Hol érdemes kutatni a sávban a Hellschreiber jelek után?

A minap hatalmas FeldHell partit rendeztünk a négy és a hat méteres sávban HA5IKS Pistivel. A QSO-k során felvetődött, vajon mi az oka annak, hogy a hazai amateurtársak csak elenyésző számban művelik ezt a csodás múltidéző üzemmódot? Természetesen tudjuk, nem lehet mindenki olyan szintű ápolt, hogy a rádió végére akasztott eredeti mechanikus szerkezetekkel vadásszon az éterben – ám az adó-vevő mellett álló PC-vel már tökéletesen lehet nyomulni FeldHellben. Az e célra használt és méltán népszerű MixW program egy 155 MHz-es (igen, jól látjátok) kövületen is prímán elfut. (Már csak tudom, otthon és a laktanyában is ekkora teljesítményű masinát használok.) Az alábbi írás nem a működésre fókuszál, hanem megkísérel a kezdőknek pár praktikus tanácsot adni abban a tekintetben, hogy hol érdemes a jellegzetes prüntyögő jeleket keresni a sávokban…

Egy echte FeldHell masina “Fridiből” HA5IKS Pisti által lefotózva. Ha jobban megnézzük világossá válik, hogy a sokpólusú csatlakozó helyére tett lemez nem tákolmány, hanem eredeti gyári pótlás. Egy biztos, különleges példánnyal állunk szemben…

A témáról kiemelt részletességgel a csatolt linken írtunk korábban: Link

Nincsen FeldHell 14,063-on. Régen szinte csak ott szólt (nem kizárólag a húsz, de az összes többi sávokat is tekintve), ám ma már véletlenül se kezdjünk ott CQ-ba, mert előbb-utóbb valaki lenyom a fülünkbe távírón egy dupla kilencest – s ez pedig tudvalevőleg nem a túlzott barátság jele. Sőt.

A fentebb említett húsz méteres frekvencia kiürülése alapvetően annak köszönhető, hogy az újabb rendben 14,000-tól 14,070-ig távírót jelölt ki a Nemzetközi Rádióamatőr Unió, népszerűbb nevén IARU. Az új szegmens 14,070 és 14,080 közé esik, de jó ha tudjuk, 14,076-on (meg úgy általában minden xx,076-on) a WSJT jelei szólnak, így ez eleve kimarad a szórásból. E tartományban a hívófreki manapság 14,073, de horgásztunk már 14,080-on is pár orosz amateurtársat.

In medias res – lássuk hát a frekiket:

százhatvan méter: 1.840 kHz
nyolcvan méter: 3.574-3.584 kHz (Region 1.), 3.559 kHz (Region 3.)
negyven méter: 7.040-7.050 kHz , 7.077-7.084 kHz
harminc méter: 10.135 – 10.145 kHz; 10.144 (Region 1.)
húsz méter: 14.070 – 14.080 kHz; hívófreki 14.073 kHz
tizenhét méter: 18.101 – 18.107 kHz; hívófreki 18.104 kHz
tizenöt méter: 21.063 – 21.070 kHz; hívófreki 21.074 kHz
tizenkét méter: hívófreki 24.924 kHz
tíz méter: 28.063 – 28.070 és 28.100 – 28.110 kHz; hívófreki 28.074 kHz
öt méter: 50.286 kHz

Nagy kedvencünkön, a négy méteren nincs erre kijelölt sáv, de a digimódokba ez is belefér(ne). Igaz, a feltételes móddal sem vagyunk kisegítve, mert a külhoni amateurtársak ezt nem használják. Ami külön szomorú és fájó: kérésre sem.

Visszakanyarodva a fentebbi felsoroláshoz jó tudni, erős zavar vagy elfogadható kényszerűség okán ettől plusz-mínusz egy-két kc-t el lehet térni még akkor is, ha ez nem illendő. Maximum ha végeztünk, gyorsan menjünk vissza a helyünkre. Azt viszont nem javasoljuk senkinek, hogy xx,076-on álljon neki FeldHellben zörögni, mert akkor tényleg keményen elküldik holmi melegebb éghajlatra!

A kezdőknek érdemes regisztrálniuk a hamspots.net oldalra, ahol a digital menüpont alatt lenyíló Hell ikon lesz számukra érdekes. Itt az aktuális, azaz sávban dolgozó állomások listája lesz elérhető – illetve saját magunkat is beírhatjuk a listára. De roppant jól használható W6RK Risto http://data.w6rk.com cím alatt elérhető elektronikus kikötője is. No és a non plus ultra, N4SPP Frank 3.584 kHz-en figyelő FeldHell kamerája! 🙂 Link

Munkában a HTG-1 (Forrás: qrp.hu)

Rendkívül fontos lejegyezni, hogy a rádiónk az éppen művelt amateur bandtól függetlenül minden esetben USB üzemmódban legyen. Itt akármiért ez a nemzetközi szokás alakult ki – oszt’ jónapot. Akad néhány fanatikus, aki a PC (súlyosabb orvosi esetben az echte FeldHell masina) hangfrekvenciás kimenetére egy strapabíró relét köt, majd annak vezérelt érintkezőit az adó-vevő CW bemenetére biggyeszti. Ezt hívják kemény FeldHellnek. E sorok írója bevallja őszintén, bár a saját HTG-1-es gépe tudja ez a módit, de eddig még nem veselkedett neki. Ám mint tudva levő, ami késik, nem múlik – ugye.

PA0AOB Arthur munkában. Szerintem lennénk páran, akik rádiókészletet cserélnénk vele… 🙂

Több mint harminc éve létezik az európai Hellschreiber Net, amely alapvetően minden vasárnap zajlik. Az évtizedek során a band többször is cserélődött, de az utóbbi időben nyolcvan méteren dolgoznak az amateurtársak. A frekvencia 3.582 kHz körül ingadozik és természetesen USB (!) üzemmódban zajlik. A kezdés a szezonális napnyugta idejétől függ, s jelenleg (2017. március 26-tól) délután öttől várható (UTC + két óra). Az állomások elsősorban hollandok, s a kollektíva doyenje PA0AOB Arthur, aki egy eredeti Feldfernschreiber géppel felel a hívásokra.

Arthurról itt olvashatsz bővebben: Link

No, lássuk, mit üzent a másik? (Forrás: qrp.hu)

Elengedhetetlen közbeszúrni valamit: ha nekiállunk CQ-zni, s egyszerre sokan hívnak vissza (Uram Jézus, bár így lenne minden nap!), akkor a kijelzőn – ápoltaknak papíron – csak egy nagy katyvaszt látunk majd. Ha némi szerencsénk akad, talán ki tudunk silabizálni egy hívójelet – ilyen esetben értelem szerűen neki menjünk vissza olyformán, hogy az üzenet végére biggyesszük oda a többieknek a szóló várakozás jelet. Aztán mehet a rejtvényfejtés az újabb általános hívás után. (Mondjuk ilyen problémám csak egyszer akadt eleddig.)

Bár többféle Hell üzemmód létezik, az amateurtársak leginkább a két soros FeldHell-t részesítik előnyben. Ha a MixW programot vesszük igénybe, akkor seregnyi beállításra nyílik módunk, de lehetőség szerint maradjunk a faék módszereknél. Az patika módon bevált, oszt’ tsók. Ha pedig tényleg nagyon akarsz kísérletezni, a betűfajtákat módosítsd, ne az üzemmódot. 🙂

Közelkép a HTG-1-rő (Forrás: qrp.hu)

Mint fentebb említettük, anno dacumal CW-ben ment a FeldHell – no és természetesen AM-ben! Állítólag az USA amateurjai között korunkban is léteznek AM távbeszélő körök – azaz ha sikerül egy ilyet elcsípnünk, s akad ott vállalkozó szellemű alak, talán egy klasszik távbeszélő FeldHell is összejöhet. Európai állomással egy tíz méteres terjedés idején már naplóztam effélét, de azért ez elég nagy ritkaságnak tekinthető – ha másért nem, akkor a helytakarékosnak véletlenül sem titulálható sávszélesség okán.

Ma ennyit szerettünk volna mondani, de ígérjük, egyszer csak váratlanul beüt majd a folytatás. Reméljük, sikerült egy kis kedvet csinálni a FeldHell-hez, s hamarosan Téged is a soraink között üdvözölhetünk!

Találkozzunk a sávokban – de azért előtte egyeztessünk a megadott oldalakon, esetleg villanylevélben, S22-őn vagy a négy méteres átjátszón… 🙂

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Érdekes írás, éppen erről az üzemmódról olvasgattam mostanában, de még nem használtam.
    A frekvenciákkal kapcsolatban: a 21.074 és 28.074 FT8 frekvenciák.
    15 méteren az utóbbi napokban és az elmúlt héten is jelentős aktivitás volt tapasztalható ebben az üzemmódban – tehát csakúgy mint a JT65 esetében, valószínűleg itt sem lesz zajos siker a Hell-CQ.
    Egyébként szívesen kipróbálnám a dolgot 10 méteren vagy 2m FM-en is, ha akadna a fővárosban vagy környékén partner.

    73!
    Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .