Agyoncsapott QTH-ról is megy! JT65 és JT9 – II. rész (HA5CLF és HA5IKS közös írása)

Mint az előző részhez érkezett számos hozzászólás is jelzi, e téma népszerű az amateurtársak körében. S való igaz az is, hogy magyar nyelvű leírást bajosan találni a programhoz. A szerzők terjedelmi okok végett minden kérdésre nem tudnak itt felelni, de ha kérdeztek tőlük, akkor a legjobb tudásuk szerint igyekeznek majd válaszolni. (Az előző rész ezen a linken érhető el: Link)

Íme egy teljes QSO. Ez bizony hét perc… (HA5IKS)

Tehát tizenhárom karakter – ennyi áll a rendelkezésünkre periódusonként. A kommunikáció így sajnos eléggé korlátozott ezen üzemmódokkal, az RTTY-nak, vagy a PSK-nak a nyomába sem érhet, de nem is ez a cél, hiszen itt meglehetősen gyenge jelekkel dolgozunk, amit sokszor füllel sem lehet hallani, sőt, sok esetben a monitoron látni sem nagyon lehet a jelet, a szoftver ennek ellenére mégis sikeresen dekódolja. Gyakorlatilag ebbe csak a „kötelező” dolgok férnek bele, és az sem mind egyszerre: hívójel, lokátor (ez is csak rövidítve), riport, búcsúzás. Egy teljes QSO, durván öt-hét percig tart, az udvariasság mértékétől függően. Ez valljuk be, elég hosszú, főleg, hogy csak az alap dolgokat közöljük az ellenállomással. Nem egy contest üzemmód, ugyanakkor néha ritka állomás feltűnése esetén itt is van pile-up. Viszont QSO-zás közben van idő másra is, pl. kényelmesen fel lehet keresni az ellenállomás kezelőjének QRZ.com oldalát és annak alapján részletesen kitölthetjük a logbook-ot. A lassúság oka pedig az, hogy a kommunikáció időben fel van osztva. Minden CQ-zó állomásnak dönteni kell, hogy páros, vagy páratlan percben szeretne adásra menni. Azért, hogy mindenki a megfelelő pillanatban menjen adásra (avagy vételre), a számítógépünket valamelyik tetszőleges NTP szerver segítségével pontosítsuk. Ez több mint praktikus, ugyanis a rádióban hallani lehet, hogy ha valaki idő előtt vagy épp késve kezd el adni. Szerencsére a szoftver egy pár másodperces eltérést még tud kezelni, de az illendőség azt kívánja, hogy pontosak legyünk.

A fent látható QRM végig fenn állt a QSO ideje alatt, de még így is összejött Japán! (HA5IKS)

Itt fel is merül a kérdés, hogy mit tegyünk kitelepülés esetén? Nos amennyiben a világ végén vagyunk és nincs Internet elérés, akkor jó dolgunk van, mert valószínűleg a zaj is kicsi és más üzemmódokon fogunk forgalmazni.

Amennyiben valaki mégis JT-zni szeretne és barkácsoló kedvű, akkor szerkeszthet a gépéhez egy DCF77 vevőt, vagy inkább egy GPS vevőt és azzal pontosíthatja a számítógépét. Ennél jóval egyszerűbb viszont, ha elindulás előtt pontosítjuk a számítógépet és bízunk a gép órájában (és persze az amatőrtársakéban). Kitelepülés után figyeljük a sávot és az órát: mindkét üzemmódnál pontosan a perc első másodpercénél kezdődik az adás és 47,8 másodpercig tart. Tizedre ugyan nem, de ha ügyesek vagyunk, akkor egy másodperces tűrésre be lehet lőni számítógépünk óráját a hang alapján. Ennyi még belefér.

Dübörgés a laktanyából (HA7AA)

Arra azért figyeljünk, hogy a rádiónk melegedni fog, hiszen közel 48 mp-ig folyamatosan adásra lesz kapcsolva. Akinek hajlamos túlhevülésre a rádiója különösen nyáron, az gondoskodjon a megfelelő hűtésről!

A riportokról. Nos itt nem fogunk öt-kilencet adni senkinek, mert ezeken az üzemmódokon ilyen nem létezik. A szoftver értékeli ki a vett jelet, és a jel/zaj viszony alapján adja meg az adható riportot dB értékben. A JT65 üzemmód elméleti határa (a leírás szerint) amit a szoftver még dekódolni képes, kb. -24dB, a JT9 durván -26dB. A jelek a vízesésen nagyjából -26dB-től láthatóak és ha valakinek jó hallása van, akkor kb. -15dB-től hallhatóak is. Ami a gyakorlati szórást illeti, teljesen kiszámíthatatlan, hogy kinek milyen riportot tudunk adni, elvégre ez nagyon sok mindentől függ, egy biztos, hogy sokszor fog érni minket meglepetés… 🙂

A sáv éppen csak muzsikál, de állomás az van bőven (HA7AA)

Frekvenciák. Mindkét üzemmódnak saját frekvenciája van szinte az összes rádióamatőr sávon, a digitális üzemmódokra használható frekvenciatartományokban. A teljesség igénye nélkül, néhány példa a JT65 frekikre: 1838, 3576, 7076, 14076kHz stb. Érdekesség, hogy a JT9 frekvenciája mindig két kHz-el feljebb van az RH sávokon. Természetesen mint minden digi, így ez is USB módban használandó, mondanunk sem kell, még 10 Mega alatt is. Terjedésünket a legegyszerűbben a pskreporter.info oldalon tudjuk ellenőrizni. A program képes automatikusan közölni az általunk vett állomások adatait, és a honlapon térképen feltüntetve láthatjuk, hogy kiket veszünk és kik veszik a mi jeleinket.

Röviden és tömören ennyit a JT üzemmódokról. A fentebb említett WSJT-X szoftveren kívül még talán kettőt tudunk ajánlani, az egyik W6CQZ Joe Large-tól a JT65-HF, ami egy viszonylag egyszerű, nem túl bonyolult kezelőfelülettel ellátott, viszont csak JT65 módban dolgozó program. Kezdőknek ideális. A másik pedig az előbbiből HB9HQX Beat Oehrli által továbbfejlesztett JT65-HF-HB9HQX-Edition nevű program, ami ugyan szintén csak JT65 módban dolgozik, de van egy-két jópofa funkciója ami látványosabbá és könnyebbé teszi a munkát. Aki az összes üzemmódot szeretné használni az kénytelen a WSJT-X-et alkalmazni, ami viszont egy kis megszokást igényel, de kíváló program és minhárom fő platformon fut.

Próbálkozunk, próbálkozunk… 🙂 (HA7AA)

Jó tudni, hogy mindkét üzemmód elfogadott, beszámítják a DXCC diplomába, tehát a kezdők se keseredjenek el, ha nem állnak rendelkezésükre ideális körülmények a QTH-n, van még esélyük a diplomaszerzésre! Persze ettől még érdemes megtanulni távírózni! 🙂

Sok sikert minden amatőrtársnak, találkozzunk a fent említett üzemmódokon az éterben!

 

S ha kérdésetek van, ne habozzatok, tegyétek föl bátran! Amiben tudunk, örömmel segítünk!

73!

de

HA5CLF István és HA5IKS István

 

P. s.: A JT üzemmódokat kiválóan és hatékonyan használhatják az agyoncsapott QTH-val bíró amateurtársak is. Egy rissz-rossz dipól vagy akármilyen vertikál és néhány Watt már elegendő az európai állomások becserkészésére, ha pedig sikerül kitenni valami tisztességes végén táplált sugárzót, akkor tényleg megnyílik a világ.

  1. Meg egy lenyeges dolog, amit itt megemlitek, amirol a cikkben nem irtunk. Bar, ma mar nem olyan kritikus a zavar okozas amator radionk miatt, megis megtortenik, hogy bezavar a keszulekunk a radio, TV, vagy akar mas elektronikus keszulekbe. Az itt leirt digitalis modok nem csak, hogy alacsony teljesitmenyt igenyelnek (en altalaban 25-30W-ot hasznalok), de a modulaciobol adodoan is zavarasmentesen tudunk radiozni. Amit a taviro vagy az SSB zavar, nagy valoszinuseggel a jt65/jt9 nem fog egyaltalan zavarni. Meg nem probaltam, de fogok magnetikus loop antennaval szobabol 5W-al is kiserletezni. WSPR-el egesz Europa elerheto.

  2. Szervusztok. 6m-en különösen sokan használják a jt65-öt,
    de mostanában mindenki megkergült az ft8-ért.
    sri 4 m-en még nem találtam partnert.
    vy 73
    Karesz

  3. Szervusztok.
    Ezekkel a módokkal az a baj,
    hogy működnek akkor is ha lehet hallani,
    ilyenkor már semmi értelmük nincs RH -on.
    Az FT8 meg már minden, csak nem “Weak Signal”.
    Joe, jöhet a rádió nélküli mód, igy még könnyebb lesz (HI)
    73/DX Janis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .