Hétvégi csemege HA2MN Tibor Om jóvoltából

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, a HA5KDR közössége komoly értéknek és szívmelengető megtiszteltetésnek tekinti, amikor külsős szerzők küldenek be honlapunkra cikkeket. HA2MN Tibor Om már korábban is írt ide anyagot, így nem ismeretlen olvasóink előtt. Ezt alig pár perce kaptuk, így még friss és ropogós. Fogadjátok szeretettel.

Radio_relay_1922

S m ég valami: soha nem az anyag hossza számít, hiszen néhány sorban is lehet érdekfeszítően újat adni. S erre mutat újfent kiváló példát Tibor Om.

US Army páncélozott rádiórelé 1922-ben

A tank két fős személyzettel rendelkezett; egy vezető és egy rádióoperátor. Fegyverzete nem volt, feladata a kapcsolattartás segítése a front és a hátsó vezetési pont között. A beépített rádióberendezésekről nincs információ. A kor technológiai szintjét ismerve aktív elemként csak trióda állt rendelkezésre. A vevő általában visszacsatolt egyenesvevő, az adó öngerjesztésű oszcillátoros megoldású lehetett. Az adóteljesítmény esetében a kétszáz Watt vagy több is megoldható volt egy csővel, ám e tank esetében tíz-húsz Watt valószínű. Az akkoriban használatos legmagasabb frekvenciatartomány az 1,5 MHz-et nem haladta meg, ezért a rádióberendezés vagy hosszúhullámú, vagy középhullámú lehetett.

A torony tetején a furcsa megoldású antenna látható. Feltételezhető, hogy a “vastag” antenna a föld és az antenna közötti kapacitás növelése céljából került kiválasztásra, amely az antenna kihangolását segítette. Ugyanis az alacsony frekvencián alkalmazott nem rezonáns antennák nagyon alacsony talpponti impedanciával rendelkeztek (egy-két Ohm), ami jelentős antennaáramot okozott. E jelenség megnehezítette az antennacsatolás megoldását.

73! es best DX de HA2MN Tibi

http://ha2mn.hu

Még egyszer köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .