Német rádiósharckocsik és harckocsirádiók a II. világháborúban – II. rész

Mint ígértük, folytatjuk HA8BDE Dénes tegnap megkezdett sorozatát. Reméljük, ez – és a további részek is – elnyerik az olvasók tetszését. Itt jelezzük, mivel a repülős anyag kapcsán rengeteg kérdés érkezett hozzánk, tervezzük egy-két, konkrét rádiót bemutató kiegészítő közlemény publikálását.

16

20 Wattos adó – 20W.S.d. típus

FuG 2 és FuG 6 harckocsirádiók

A Panzer III. parancsnoki harckocsik ( Panzerbefelswagen III. Sd.Kfz 266 típus, melyekből 435 darab készült) FuG 2 és FuG 6 rádiókkal lettek felszerelve. A FuG 2 nem más, mint egy UKW-E.c1 vevő, a FuG 6 pedig egy ugyanilyen vevő és egy 20W-os adó: 20W.S.c. A FuG-6-hoz 2 m-es botantennát rendszeresítettek, ez mozgásban 6 km hatótávolságot biztosított.

Frekvencia terjedelmük 27,2-33,0 MHz-ig.

A FuG 6 lényegében, a FuG 5 (tíz Wattos) állomás húsz Wattos változata.

17

A húsz Wattos adó kapcsolási rajza. Az S.c és az S.d típusok között frekvenciában volt eltérés

A kocsitest hátsó, motor feletti részén korlátantennát, a közepén 1,4 méteres botantennát szereltek és megmaradt a kocsi eredeti 1,4 méteres botantennája a jobboldalon.

18

Pz III. parancsnoki harckocsi. Szemre nem sok a különbség a Pz IV-hez képest, ám a hat futógörgő bizonyítja, hogy ez tényleg Pz III.

19

A Kurszk környékén készült fényképen a Pz III. parancsnoki harckocsit a korlát-antennán kívül három botantennával is felszerelték, mely több rádiórendszer alkalmazását sejteti.

A Panzer III. megfigyelő változata FuG-8 harminc Wattos középhullámú adóval, Mw.E.c középhullámú vevővel, FuG-4 középhullámú (Mw.E.c.) vevővel, Fusprechgerat rádiótelefonnal és egy Tornister Funkgerat-al volt felszerelve.

Antennái hasonlóan helyezkedtek el, mint a parancsnoki változatnál. A 30W-os adó frekvenciasávja 1,120 – 3,000 MHz-ig terjedt és a Telefunken cég fejlesztette 1939-ben. Az Mw.E.c vevő 830 kHz-től 3 MHz-ig működött, A1, A2 és A3 üzemmódban és ugyancsak 1938-as Telefunken fejlesztés eredményeként gyártották.

A Panzer III. alvázára fejlesztették a Sturmgesütz III. önjáró „rohamlöveget”.

Ugyanúgy, mint a Panzer III.–nál, csak a jármű ellentétes oldalán, a rádiót a harckocsi kiszélesedő részén a lánctalp felett helyezték el, az antenna közelében.

 21

Az antenna alatt az egyik rádiókészülék oldala látható.

22

Rádiók összekapcsolása Sturmgesütz III.-ban

A Panzer 35(t) csehszlovák harckocsikat 1938 után a német hadsereg vette használatba. Valamennyi példányát ellátták rádióval.

23

Panzer 35(t) harckocsi, antennával

A Panzer 38(t) harckocsikból több változat készült. Az alap-harckocsi rádiókészüléke Fu 5 típus volt, ennek antennája a harckocsi baloldalán elöl volt felszerelve, a géppuska mellett. A parancsnoki változatba a Fu 5-ön kívül még egy Fu 8 állomás került, de ezt nem a kocsiteknőbe, hanem a toronyba építették be.

24

Panzer 38(t) harckocsi. Az antenna a géppuska mellett balra (a képen jobbra) látható

Fu 8 harckocsirádió

A Fu 8 rádió-állomás 30 Wattos adóból és középhullámú Mw.E.c vevőkészülékből állt, ugyancsak botantennával, kb. 600 méter hatótávolsággal. (A hatótávolság menet közbeni állapotra vonatkozik.) A Fu 8 antennája a „korlát” antenna, amit német eredetiben néhol „keret”-nek is neveztek. Mivel a korlát-antenna nagyon feltűnő volt, később második botantennát alkalmaztak.

A felderítő változatnál az antennák a torony két oldalán hátul láthatók, egy-egy dobozra felszerelve.

25

A Pz 38(t) korai parancsnoki változatának antennái

26

Pz 38(t) későbbi parancsnoki változatának antennái

27

A Pz 38(t) felderítő változatának antennái

28

A Fu 8 állomás 30W-os adója: 30W.S.a.

29

A harmic Wattos adó kapcsolási rajza

 30

A Fu 8 állomás vevője: Mw.E.c.

31

Az Mw.E.c vevő kapcsolási rajza

A rádiók elhelyezése miatt néhány parancsnoki harckocsi típusnál a fegyverzetet elhagyták a toronyból és fából készült imitációkkal helyettesítették (Pz IV-nél), más típusoknál csak a lőszerek mennyiségét csökkentették.

32

Az antenna elől jobb oldalon, a géppuska állás mellett

33

A Panzer IV. harckocsi úszó-parancsnoki változata. A botantennákon kívül hátul egy korlát-antennát is rászereltek

34

Panzer V. Parancsnoki változat

35

Panzer V. Panther képe, antennával

36

A Fu2 és Fu5 készülékek összekapcsolása Párduc és Tigris harckocsikban (Makettinfo, „sennás” 8284/8390 közlése)

Érdekesség, hogy sem a rádióknak, sem a botantennáknak nem volt állandó kialakult helyük, hanem típusonként, sőt altípusonként változott az elhelyezésük.

A Párducon (Pz V.) baloldalt hátul a kocsitesten, a Tigrisen (Pz VI.) jobboldalt hátul a kocsitesten volt az antenna, a Királytigrisen felkerült a toronyra.

37

A Fu2 és Fu5 készülékekből álló rádióállomás Panther (Párduc) harckocsiban, tíz Wattos adóval. A Tigrisben hasonló volt az elrendezés

1944-ben egy német páncélos ezred szervezete két páncélos zászlóaljat, törzseket és a kiszolgáló egységeket foglalta magába, rendkívül gazdag felszereléssel.

Mintaként bemutatjuk az ezred harci eszközeinek egy csekély részét:

Jól látható, hogy a parancsnoki harckocsik három antennával – nyilván három rádió rendszerrel – lettek felszerelve, míg a kísérő harckocsik és a századok járművei csak egy-egy antennával – tehát egy rádiókészülékkel – rendelkeztek.

 Ezredtörzs:

Military History

Az ezredtörzset három darab parancsnoki Panther és öt darab kísérő Panther harckocsival szerelték fel, híradását segítette egy Horch kisteherautóra szerelt Fu 11 rádióállomás.

Az első zászlóalj törzse:

Military History

Az I. zászlóalj: négy század, hatvannyolc darab Panther harckocsiból, a zászlóaljtörzs három darab Panther parancsnoki harckocsiból és öt darab kísérő Panther harckocsiból állt.

A zászlóalj ellátó szervezete száz különféle teher és egyéb járművel volt kiépítve.

Végül az első zászlóalj első százada:

Military History

A II. zászlóalj: négy század, nyolcvannyolc darab Panzer IV. harckocsiból, a zászlóalj törzs három darab Panzer IV. parancsnoki és öt Panzer IV. kísérő harckocsiból állt. A zászlóalj ellátását hatvannyolc gépjármű biztosította.

41

A Kfz.17 rádióskocsi berendezése száz Wattos adóval és Torn.E.b vevővel (Fu 11 rádióállomás)

Mára ennyi fért, de várhatóan holnap Tigrislánctalpakon gördül be a folytatás! 🙂

Baráti 73!

HA8BDE

Dénes

és

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Őszinte tisztellel fejezem ki elismerésem a gondosan összeállított, ritka, másként szinte elérhetetlen anyagért.
    Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .