Újra megy az SSTV átjátszó 144,500 MHz-en

Örömmel jelentjük, hogy ismét üzemel a HG2RTV hívójelű gerecsei két méteres FM SSTV átjátszó. A csekély fogyasztású úgynevezett billentyűzet gépet HG6PTZ Tomi ajánlotta föl, a 144,500 MHz-en dolgozó rádió viszont a régi jól bevált BRG FM masina a maga tizenkét Wattjával. Az antenna szintén ipari, telepítési magassága 633 + 16 méter. Terveink között szerepel, hogy a közeljövőben a repeater “vas” részét is felújítjuk.

Egy beacon az átjátszóról…

A berendezés közel három órát felemésztő felélesztésében felmérhetetlen segítséget nyújtott HG6PTZ Tomi, HA5CD Csaba és HA7EO Attila. A helyszínen kevés számítástechnikai tudásával HA5CBM Miklós igyekezett leküzdeni a felvetődő problémákat. (Az általam használt kézi rádió munka közben lemerült, így itt kérek elnézést azoktól, akiknek nem tudtam a Széchényi-hegyre telepített FM átjátszón felelni.) Az SSTV átjátszó használatáról itt és emitt írtunk bővebben. Ha bármi kérdésed van, keress meg bennünket, s mi szokás szerint a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd felelni.

Néha effélék is jönnek – igaz, nem az űrből, hanem valamelyik amateurtárs dicsekszik el az ISS-ről vett képeivel… 🙂

Figyelem: gyermekbetegségek még előfordulhatnak – azaz ha valami hibát észlelsz, kérlek, írj róla egy rövid villanylevelet a címünkre. S még egy apróság: az MMSSTV átjátszóba állított programjának van egy általános hibája, melynek okára eddig még nem tudtunk rájönni. Jelesül arról van szó, hogy a repeater olykor vételen marad. Ilyenkor látszólag hiába adjuk neki – na nem az ívet, hanem – az 1.750 Herzes hívóhangot, nem történik semmi. Ez esetben tízből kilencszer az a megoldás, hogy indítási jel nélkül küldünk rá egy Martin kettőben kódolt képet – amelyet aztán ő (általában) lesugároz, s ezt követően alaphelyzetbe áll.

 

Találkozzunk az átjátszón!

 

Baráti 73!

 

A HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .