Filmen a csillagközi üzenetek


Üzenet érkezett a Naprendszeren túlról. Egy maroknyi csapat titkos feladatot kapott: készítsék el az emberiség első filmes csillagközi üzenetét. Így született meg a világ első kultúr sci-fije, a Lámpagyújtogatók. A rendező zenészeket, sportolókat, tudósokat, üzletembereket kért arra, hogy mondják el mit gondolnak a földi életről, és ők hogyan oldották meg életük nehéz helyzeteit.

Russian WW PSK Contest 2015

Február 21-22. részt vettünk a Russian WW PSK Contest digitális versenyen. A huszonnégy órás versenyt az Őzike utcából nyomtuk. Mint máskorHA5KDR World Wide PSK 2015, most is a (helyi QRM) zaj volt a legnagyobb ellenfelünk. Az elektronikus verseny kiértékelésnek köszönhetően már megérkeztek a végeredmények és a versenyről kapott emléklapunk is.

 

 

Folytatás

Süssünk krumplis kenyeret…

Süssünk krumplis kenyeret a klubtársaknak és/vagy szeretteinknek! Ahhoz, hogy az éterben ügyesen tudjunk dolgozni, nem árt, ha a jelkisugárzás előtt jó ételeket eszünk. A tele gyomor ugyanis nyugalmat és biztonságot ad – ennek jegyében tehát lássuk egy otthon is elkészíthető finomság, a krumplis kenyér receptjét. A végtermék bevált, azt többször jóízűen fogyasztottuk el a keddi találkozókon.  Folytatás

Miről ír a QST magazin? 2015. március (antennás szám)

Szervusztok!

  1. oldal It Seems to Us (Így gondoljuk rovat) K1ZZ David bevezető cikkének címe Sávtervezés. Azért szeretem az ARRL főtitkár cikkeit megnézni, mert vagy az amerikai szövetség törekvéseiről tudhatok meg dolgokat, ami nálunk is hasznos lehet, vagy eleve a világ rádióamatőreinek gondjait érinti. QST-MarchEbben a hónapban a sávtervezésről ír, kitekintve az egyes IARU régiók és országok, Kanada, EU, azon belül Németország szabályozásainak sajátosságaira. A sávok kiosztásának szabályai tehát többrétegűek. Részben a nemzetközi törvények hatálya alá esnek, vannak szabályok, melyeket a az IARU egyes régiói írnak elő, és vannak az országok szervei (nálunk NMHH, USA-ban FCC), melyek különböző módon határozzák meg a rádióamatőrök sávhasználatát. Az FCC pl. külön 75 méteres és külön 80 méteres sávról beszél (könnyű nekik, mert nagyobb a területük mint nekünk). A sávokon belüli felosztás a sávtervezés (Band Planning), amit néhány évente felújít az FCC. A cikk második hasábja erre a munkára mozgósítja az amerikai rádióamatőröket már részletekbe menően, beleértve a különböző vizsgafokozatok engedélyezett sávtérhasználatát. HA5DSA András, neked ezt a cikket és a következőt is nagyon ajánlom a figyelmedbe.

Folytatás

USB interface morzebillentyűhöz

A Morze jó. Meg kell tanulni.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az interneten nagyon sokféle program elérhető. Amíg az ember csak a karakterfelismerést gyakorolja, nincs is ezekkel gond. Ott kezdődik a sztori érdekes része, mikor az adást gyakorolnánk, és a PC-hez szeretnénk csatlakoztatni a billentyűt.

Folytatás