Miről ír a QST magazin? 2015. február

Szervusztok!

Néhány napja jelent csak meg az idei februári QST szám papíron. A digitális kiadásba belenéztem már korábban, de azt nem szeretem annyira. A videók jók, de alaposan elolvasni egy cikket sokkal jobb papíron. A HA5KDR klubba is megjött a folyóirat, és rögtön kérdezték is sokan, hogy lesz-e megint áttekintés magyarul. QST-2015-FebruaryLegyen, nekiveselkedek.

A címlapon a meghirdetett fotó pályázat első nyertese N3LH látható az állomásával és néhány projektjével pl. a Málna PC-jével. A főcím: Építés Készítés Amatőrködés. Megjegyzem a múlt hónapi is hasonló témájú volt: Csináld Magad.

A QST-nek hierarchikus, rovat orientált szerkezete van, nincs egy folyamatosan növekvő lapszámú tartalomjegyzéke. Néhány éve, amikor a könnyű kereshetőséget kifogásolták az olvasók, akkor egy ideig a címlapra kitették az ott felsorolt témák vonatkozó oldalszámait, de mióta bevezették a digitális kiadást, ez megszűnt. Ha valaki azt szeretné, hogy bárhova ugorhasson a címlapról, akkor ahhoz meg kell nyitnia a digitális változatot is a papír folyóirat mellett. Ezért határoztam el, hogy a magyar áttekintést növekvő lapszám sorrendben fogom csinálni.

  1. oldal K1ZZ David szokásos bevezető cikkében a 2014-es centenáriumi ARRL eseményekre emlékezik vissza. A W1AW/x forgalmazásban 1500 ARRL tag aktiválta a szövetség hívójelét az egész unióban. Volt egy speciális WAS (Worked All States) diploma, amire nagyon sokan hajtottak (Megcsinálni Mindegyik Államot). A „síma” WAS diplomához bármilyen amerikai hívójel megfelelő az összes USA államból. Ehhez a speciálishoz csak a W1AW/x hordozható állomások voltak jók. Sokkal dolgoztam én is tavaly, és szinte mindegyik operátor, akivel találkoztam, nagyon jól kezelte a pileup-ot. Tudni kell, hogy a W1AW hívójel Hiram Percy Maxim-é volt, az ARRL alapítójáé. Aktiváltak egy centenáriumi változatot a W100AW-t is. Most azon gondolkodnak, hogy milyen hasonló jubileumi aktivitást fognak tudni csinálni a közeli jövőben.

 

  1. WJ1B Harold cikke is számadás. Ezen az oldalon láthatjátok a speciális W1AW WAS diploma képét. A megnövekedett aktivitás érezhető volt a LoTW (Világ Log) megnövekedett forgalmán is, aminek már több mint 72000 felhasználója van. A hordozható W1AW állomások 50 államból dolgoztak. Az ARRL-nek nőtt a taglétszáma. Átlépték a 165000-et. AB1FM Maria az önkéntes vizsgáztatók tanácsának (VEC) vezetője 32000 és 33000 közé saccolja az új amatőrök számát 2014-ben. Új kiadvánnyal is előálltak: Arduino for Ham Radio (Arduinó a Rádióamatőr Gyakorlatban) címmel. A központi laborjukat is fejlesztették komoly mérőműszerekkel.

 

14.-16. ARRL szervezeti rovatok

 

  1. Up Front (Szem előtt) az érdekes amatőr vonatkozású képek rovata. Nekem a QRP Solar DXpedition és a Morse Code Condo tetszett a legjobban. Nézzétek meg vajon miért.

 

  1. ARRL tagok levelezési rovata. (Aki megrendelte a QST-t az tagnak számít.) Csak egy külső tag levelét láttam. VA3DDN írt Ontárióból.

 

  1. Hogyan mérjed meg a zajcsökkentőd (NR) hatásosságát, K8KI Bob cikke. Egy jelgenerátorral szimulálja a zajt, részletesen elmagyarázza a mérési összeállítást majd grafikonokon megjeleníti a különféle NR programok hatását.

 

  1. Az előző cikkhez jól illik egy új eszköz rövid ismertetés TG6000 Tracking Signal Generator a DS Instruments gyártmánya. 725 USD. Ez egy PC-re köthető spektrum analizátor. 25 MHz-től 6 GHz-ig működik. Az ismertető alján ott a szokásos URL, ahol utána lehet nézni a berendezésnek.

 

  1. Ez a cikk egy saját tervezésű és gyártású állványos mikrofonról szól, ami jól ellenáll a rázkódásnak. N1GY Geoff írása. A trükk egy PVC csőből kifaragott tartó, melyben gumi hajpántok tartják a mikrofont. Az állvány meg egy régi asztali lámpából maradéka.

 

  1. Új termék a 6 méteres 5 elemes JK65 típusú yagi 285 USD-ért a DXengineering-től. (Látszik, hogy a 6 méter inkább nyári sáv. Olyan vékonyak a yagi elemei, hogy a téli jegesedésben az SWR nagyon elmászna.)

 

  1. PA7RHM Chris ingyenes térkép alkalmazásáról ír APRS rendszerhez. (Néha külföldi amatőrök cikkeit is meg szokta jeleníteni a QST.) A cikk elején bevezetést ad az APRS rendszerről, aminek a frekvenciája az USA-ban 144.390 MHz. A térkép szolgáltatásokkal az a baj, hogy hamar elavulnak, vagy fizetni kell értük. Tanácsot ad a cikk írója ahhoz, hogy az amatőrök által szolgáltatott nagy felbontású térképeket hogyan érdemes előre letölteni, hogy pl. egy kerékpárverseny követését, gördülékenyen lehessen megoldani. PA7RHM OpenStreetMapjének használatáról részletes, parancs szintig menő kézikönyvét olvashatjuk a több oldalas írásban.

 

  1. KF7PB William cikkét többek között HA5DSA Andrásnak ajánlom, mert ő is nagyon figyel arra, hogy a konstrukciói szépen legyenek kivitelezve. A cikkben egy audió elosztó rendszer elektronikus és mechanikus rajzai láthatók. A cél az, hogy Gyári Kinézetű eszköz szülessen az Otthoni Agyszüleményből. Make Homebrewed Look Factory Built.

 

  1. IW2FND Lucio (újabb külső ARRL tag!) trap mérési összeállítást ismertet VNA-val. (Nézzétek meg a grafikon lila görbéjét! Na mi az? Hát persze hogy a fázis, úgy-e HA5ZF Feri 🙂 VNA tulajdonosok már próbálhatjátok is ki az 1-es ábrán látható összeállítást otthon vagy a klubban. Mechanikát is javasol elkészíteni a cikk írója, amivel a különböző méretű trap-ek befoghatók.

 

  1. Hogyan vadásszuk le a környezetünk RF zajait? Erről írt W0IH Michael. (Ennél aktuálisabb témát nem is találhattunk volna!) A cikk írója mindent bevetett: K3 rádió P3 panoráma adapterrel, régi tranzisztoros hordozható AM műsorvevő (a Sokol rádió amerikai változata :-), telefon hosszabbító a kommunikáció elősegítésére, forgatható yagi antenna a zaj irányának bemérésére, és a végén az ottani elektromos művek kiszálló szakemberével ultrahang detektor 16 inches parabola tükörrel, aminek segítségével távolról meg tudták állapítani, hogy melyik nagyfeszültségű szigetelő a hibás. Ezen kívül egy bűnös fali töltőt, egy bűnös elektromos sütőt és egy bűnös digitális távhőmérőt is azonosított a kitartó zajvadász. Az eredmény 75 méteren 1-2 S foknyi zaj, de még nincs vége a vadászatnak. Most egy kiadós áramszünetre vár a cikkíró, hogy a még létező külső zajforrás létét is bizonyítani tudja.

 

  1. ID51A D-STAR-os és FM kézi rádió 5000 darabos jubileumi szériája az 50 éves Icom cégtől. Néhány új funkcióval 279 USD. (Nagyon elégedett vagyok az én ID51E nem jubileumi változatommal. Az USA-ban nagyon el vannak kényeztetve az árakkal. 80000 forint nem lenne sok érte. Ez egy rádióamatőr telefon. Ennyit egy GSM okostelefonért is elkérnek, és hol tudom én azon a frekvenciákat magam állítani, külső antennát használni, teljesítményt változtatni és saját átjátszót és reflektor szoftvereket fejleszteni hozzá? Fel a Digitális Amatőr Rádiózásra UP4DAR, legyen az D-STAR vagy bármi más! Sokan járnak már előttünk. Ez a szójáték hívójel is egy amatőr készítésű eszköz neve.)

 

  1. Házi kivitelezésű milliwattos teljesítmény-szenzor készítése digitális wattmérőhöz. AD5X Phil cikke. Ez az 1 Wattig mérő előtét a mellékelt mérési jegyzőkönyv alapján (1. táblázat) elég pontosan mér, így az eddig hiányzó méréshatárral most már 1 mW-tól 2 kW-ig tud mérni Phil gyári mérőeszköze. A mechanika, az elektronikus kapcsolás, az alkatrészlista, az elmélet és a képletek is ismertetve vannak a cikkben.

 

  1. Prototípus Technológia AA1WZ Edward cikke. Arról ír, hogy milyen paneleket használjunk a különféle kapcsolásaink kipróbálásához. Egy kis sebességű Arduinós eszközhöz használhatunk dugdosós logikát, mert ott a jó föld kevésbé fontos, mint egy RF kapcsolásnál. A perforált forrasztható Joly panelt (perfoboard) ismerteti, majd a „döglött bogár” technikát (3-as ábra), aminek előnye, hogy egyben marad a földelő lemez, a lábak könnyen hozzáférhetők, bár nem elegáns módszer. A Manhattan módszer olyan, hogy a fóliás lemezre speciális eszközzel készített kis szigeteket ragasztanak, ahol a forrasztások elvégezhetők. Ennek módosított változata, amikor Dremellel (!) alakítjuk ki a szigeteket. Három saját kialakítású NYÁK rajzolatot is közöl a szerző, ahová felület szerelt IC-k is forraszthatók.

 

  1. Az Eklektikus Technológiák rovatban WB8IMY Steve azt javasolja, hogy a nagyon sokféle digitális üzemmód adása előtt használjuk a Reed-Solomon-Identifikációt (RSID), amit a Ham Radio Deluxe, a MultiPSK az Fldigi és más programok is ismernek, így a vételi oldal automatikusan kiválaszthatja a szükséges dekódoló módszert. Ezzel Lebontható a Digitális Bábel Torony. Persze nem kell ezt az azonosítást a PSK31 vagy az RTTY elé lejátszani, mivel ezek könnyen felismerhetők füllel is, és egyben nagyon elterjedtek is. A JT65 felhasználóknak ajánlja a pskreporter.info web oldalt, így az összeköttetések után a hálózaton feltöltött antenna és teljesítmény adatok segítenek a QSO-k kiértékelésében.

 

  1. Icom ID-5100A kétsávos VHF/UHF FM, Digitális mobil adó-vevő ismertetése. Talán ez a leggyakrabban olvasott rovat, ezért ideírom, hogy a Bluetooth-os kártya és a headset kiegészítéssel az ára kerek 1000 USD, és akkor még a 35 USD-s tartó szerkezetet meg sem rendeltük. 🙁 Amúgy remek D-STAR-os AM, FM, GPS, érintőernyős stb. amatőr rádió(telefon).

 

  1. YouKits TJ2B kézi többsávos QRP SSB rádió készlet ismertető. 60, 40 és 20 méteren ad, venni 3 MHz-től 18,2 MHz-ig tud. Teljesítménye kevesebb, mint 5 W. Ára gyárilag összeszerelve 329 USB. Adnak hozzá mikrofont, töltőt és egy hordtáskát. Távírón csak venni tud 🙁 a hangját meg lehet hallgatni a digitális QST videóján. (Na elcsábultál HA5CBM Miki?)

 

  1. A harmadik ismertető a Heil HM-12 stabil állomás-mikrofonról szól. 71 USD a mikrofon, 39 USD az állvány. (Ezt a Heil nevű rádióamatőrt nagyon szeretik az amerikaiak. Valahol a fényképét megint láttam a QST-ben.)

 

  1. RigExpert WTI-1 WiFi transceiver interfész ismertető. 410 USD plusz kábel 50 USD. Ez egy pici 4x3x1 inches dobozka, amit pl. egy TS-2000 típusú rádióhoz lehet kötni, és biztosítani kell egy WiFi-s Internet kapcsolatot. Az alap beállítások után, ahogy a cikk írja, el lehet a dobozról feledkezni, mert ennyi elég a távoli állomás üzemeltetéséhez. Otthonról egy PC-vel és pl. az ingyenes DXLab Commander szoftverrel már üzemeltethető is a távoli rádió. Az ismertető írója csak a kertjéből rádiózott egy szál notebook-kal ilyen módon úgy, hogy a rádiót a házban hagyta ezzel az ukrán gyártmányú dobozkával. SSB, CW és digitális üzemmódok mind működnek vele.

 

  1. W1ZR Joel magyarázó, tanácsadó cikkeit mindig érdemes elolvasni azoknak, akik a rádiózás alapjait jobban meg akarják érteni. A rovat neve The Doctor is In. Ez a cikk az antenna csoportok helyes fázis illesztéséről szól. Coax illesztés, iránykarakterisztikák, antenna vázlat és SWR menetek ábrái teszik jól érthetővé a magyarázatot.

 

  1. N0AX rovata kísérletek sorozatát írja le Hands-on Radio címmel. Ebben a hónapban a földelésekről és az összekötésekről ír. (HG5OJG Gergő már előre felhívta a figyelmemet erre a cikkre, mert ez a téma a szíve csücske.) Csak egy kiemelt részt idézek a cikkből, ami felhívja a figyelmet, hogy a „földelés” valójában három különböző dologról szól: életvédelmi, villámvédelmi és az RF energia menedzseléséről.

 

  1. A Tippek és Trükkök rovatban AG1YK Steve most egy hordozható könnyű elkey-t, egy mini TNC dobozt (HA5IS István figyelmébe !), egy mérőszalagos antenna hosszabbítót, egy digitál multi méteres térerő mérőt és egy forgató kiegészítőt ismertet.

 

  1. N1ZZZ Jeremy beszámolója egy hét tengeres rádiós szobáról szól. Arról, hogyan amatőrködik egy tengerjáró hajón. A kapitánytól nem kellett engedélyt kérnie, mert ő maga a kapitánya a KAXO azonosítójú 209 méter hosszú és 31 méter széles teherhajónak. Az állomása IC-706MkIIG. A hajón 220 V feszültség van. SEC 1223 típusú kapcsolóüzemű tápot használ. Az antennája kb 30 láb hosszú végén táplált huzal. Az RF földelés nem gond egy ekkora vasdarabon, a hajón, alatta a sós vízzel. Icom AH-4-el hangolja le az antennáját 30-tól 6 méterig. Van egy kézi billentyűje a ritka CW QSO-ihoz, mikrofonja SSB-hez, de főleg digitális módokon kommunikál. A PACTOR, WINMOR és Robust Packet módokat használja leginkább. Folyamatosan adja a GPS pozícióját kivéve akkor, amikor kalózoktól veszélyes helyeken jár. A 30 méteres sáv a leghasznosabb számára a tengereken. A professzionális kommunikáció helyett a személyes dolgait amatőr rádión intézi. Több körben vesz részt és nagyon hálás a gateway és BBS üzemeltetőknek a szolgáltatásaikért. (Balaton Zoli, olvasd el a cikket, nem bánod meg!) Másnak is érdekes lehet a sok információ, amit N1ZZZ közöl.

 

  1. -77. QST nosztalgia. Ebben az évben 100 éves a QST.

 

  1. KL0S Dino cikkének címe Rádióamatőr műhely, de lehetne az is, hogy forrasztó szakkör. (HG5CUT Tibor figyelmébe ajánlom.)

 

  1. Discone Dxpedition. Egy arizónai klub időutazása a hidegháborús időkben.

 

  1. Bevezetés az analóg FM átjátszók világába. (HA7PTY Pityesz is megírhatta volna ezt a cikket.)

 

  1. -90. Egyéb ARRL specifikus cikkek. Kiemelném a rádióamatőr vészhelyzet kommunikációt a 86. oldalon, a katonai kommunikációt (MARS) a 87. oldalon és az ISS (Nemzetközi űrállomás) új rádióamatőrének IZ0UDF Samanthának a bemutatását a 88. oldalon. (Éppen jól jött ki az oldalszám, mivel a 88 = ölelés, csók 🙂 A 89. oldal ugyancsak a vészhelyzet kommunikációt érinti az elsősegély készlet leírásával és egy iPhone-os alkalmazás bemutatásával ebben a témában.

 

  1. oldalon a februári rádiós aktivitások (versenyek) felsorolása olvasható.

 

  1. Versenyekről 10 GHz-en és a fölött (HA5BFN figyelmébe).

 

  1. Beszámoló a Cocos szigeti TI9 DXpedícióról.

 

  1. 6 méteres terjedések Hawaii-tól Észak Amerikáig.

 

  1. Az új termékek rovatban két ingyenes szoftver ismertetés jelent meg ezen az oldalon. Az első (még jó, hogy nem kerülte el a figyelmemet!) egy CODEMAN nevű Androidos és iPhonos program, mely 45 feladattal tanítja a morzét az M és K betűktől kezdve (úgy-e ismerős a Koch módszer?), egészen a 100 legfontosabb szóig (!). A másik program a DX Engineering Mast Load Estimator, ami a szélterhelést számolja ki az antenna oszlop és a rajta lévő antennák paramétereiből. (Szerintem mind a két program érdemes lehet a figyelemre.)

 

  1. Régi rádiók rovata. A DenTron sztori. DenTron 160XV transverter.

 

  1. Cikk az IARU háza tájáról, arról, hogy az Adminisztratív Tanács hogyan küzd az egyre terjedő elektromágneses interferencia problémákkal és egyéb IARU-s eseményekről.

 

  1. Tudósítások amerikai eseményekről, találkozókról.

 

  1. Új könyvek rovat. Rövidhullámú vevők 1942-2013.

 

  1. QST címlapok 1940, 1965, 1990.

 

  1. USA Silent Keys

 

  1. Cégek hirdetései ebben a QST számban oldal megjelölésekkel. (Ha valaki célzottan keres valamit).

 

Érdemes másoktól is tanulni.

 

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .