Az utolsó kilogramm cukor – édes-bús visszaemlékezés HG4UK Zsoltra

Szokás mondogatni, egyszer minden elfogy. Az állítás persze nem igaz, hiszen akad számos olyan érték, amely örök – de például a cukorra már kevéssé mondható el ugyanez. HG4UK Zsolt egyszer hozott tíz kilogramm édes mérget a közösségnek, amiből az utolsó csomagot alig két hete bontottuk föl. Pedig de régen kaptuk…

HG4UK Zsolt

A cukor fogyóeszköz. Jó pudingba, palacsintába, teába vagy nagy ínség idején csak magában. Kitöltve külön üvegedényben lakik, hogy ne érje nedvesség, ne másszon bele bogár, egér. Ha ürül a tároló, az ember befordul a kamrába, leveszi a következő adagot, felbontja és beletölti a helyére, az üressé vált zacskó pedig megy gyújtósnak. Ez az élet rendje, folyton így történik.
Az, hogy most mégsem így esett, egy emlékképnek köszönhető.
Odáig még rendben ment, hogy a kamrába befordultunk és a cukrot levettük a polcról, sőt, utóbb még a kitöltés is sikerült. De a kettő között történt valami.
Az ember torka kiszáradt, némi szédülés jött rá ezért hosszú percekre le kellett ülnie.
Ezt a bizonyos „utolsó” kilogramm cukrot ugyanis még HG4UK Zsolt hozta sok-sok esztendővel ezelőtt a klubnak. Szépen, tíz kilogrammos zsugorfóliában, ahogy a boltban árulják. Zsolt tudta, minden apróság számít, s mivel igencsak önzetlen ember volt, egy bevásárló útján betette ezt is a kosarába, majd átadta nekünk, fogyasszuk-használjuk egészséggel.

Aki nem ismerte, annak érdemes leírni: Zsolt a SOTA mozgalom egyik feledhetetlen alakja volt. Első pillanattól kezdve részt vett a HA5CQZ Zoli által indított embert próbáló hobbiban, s ezen túl sokat tett azért, hogy a legfiatalabb nemzedékek is megszeressék az elektronikát. A CQ Gyereknapok csodálatra méltóan türelmes – és a betegségében is méltósággal, tekintélyt parancsolóan kitartó – résztvevőjeként fiatalok százait ültette le az adó-vevő készülékekhez.
A HA2KDR rádióállomás log-ja világosan jelzi aktivitását: talán nincs oly hónap, hétvége, hogy legalább két-három helyen ne virítana ott a hívójele. A hangja most is itt cseng az emlékező fülében, ahogy a CQ SOTA hívás elhangzik S21-en, azaz 145,525 MHz-en.

De régen szólt…

S hogy is volt?

CQ SOTA, de HG4UK/P. Rekkenő nyár, barátságtalan ősz, bimbódzó tavasz vagy fogvacogtatóan csodás tél egyre megy. A mikrofon hátterében fújhat a szél, eshet az eső, a hó vagy a jégdara, tűzhet irgalmatlanul a Nap – Zsolt még kicsit liheg, de rendületlenül létesíti és jegyzeteli az összeköttetéseket. S közben koránt sem mellékesen lelkesen tervezi, hogy ma és holnap még mely csúcsokat fogja leküzdeni.

Zsolt QSL lapja

Reméljük, odaát sok csúcs várt s vár még Rád, s egyszer – mit egyszer: sokszor – lesz alkalmunk éteri összeköttetéseket létesíteni Veled.

HA5CBM
Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .