Visszaemlékezés a hatvan méteres sávra – HA5CLF István írása

Ezt a beszámolót még annak idején írtam, amikor ideiglenesen kísérleti használatra megkaptuk a hatvan méteres sávot. A minap véletlenül rábukkantam erre az anyagra, és gondoltam, talán szélesebb körben is lehet érdeklődés a tapasztalataimról. Nos, itt következik egy rövidke kis leírás… 🙂

A legtöbb összeköttetést inkább estefelé sikerült logolnom, mégpedig összesen kilencvenhat QSO-t. Ezenkívül digitális FSQ összeköttetéseket is létesítettem, ami szintén főleg este készült, bár néhány QSO délelőtt. Ez összesen tizenhárom QSO. Az ok nem a terjedés, hanem úgy látszik, ekkor ért rá mindenki. A terjedésről már készítettem egy grafikonos megjelenítést, ami a HG7BHB beacon-t használta a mérések alapjául. Mivel az csak két pont közti adatgyűjtést tett lehetővé, így nem tudok széles körű következtetéseket levonni belőle. A két pont között nappal jó a kommunikáció, de éjjel nem hallom a beacon-t. (A távolság harminckilenc kilométer volt.) Ennek ellenére távolabbi állomások hallhatók, így például sikerült egy-két USA összeköttetés, de főleg a távolabbi, európai állomások voltak elérhetők számomra. Az antennám egy elég alacsonyan elhelyezkedő inverted-V, kétszer 12,4 méteres szárral, ami természetesen csak tuner segítségével illeszthető. Valószínű inkább egy NVIS mintsem egy DX sugárzóm volt – 🙂 . A szoftver szimuláció is ezt igazolja.

Az FSQ digitális üzemmód nagyon érdekes kommunikációs üzemmódnak bizonyult számomra. Mivel a vészhelyzeti összeköttetésekre fejlesztették ki, én személyesen is azt tapasztaltam, hogy egyszerű kezelni, gyorsan lehet taktikai üzeneteket küldeni célzottan a kiválasztott állomás vagy állomások részére. Ezen túl figyelemmel kísérhető mások forgalma is. Még nem próbáltam ki minden lehetőséget, de már így is nagyon hasznosnak találtam. Ezek a QSO-k születtek az elmúlt időszakban hatvan méteren FSQ üzemmódban: GW0EZY, GW8ARR, HA2DX, HA2SK, HA5FTL, HA6NN és HB9AVK.

Némelyik állomással naponta több FSQ QSO is akadt. A terjedés szempontjából nagyon hasznos méréseket tudnánk végezni az FSQ állomás különleges adottságával, ha Magyarország különböző pontjain automata üzemmódban működtetnénk néhány ilyen berendezést. Akár egy 24-órás felmérés is hasznos lenne az FSQ szoftver log segítségével. Ez utóbbi ugyanis rögzíti, mikor milyen állomást miféle térerővel „hallott”. Az FSQ szoftvere beállítható úgy, hogy például tíz bagy harminc percenként küldjön egy automatikus beacont. Ezt gyűjti össze a szoftver egy logban. Ha a különböző helyeken készült logokat feldolgoznánk, egy terjedési térképet állíthatnánk össze a hatvan méteres sávra, valós eredményekből. Végeztem is egy kétszázkilencvennégy elemből álló felmérést, amely persze csak az éppen forgalmazó állomásokból jött össze. Sajnos nem volt elegendő geográfiailag szétszórt állomás, hogy szignifikáns következtetéseket lehessen levonni belőle – de azért szerintem még így is használható lett a szaldó.

Baráti 73

HA5CLF

István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .