A gyűjtő polca – Inside Enigma

W1TP Tom Perera professzor Inside Enigma – The secrets of the Enigma and other historic chiper machines című könyvének első kiadása 2010-ben, a második 2012-ben jelent meg a Radio Society of Great Britan, azaz az RSGB gondozásában. A kétszázhat oldalas és csaknem kétszáz fényképet és ábrát tartalmazó kiadvány rendkívüli alapossággal tárja föl a legendás titkosító masina történetét, de ezen túl több oldalt szentel szovjet utódjának, a Fialkának is. Ha valaki komolyabban érdeklődik a katonai rádiózás iránt, akkor ezt a könyvet mindenképpen szerezze be az internet megfelelő kereskedelmi oldalainak egyikéről. S még valami: ez egy olyan mű, amelyet kivitele okán nyitott állapotban nem lehet a hagyományos gépeken sérülés nélkül szépen szkennelni. Ezért keletkezett a szegély s ez magyarázza a ferdeséget – amelyekért eleve elnézést kérek -, de úgy gondolom, figyelemfelkeltésnek így is megteszi, a többi pedig csak mese habbal. 🙂

Csak ismételni tudjuk magunkat: a HA5KDR tagjainak határozott törekvése a kezdők támogatása és a hazai rádióamatőr közösség önzetlen gazdagítása. Minden lépésünket – legyen az egy DMR átjátszó kőkemény fizikai munkát igénylő beüzemelése vagy egy rövidke ismertető feltöltése ide – ez a szándék hatja át.

Magyarországon ismereteink szerint három Enigma található magán, és egy korai Hagelin-berendezés a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum birtokában. A három privát birtokos közül az egyik sok-sok esztendeje rendőrségi forrásból jutott a maga masinájához, a másik kettő pedig különböző állapotban került elő egy-egy épület padlásáról. Az időben hozzánk közelebb eső példányra egy zala-megyei kis falu művelődési házának felújítása során bukkantak rá pár esztendeje – s mire a területileg illetékes múzeum szakembere a helyszínre ért, addigra az egyik munkás úgy húszezer forintért eladta egy ismeretlennek a számára értéktelen fadobozos írógépet.

Erre szokás mondani: jókor, jó helyen. (Kár, hogy nem MI voltunk ott – ugye…)

Talán nem túlzás azt mondani, W1TP Tom Perera olyan berendezésről értekezik, amelyet szinte minden gyűjtő örömmel látna a saját polcán. A szerző a titkosító berendezések történetével kezdi írását, s azok működésének alapos kitárgyalása után jut el az Enigma megalkotásának kezdeteihez, majd külön fejezetet szentel a masina feltörésének. Az író rendkívül gazdag képanyaggal dolgozik, így a fényrajzokat szemlélve az ember szinte odaképzeli magát (például) az amerikai NSA házi múzeumába.

Külön fejezetben tárgyalják a vadászatot – mármint nem az őzekre és a szarvasokra, hanem az Enigmára. Egészen hihetetlen sztoriknak lehetünk tanúi, s ez egyben reményt ad az átlagolvasónak arra is, hogy van esély a csodára!

Sajnos ferde – de nem akarom szegényt szétcincálni…

A replikák és egyéb után-építések szintén külön szeletet kaptak a műben, akár csak az Enigmára, mint elektro-mechanikus titkosító berendezésre anyaként tekintő utódok. Tom Om külön fejezetben, negyvenhárom (!) oldalon tárgyalja a Fialkát. Aki szeret elmerülni a részletekben, annak melegen ajánlott e rész alapos tanulmányozása. Nyomatékkal hangsúlyozzuk, hogy ily részletes bemutatót sem angolul, sem magyarul nem láttunk még. Utóbbi pedig igazán jól jönne, hiszen a Fialkát a Magyar Néphadsereg és egy ideig a Magyar Honvédség is használta.

Egy álomszép Fialka (Fotó: HA5IKS)

Közbevetőleg egy gondolat: az Enigma korántsem oly ritka, mint ahogy azt az ember első blikkre gondolná. Ha alaposabban utánanézünk a neten láthatjuk, nincs olyan esztendő, hogy ne vernének dobra két-három példányt. Az alapár állapottól és kiépítettségtől függően olyan húszezer dollártól indul, de idén “Fridiben” egy negyvenkilenc ezer euróra taksált példány például pillanatok alatt új gazdára lelt.

49.000 euro – Sold! (Fotó: HA5IKS)

Alku nélkül, ha igaz. Az ugye “csak” egy lakás ára – tehát ha felvet a pénz, s kis szerencséd is kerül, a karácsonyfa alatt már krampácsolhatod a saját Enigmádat. 😮

Csekély ízelítő…

A könyv végén pedig két, reprintben nyomott bumáska kapott helyet. Ha másért nem, hát ezért mindenképpen érdemes megvásárolni, elolvasni és feltenni a polcra ezt a remek könyvet. Amúgy pedig nem lehet eleget hangsúlyozni, a gyűjtő legnagyobb erénye a tájékozottság, hiszen soha nem tudhatod, hogy egyszer egy, e műben látott alkatrész fotója révén ismersz föl valamit, s jutsz el egy Enigmáig…

Ha kérdésed van, bátran tedd fel itt vagy a szokott módon privátban, s mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd felelni rá.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Szevasztok.
    A könyvet nem olvastam, de tartok tőle, hogy
    angol révén történelemhamisitást tartalmazhat.
    Ugyanis az első enigma feltörés egy lengyel
    matematikus , Marian Rejewski nevéhez fűződik,
    aki egy, a lengyel ellenállási mozgalom álltal “beszerzett”
    Enigma példányt fejtett meg, majd tőle került az
    angolokhoz, akik szivesen tulajdonitják maguknak
    100 % a sikert, jó nagy felhajtással köritve.

    Rádióamatőr vonatkozás,
    http://enigmaaward.eu/historia/

    A téma iránt érdeklődöknek még egy könyvajánló,
    — Simon Singh: KÓD-könyv —
    A rejtjelzés és rejtjelfejtés története

    best 73, mni DX

  2. Szervusz!

    Egy fejezetcím a könyvből: The polish chiper bureau. Méltóan emlékezik meg a “brilliant young mathematician, Marian Rejewski”-ről és két, ugyancsak lengyel társáról. A másik két fejezetcím után is értekezik róluk – így szerintem nem hamisít.

    Baráti 73!

    HA5CBM
    Miklós

  3. Sziasztok!
    A váci Esze Tamás laktanyában 1974-ben a rejtjelző kiképző részlegnél találkoztam Enigmával. A házi múzeum egyik darabja volt.
    Üdv.: Indian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .