HG5RVB ctcss 88,5 Hz, tervezett 114.8Hz

 

 Adott egy probléma

A CTCSS kódolással kapcsolatosan friss és aktuális további részleteket itt olvashatunk.

A budapesti R0 átjátszóval kapcsolatban az elmúlt hetekben rengeteg jelzés érkezett, hogy a jó terjedési viszonyok miatt sorozatos téves indítás történik. A nemkívánatos működése az átjátszónak abból következik, hogy a távolabbi állomások is bejutnak az átjátszóra, pedig nem is ezen szeretnének forgalmazni. Budapestről a Debrecen (HA) és a  Graz (OE) azonos frekvencián működő átjátszók is elérhetők (persze ez csak az R0 átjátszó működési helyén az Őzike utcára érvényes főleg). Több megoldást kipróbáltunk, de nem jártak sikerrel, ezért maradtunk az utolsó lehetőségnél, az átjátszó vevőjének a ctcss-el való lezárásánál. Mint sokan már tapasztalhatták, az adó már régebb óta kisugározta a 88,5 Hz ctcss kódot. Most eljött az idő, a vevő is megkapta kódolást. A hatás nem maradt el, csend lett az átjátszón. De ennek a csendnek sajnos nem mindenki örül. Főleg azok az amatőrök, akik régebbi gyári esetlegesen saját készítési berendezéssel használták az átjátszót. Ők is szeretnék a továbbiakban is használni az R0 átjátszót, mivel az nem megoldás, hogy költözzön át a másik Budapesten telepített 2 méteres átjátszóra az R3-ra.

IARU ajánlás

A Bécsben 2013 április 19-21 között tartott IARU Region 1 VHF/UHF Bizottság konferenciájáról készült dokumentációjában a Régió 1-ről van szó és egyöntetűen a VHF és UHF átjátszókról. A 20. oldal alján, a vastagon szedett részlet ezt tartalmazza:
” … minimalizálni a kölcsönös, nemkívánatos interferenciákat, minden FM átjátszó
tartalmazni fog CTCSS hangot vétel valamint adás oldalon. A bevezetési periódus vége
2014 év vége.”

Hazai szabályozás

Magyarországon a (már kötelezően nem használatos) hívójelkörzetek alapján jelölték ki a használható ctcss kódokat. Itt megjegyzendő hogy a Budapesti HG5RVB átjátszó és az osztrák OE6XTG Graz Schöckl (asl: 1445m) szintén ugyan arra a kódra lett beállítva. Reméljük az illetékes hazai fórum ezt az anomáliát mihamarabb megszünteti.

Körzet Terület Átjátszók CTCSS frekvenciái
Hz
0 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye 127,3
1 Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye 79,7
2 Komárom-Esztergom és Veszprém megye 107,2
3 Somogy, Tolna és Baranya megye 88,5
4 Fejér megye 74,4
5 Budapest 103,5
6 Nógrád és Heves megye 94,8
7 Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye 114,8
8 Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye 118,8
9 Borsod-Abaúj-Zemplén megye 123

Hívójelkörzetek.png

Táblázat és térkép forrása: hamWiki

Gyakorlati megoldások

Mivel IARU ajánlás szerint 2014 végére minden hazánkban működő 2 méteres éOLYMPUS DIGITAL CAMERAs 70 centiméteres átjátszókat is le kell régiónként más és más ctcss kóddal zárni, így a zavartalan forgalmazásra csak egy megoldás kínálkozik. A rádiókészülékek adó részébe mindenkinek saját magának egy úgynevezett öcsipanelt be kell építeni ami az általa használt átjátszónak a kódját ki tudja sugározni.

A hazai rádióamatőrök 145 MHz-es tartományban működő készülékparkja igen változatos. Található a legmodernebb többsávos kézi mobil és asztali rádió, 20-30 éves erkölcsileg elavult gyári berendezés, sőt nem ritka a néhány csatornás ipari rádió is mint a “Maros, Veszprém” és társai. A “home made” készülékekről nem is beszélve hiszen a 70-es évektől kezdve amikor beindultak hazánkban az FM átjátszók rengeteg amatőr más lehetőség nem révén saját maga építette meg a készülékét.
Vételben semmi gond nincs hiszen a rádiókészülék veszi az átjátszó adását gond nélkül. Adásnál kell megoldani hogy a hasznos információnkkal együtt ki kell sugározni az aktuális ctcss kódot. A gyakorlati megoldások közül láthatunk néhányat a teljesség igénye nélkül.
  1. A HA5KDR rádióklub által készített “Varázsdoboz” beszerzése.
  2. Ha van a készüléken “TONE” gomb, akkor azzal aktiválhatjuk a megfelelő kód kisugárzását. Ekkor a kijelzőn is meg fog jelenni egy ” T ” szimbólum. Természetesen a példa kedvéért jelen esetben a 88.5 Hz frekvenciát a megfelelő menüpontban be kell beállítani.
  3. Sokkal kényelmesebb megoldás ha menüben minden egyes csatornához, jelen esetben csak az átjátszó(k)hoz (ha többet is elérünk) lehet az aktuális kódot hozzárendelni.
  4. Ha ipari (fakocka) rádiónk van,  nagy valószínűséggel csak számítógép segítségével tudjuk beállítani a kódolást. Ha van programozó kábelünk és hozzávaló szoftver akkor magunk is el tudjuk végezni a “frissítést”. Ha nem rendelkezünk ilyennel akkor marad a megfelelő szakember felkutatása és a pontos típus egyeztetés után orvosolható a probléma.
  5. Ha készülékünkben csak opcióként van a ctcss lehetőség, és nem működik (mert a vásárlás óta erre nem volt igény) akkor nagy valószínűséggel be kell szerezni egy kis gyári panelt. Ezt bárki saját maga is beépítheti az előre kialakított csatlakozóba szerelve, és a továbbiakban már működik a “tone” funkció is.
  6. A legtöbb probléma azokkal  a készülékekkel van amikben semmilyen előkészített lehetőség nincs gyári ctcss panel beépítésre. Ezen kőrbe tartoznak a legalább 20 évnél idősebb gyári valamint a saját építésű rádiók. Két lehetőség közül választhatunk, a készülékbe megkeressük a megfelelő csatlakozási pontokat és egy egyszerű ctcss panelt beépítünk. Ennél egyszerűbb megoldás ha a készülék mikrofonja és a rádió közé a mikrofon kábelbe építünk be egy ctcss panelt, amit bedobozolva kapcsolókkal és esetleg kijelzővel ellátva, nagyon hasznos kiegészítője lehet rádióberendezésünknek.
Mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy melyik lehetőséget választja. Esetleg de ez legyen a legutolsó megoldás, ha nagyon nem akar “vacakolni “, akkor vehet egy vadonatúj készüléket, ami már 100% hogy tudja a ctcss üzemmódot.

A gyári készülékekhez opcióként ctcss panel beszerzése nem probléma, mert azok még a mai napig is börzéken vagy internetes shop-okon keresztül kaphatóak. Konstruktőri munkában jártas amatőröknek az is járható út ha minimál koncepcióként saját maguk építenek egy IC-s encoder áramkört, és azt építik bele a szintén saját építésű rádióberendezésükbe.

Egy lehetőség ctcss panel beszerzésére. Külföldről jön így az ára 4900 Ft + 1700 Ft a szállítással együtt.

Aki nem akar forrasztgatni encoder panelt az készen is kaphat. Igaz egy kicsit keresgélni kell de az ebay-on találhatunk különböző kivitelű és tudású ctcss panelokat. További lehetőség, a HA5KDR klub által készített “Varázsdoboz” beszerzése.

A feladat megoldásához sok sikert és az átjátszókon való forgalmazáshoz pedig jó terjedést kívánunk!
Az alábbi videó szövegét pedig figyelmesen meghallgatni, értelmezni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .