Korabeli magyar anyag a német rádiókról – I. rész

A HTI hajdani könyvei sok meglepetést tartogatnak. Így sikerült végre hosszú esztendők zavara után elsőként honlapunkon tisztázni többek közt a magyar légierő repülőin alkalmazott készülékek sorát és típusát, s hasonlóképpen kezdődött el ugyancsak nálunk a Magyar Királyi Honvédség által használt “földi” állomások tárgyalása. Most egy váratlan helyről került elő egy HTI könyv, amelynek létezéséről ugyan tudtunk, de személyesen még nem láttuk. (Viszont beszéltünk már olyan emberrel, aki látott olyan amateurt, aki a kezében fogta e kiadványt. 🙂 ) Mivel nekünk csak csekély oldalszámú fénymásolat jutott, érthető okokból nincsenek infóink arról, ez a HTI könyv évszám szerint mikor jött ki a prés alól. Az azonban bizonyos, hogy szerkesztési elve és írásmódja szinte szó szerint egyezik a már tárgyalt két könyvével – így talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, ez is 1942-43 környékén íródott. Szkennelt oldalakban nem fogunk tobzódni, és fotók sem lesznek.

IMG_0269

Az előtérben ugyan egy kémrádió van – de hátul ott figyel egy echte kinézetű és koránt sem mellékesen működőképes német tankadó, a 10 W S.c

Ugyan nem tartozik szorosan ide, de jelezzük, a HTI az optikákról és a magyar kézbe került zsákmányanyag “honvédségesítéséről” is készített könyveket. Mivel ezek nem vágnak az oldal profiljába, nem fogjuk őket részletesen tárgyalni, de egyszer, amolyan színesítésként röviden majd megemlékezünk róluk is.

A Fu 2 és a Fu 5 a német tankok (korabeli közlésben W. IV. és T. 38) vevője illetve adó-vevő berendezése, amely csak kötelékben, ezredben, zászlóaljon és századon belüli híradásra alkalmas. Az együttműködés csak egymás közt oldható meg. Szervezeti beosztása szerint a csatár harckocsikban csak a Fu 2-es vevő, a szakaszparancsnoki tankokban egy adó és egy vevő (Fu 5), a század és zászlóalj parancsnoki járművekben egy Fu 2 és egy Fu 5, míg az ezredparancsnoki tankokban egy Fu 5 és egy Fu 8 (lásd majd később) kapott helyet.

Elvi felépítése szerint a Fu 5 áll adóból, adó-átalakítóból (unformer), vevőből, vevő-átalakítóból, két méteres botantennából és a beszélő-hallgató szerelvényből. Távbeszélő és hangzótávíró üzemre alkalmas. Áramforrása a harckocsi tizenkét Voltos hálózata. Két darab, előre beállítható frekvenciával lett szerelve és a váltás könnyen megoldható. A hitelesítésére külön berendezés szolgál. Kiszolgálását a tank rádiósa végzi, de a toronyban lévő parancsnok a rádióra bármikor rábeszélhet és a vett jeleket is hallja. A három fokozatú vezérelt adó hullámterjedelme 27,2-33,3 MHz-ig terjed, az adó német jele 10 W S.c, antennateljesítménye tíz Watt. Az adóban kettő RL12P35-ös pentóda (oszcillátor és végfok) valamint egy RV12P4000 (modulátor) dolgozik. A vevő hét csöves (RV12P4000) közvetett erősítésű szuperkészülék.

Az adó unformerének jele U 10 a – a fűtés tizenkét Volt két Amper, az anód háromszázötven Volt száz milliamper. Az átalakító összesen hét Ampert vesz fel. A vevő unformerének jele E Ua – a fűtés tizenkét Volt két Amper, az anód százötven Volt huszonöt milliamper. Az átalakító fölvesz összesen 2,5 Ampert. A hatótávolság mozgásban egymás közt két-három kilométer. A berendezéseket rugós betétben rögzítik. Az üzemidő mozgás közben bármennyi lehet, álló motorral fél óra adás, kétszáznegyven perc adás. Az adó súlya tíz, az adó unformeré tizenegy, a vevőé tíz és az átalakítójáé hét kilogramm. Az ára ismeretlen. Gyártója a Telefunken, az utánpótlás a német tankokkal párhuzamosan érkezik. Az ismeretlen időben készült HTI könyv szerint Fu 2-ből száznyolc, a Fu 5-ből ötvennyolc példány volt rendszerben a honvédségben.

 

Ha érdekel a téma, akkor javasoljuk HA8BDE Dénes Om remek cikksorozatát a német harckocsik rádióiról.

Várhatóan holnap mutatjuk be a Fu 8-as berendezést.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Valószínűleg a 108 db Skoda 38t és a 22 db Pz IV F1 harckocsikat ezekkel a rádiókkal adták át a németek a Donhoz kivonuló 1. Tábori Páncéloshadosztály feltöltésekor.

  2. Szervusz!

    Köszönjük!
    Valóban ugazad lehet, hiszen kereken száznyolc harckocsi érkezett onnan.

    73!

    Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .