Unalmas-e oroszokkal QSO-zni?

Kilencedikként a magyarok közül megcsináltam az R100OR (Októberi forradalom 100. évfordulója) diplomát. HA7XL Laci (korábbi magyar diploma manager) az abszolút sorban 47.-ként lett kész vele már az első napon. Nekem csak ma sikerült az #1172 sorszámút megkapnom.

http://or100.hamlog.ru/diploms.php

Hiába volt már meg a 100 pontom korábban, de nagyon lassan töltögették fel az emberek a log-jaikat. Az oroszoknak van egy http://hamlog.ru helyük. Kicsit a http://qrz.com log-jára hasonlít, de az oroszoké a diplomákat automatikusan kiértékeli.

Meg kell adni a diploma feltételeket, és ezek alapján ha rákerestetsz a hívójeledre, akkor azonnal megmutatja, hogy hol tartasz a diploma teljesítésében. Ehhez fel sem kell töltened a saját logodat. Csak azokét figyeli, akiket megadtak a a diploma feltételeiben.

Igen ám, de ez az R100OR olyan diploma, hogy speciális hívójelek mellett minden orosz amatőrrel létesített QSO is ért egy pontot. A szentpéterváriak meg hármat. Na ezekre nem volt már türelmem várni, ezért bementem a KFKI-ba, és a K3-al egy-kétszáz Wattal RTTY-oztam (kihagyva a PC-s programot pl. az Fldigi-t).

Az SSB-s QSO-kat is nagyon élveztem. UA3CR Viktorral Tambovból tegnap beszélgettem hosszan. Szívesen elmesélte a versenyállomásának a felépítését. Aznap csináltam vele egy CW QSO-t is, az is egy plusz pontot jelentett. Amikor leesett nála a tantusz, hogy már szóban korábban társalogtunk, még távírón is érezhető volt, hogy szívesen QSO-zik velem.

Az oroszok nagyon komolyan csinálják ezeket a diplomás játékokat. Könnyen megy nekik, mert automatizálták a kiértékeléseket! Nem rossz dili ez a diplomázás, higgyétek el! A monoton QSO-zást nagyon megszínesíti és ösztönzi. Így van ez minden országban és persze a éter nemzetközi porondján.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .