatait.

A szünet utáni első előadó Jánosy János Sebestyén HA5GN volt, aki a napjainkban rendkívül felkapott FT8-as üzemmódról tartott előadást. János bemutatta a Joe Taylor K1JT által fejlesztett WSJT program különféle üzemmódjait, annak történetét, az FT8 alapszintű működését, beállításait. Nem felejtette el megemlíteni Bay Zoltán Holdradar kísérletét, amit manapság már nyugodtan tekinthetünk a zajhatár alatti kommunikáció első kísérleteként. Természetesen ez az üzemmód is felkavarta az amatőr berkek állóvizét, van aki szidja, van aki szereti, most inkább a „robotokról” esett szó, vagyis azon furcsa jelenségekről, amikor úgy tűnik, mintha az Op. helyett a számítógép dolgozna éjjel-nappal a nap 24 órájában. Érdekes eszmecserét generált a szoftver által adott riport témaköre. Úgy tűnik, hogy ez a témakör nem teljesen van jól dokumentálva, ugyanis mindenki mást olvasott és tapasztalt. Abban azért mindenki megegyezett, hogy itt nem szubjektív riportadásról van szó mint a távíró vagy fónia üzemben, hanem mindkét oldalon ugyanaz a szoftver adja a riportot, így talán precíznek mondható. Hiába, a modern digitális üzemmódok felkavarják az állóvizet! 🙂

5

FT8

János után HA7SG Schulcz Gábor amatőrtársunk következett a saját tervezésű QRP rádiójának bemutatásával. A Silver Blue fantázianevű rádiójával nem titkoltan a fiatalokat szeretné megszólítani, hogy az adószobából inkább a természetbe csábítsa ki az ifjú amatőröket. Gábor egy DSP-vel ellátott rádió terveit mutatta be, amely ötvözi a modern technikát a régi „oldschool” megoldásokkal. Természetesen a belbecs lenne a modern, míg a külcsín az oldschool. A „régi” szó alatt persze, nem a bakelit és porcelán alkatrészeket, netán a kristályt kell érteni, inkább csak a megoldásokat, hogy ne kelljen menürendszerekben turkálni, LCD kijelzőt tapizni, hanem minden fontos kezelőszerv ott legyen az ujjaink alatt egy gomb, kapcsoló, vagy potméter formájában, természetesen egy hagyományos Deprez műszer mellett. Gábor tervei szerint jövő tavasszal fog elkészülni az első véglegesnek szánt példány, így Bandi bácsi azonnal fel is ajánlotta neki, hogy jövőre hozza el és mutassa be gyakorlatban is a rádióját. Bizonyára sok érdeklődő lesz majd!

6

Gabi és a SilverBlue

Utoljára, de nem utolsó sorban Kovács György, HA5UK amatőrtársunk osztotta meg velünk a tapasztalatait egy „low cost” DX expedícióról, Rádiós Expedíciók Erdélyben címmel. A címmel kapcsolatban azonban több ellentmondás is felmerül, amit Gyuri az ő rendkívül humoros és laza stílusában gyorsan el is mond. Hogyan lehetséges rádiós expedíciót egy szomszéd országba szervezni, mondjuk egy Csendes-óceáni atoll helyett? Egyáltalán, hogyan lehet alacsony költségvetésről beszélni egy expedíció esetében? A válasz egyszerűbb mint gondolnánk. A titok a megfelelő sáv kiválasztása. Szinte mindenkinek megvan Románia rövidhullámon szerte a világban, de vajon ki mondhatja el ugyanezt az URH sávban? Barátaink a megfelelő sáv és lokátor kocka, no és a megfelelő időpont (terjedés szempontjából) kiválasztása után, sikeres és kalandos, olykor vicces expedíciót folytattak tőlünk alig néhány száz kilométerre!

7

Gyuri és társai kalandjai a Gaz-zal

Végül ismét Bandi bácsi vette át a szót és mindenki sajnálatára lezárta az idei MRC Műszaki napot. Láthatólag mindenki jól érezte magát a remekül kiválasztott témaköröknek és előadóknak köszönhetően. Reméljük jövőre hasonlóan sikeres előadáson vehetünk majd részt!

Az előadásról nagyszerű minőségű, élő Youtube adás is született HA5TI Bischof István és csapata jóvoltából, a felvételek megtekintését nyomatékosan ajánljuk, az alábbi linkeken:
https://www.youtube.com/watch?v=ILoNywpMwGQ
https://www.youtube.com/watch?v=wPsUV-ZZ3vk

73 de HA5IKS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .