Minimal kontra Maximal

Minimal, avagy minimalizmus

“A minimalizmus az 1960-as, 1970-es években az USA-ban kialakult szobrász és festészeti irányzat. Olyan stílus, álláspont, melynek programjában csak az éppen megvalósítható vagy még ennél is kisebb célkitűzés szerepel. Előzményeként meg lehet említeni a kései kubizmust, a Bauhaus-t, a konstruktivizmust. Ha a fotózásnál maradunk, meg kell említenem Moholy-Nagy Lászlót, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanárát.
Az irányzat elsősorban a zenére, építészetre, formatervezésre, festészetre és szobrászatra volt jellemző, melynek révén a lehető legkevesebb eszköz- és anyaghasználattal hozzák létre az adott alkotást. Letisztult, egyszerű színek és formák jellemezték. Mottójuk a “kevesebb többet jelent” volt. Követői egyfajta életvitelt is kapcsoltak a stílushoz, melynek fő szempontja, hogy rövidebb úton jussunk el a boldogságunkhoz, illetve a környezetünkben felhalmozott rengeteg tárgy tulajdonképpen felesleges, nélkülük is boldogan élhetjük az életünket. Mindez nem jelentette azt, hogy nélkülözniük kellett volna. Az irányzat hatással volt a munkakörnyezet kialakítására is, melynek előfutárai a japánok voltak. Bármily meglepő, de napjainkban is felfedezhető a stílus, mely irányzattal sokak –még ha tudat alatt is-, de stresszmentesebbé teszik/tették életüket, megszabadulva ezzel a rendetlenség jelenségétől, melyhez hozzá tartozik, hogy környezetünkben csakis olyan dolgokat tartunk, melyek fontosak. Gondoljatok napjaink lakberendezési stílusára”         (forrás: Szalay Mona )

Maximal, avagy maximalizmus

Jelen esetben célunk, minimális alkatrész felhasználásával a maximumot kihozni az áramkörből. A feladat nem egyszerű, de megoldható, ha nem a „miért nem lehet” kérdést tesszük fel előbb. A budapesti R0 átjátszó kapcsán merült fel az igény, hogy érdemes lenne építeni egy ctcss áramkört. Ha már építünk, akkor ne egy átlagos panelt, hanem valami mást, valami újat. Ha már új, akkor legyen nagy tudású, hozzuk ki belőle a maximumot!

bejelenkezes

Működése

Alapvetően arra terveztük, hogy a ctcss kódokat előállítsa, ami egy numerikus tasztatúrával beállítható és a kijelzőn kontrollálható. További lehetőség az echolinkes rádiózás során a dtmf kódsorozatok használata, valamint a szabványos hívóhangok pl: 1750Hz, és további szabadon választható frekvenciák előállítása.
ctcss-dtmf-coder-komplett
A magyarországi 2m-es 70cm-es RH és keresztsávos átjátszók valamint a digitális, SSTV, ATV átjátszók alapadatainak tárolása hívójele, QTH-ja, működési frekvenciája, valamint a ctcss kódja szerint.
esztergom

Az lcd kijelzőn a mikrokontrollerbe beírt program (egyénileg nem módosítható) alapján menürendszer segítségével van lehetőségünk a berendezést használni. Bizonyos menükben eltárolt adatokat bárki saját maga egy a számítógépen futó segédprogram és egy USB kábel segítségével feltöltheti, vagy ha igény lesz rá saját maga is módosíthatja. Az így felprogramozott és adatokkal feltöltött „Varázsdoboz” működéséhez a továbbiakban sem állandó internet sem számítógép csatlakozás nem szükséges! Akár több évig is eltárolja a feltöltött adatokat. A „Varázsdoboz” memóriájába a frissített adatbázist és a hozzátartozó Barangoló (szerkesztő-feltöltő) programot ingyenesen le lehet tölteni a HA5KDR rádióklub honlapjáról.
ctcss-dtmf-coder-program

Külön opcióként kérhető egy hangtároló IC-vel kiegészített modell ( ProMax ) is, ami mint egy CQ gépként használható. A tárolóra felmondott szöveget a ptt aktiválásával folyamatosan ismételgeti.

Egységcsomagot vagy készterméket?

Lehetőség van arra, hogy aki szeret forrasztani és saját maga összeépíteni a „Varázsdobozt” az megkaphatja kit formába. Aki viszont csak a végeredményt szeretné látni az pedig összeszerelve, bedobozolva készen is. Maximálisan az igényeknek megfelelően előkészített állapotban tudjuk biztosítani a „Varázsdobozt”

 1. – Varázsdoboz ProMin –

  Ára: 5 999 Ft
  Az egységcsomag csak a felprogramozott és letesztelt mikrokontrollert tartalmazza.


 2. – Varázsdoboz A –

  Ára: 9 999 Ft
  Az egységcsomag a felprogramozott és letesztelt mikrokontrollert, nyomtatott áramkőrt, LCD kijelzőt, minden egyéb alkatrészt és a készülék dobozát tartalmazza.
  Az alkatrészek nincsenek a nyomtatott áramköri panelba beforrasztva!


 3. – Varázsdoboz B –

  Ára: 14 999 Ft
  Az egységcsomag a készre szerelt bedobozolt és letesztelt készüléket tartalmazza. Tápfeszültség és a rádiókészülékhez csatlakoztatás után azonnal használható!


 4. – Varázsdoboz ProMax –

  Ára: 14 999 Ft  + opciók!
  Az egységcsomag a készre szerelt bedobozolt és letesztelt készüléket tartalmazza.
  Külön egyedi megállapodás szerint beszédrögzítővel vagy speciális rádiókészülékhez való csatlakozóval és kábellel szerelt változat.


KDR Shop

A „Varázsdoboz megvásárolható személyesen a HA5KDR Őzike utcai klubhelységében, vagy postai úton esetlegesen rádióamatőr találkozókon előzetes egyeztetések alapján.

 Jelenleg a „Varázsdoboz” még nem kapható, csak előrendelést tudunk felvenni!

Ezúton kérünk minden leendő felhasználót, ha komoly a vásárlási szándéka, akkor jelezze felénk milyen kialakításban (ProMin, A, B, ProMax) szeretné a „Varázsdobozt” megvásárolni.
Email címünk: ha5kdr@ha5kdr.hu

Letölthető dokumentációk:

 arrow-right Működési leírás Működési leírás
 arrow-right Építési leírás  Építési leírás
arrow-right Kapcsolási rajz Kapcsolási rajz
arrow-right Nyomtatott áramköri rajz  JPG
arrow-right Alkatrész lista TXT
 arrow-right Barangoló (szerkesztő, feltöltő) program zip
 

 1. Visszajelzés: Varázsoljunk megoldást! | ha5kdr.hu – Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .