OMSZ meteorológiai állomás Gerecsén

A közelmúltban együttműködési megállapodást kötött egymással az Országos Meteorológiai Szolgálat és a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub. A meteorológiai adatok már megtekinthetőek honlapunkon!

A szerződés részeként az OMSZ (link) egy meteorológiai állomást telepített a versenyállomásunkra – míg mi cserében a villanyt és a helyet biztosítjuk számukra. Az ügylet részeként megkapjuk a hegyen gyűjtött alapadatokat. Középtávú tervünk, hogy az információk az APRS rendszeren kikerüljenek az éterbe (egyelőre csak az APRS-IS-be kerülnek be). A szerkezet része egy felhőkamera – ám ennek képei csak később lesznek elérhetőek.

Az állomás működéséről az alábbi videó révén tájékozódhattok:

Fontos elmondani, az OMSZ-nak és a vízügyi szolgálatnak az országban 250 állomása dolgozik, ám ebből hegytetőn mindössze öt (Kab-hegy, Kékestető, János-hegy, Nagyhideg-hegy, Gerecse) dolgozik.

[Not a valid template]

Miről ír a QST magazin? 2015 június (ARRL Field Day szám)

Szervusztok!

QST-2015-JuneJöjjön az e havi kedvenc cikkem:
54. oldal RF Communications Electronics AT-615B Remote Balanced Antenna Tuner.
W1ZR Joel tesztelte ezt a német gyártmányú (www.hamware.de) távvezérelt félautomata szimmetrikus antenna illesztőt. Kedvencem, a dupla zeppelin antenna táv illesztésére szolgál ez a berendezés és másfél kilowattig működik. A bemenet felől relékkel kapcsolja a kondenzátorokat és a Pi áramkör közepén a toroidokat is. Az antenna felől motoros forgatható nagy légrésű kondenzátort használ.
1,8 MHz-től 30 MHz-ig működik. A doublet antenna hosszának minimum 62 lábnak kell lennie. Folytatás