A gyűjtő digitális polca – Jáky József – Katonai rádiótechnika

Jáky Józsefre szokás úgy hivatkozni, mint a magyar radarfejlesztés atyjára. Minden tiszteletünk mellett ez a “tény” nem állja meg a helyét, hiszen a kiváló katona-mérnök ugyan kormánybiztosként tényleg felmérhetetlenül sokat tett a hazai lokátorok gyártásba viteléért, de az “atya” kifejezés sokkal inkább illik Bay Zoltánra és kollégáira, mint rá. HA8QC Wlassits Nándornak a témát feldolgozó kiváló könyvét egyébként mi magunk is bemutattuk a közelmúltban – s mivel abból minden szépen kiderül, nem ismételnénk az ott közölteket. S ha már itt tartunk, ezen digitális kikötő is sokat foglalkozik a kérdéssel…

A kiadvány djvu-ból PDF-re formázásáért HA2TO Árpádot illeti a köszönet!

Egy raritét’ kiegészítő – és nyálcsordítóan szép illusztráció – HA5IT Tamás barátunk kollekciójából

A most közölt könyv legenda a gyűjtők körében. Akinek megvan, féltve óvja, kölcsön nem adja senkinek – akinek nincs, veszettül keresi. Sajnos ma már kideríthetetlen, hogy a Mérnöki Továbbképző Intézet egyes füzetei mekkora példányszámban jöttek ki a prés alól, de talán nem tévedünk nagyot ha úgy véljük, a mennyiség nem haladhatta meg a néhány százat. Ha mindehhez hozzávesszük az elmúlt hetven-nyolcvan esztendő történelmi viharait könnyen beláthatjuk, hogy a korunkra maradt darabok mutatója nem ugorhatja meg a pár tucatot. Mivel a HA5KDR komoly munkát fektet a profizmus mámorától ment amateurtársak (és ápoltak) istápolásába, önként jött az ötlet, hogy ezt a könyvet is osszuk meg Veletek. Ennek jegyében tehát a szombati R-104-es olvasnivaló mellé adunk egy vasárnapi mókát is.

jaky_katonairadiotechnika

Fontos megegyezni, Jáky József műve egy előadás vázlata, ám ha figyelmesen olvassuk, rendkívül sok mindent megtudhatunk belőle a korról és a Daróczi úton dolgozó hadmérnökök logikus gondolkodásáról. A kiadvány amúgy nem csak az elkötelezett gyűjtőknek, de a rádiótechnika “szimpla szerelmeseinek” is kellően érdekes lehet.

 

Baráti 73!

 

a HA5KDR Military Szakosztálya nevében HA5CBM Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .