A gyűjtő polca – Katonagalambok, hírvivő galambok

Folytatva nagy sikerű sorozatunkat ezúttal a katonai hírközlés egy, korunkban kissé elfeledett ágával foglalkozó könyvet villantunk föl az amateurtársaknak. Természetesen tudjuk, ez nem rádió – ám ha valaki végigolvassa e művet rájön, hogy mégis csak akad benne némi éter… 🙂

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadihajói és búvárnaszádjai a torpedók mellett postagalambokat is vittek magukkal, amikor kifutottak a tengerre. A francia köztársaság Becsületrendet adott egy szárnyasnak, és 1939-ben, amikor a III. Birodalom megtámadta Lengyelországot, a védekező hadsereg alakulatai postagalambokkal kommunikáltak a parancsnoksággal. Angliában a legnagyobb lapoknak saját tenyészetük volt azért, hogy a zsurnaliszták a hírek továbbítását a postahálózattól mentes vidéken is képesek legyenek gyorsan és megbízhatóan megoldani.

Szikora András Katonagalambok, hírvivő galambok című könyve 1983-ban jelent meg Budapesten a Zrínyi Katonai Kiadó gondozásában. A százhárom oldalas, öt fejezetre tagolt kiadvány százötven rendkívül izgalmas ábrát tartalmaz. Szó szerint a kezdetektől, az írott kor előtti időktől tárgyalja a témát. Sok egyéb mellett külön erénye, hogy teljesen laikusként is megérthetjük belőle a szárnyasok történetét. Nagyon izgalmas a kémgalambok bemutatása, az, hogy miként fotóztak – vagy miként és miért szereltek a hátukra antennát. (No, itt az éter… 🙂 )

 

Mára ennyi fért bele, de hamarosan érkezik a folytatás… 🙂

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .