Rohde & Schwarz CMU 200 rádió teszt műszer bemutatása – második rész

A videó sorozat második részében a műszer szignál generátor funkcióját mutatom be. A kísérletben egy 30db-es teljesítmény csillapító átviteli karakterisztikáját mérem meg, amit az előző videóban használtam a rádió teljesítményének méréséhez.

A CMU 200-asban lévő szignál generátor nem tracking generátor, hanem egy teljesen független jelforrás, ennek minden előnyével és hátrányával. A 100kHz től induló frekvencia tartomány és az alacsony minimum kimenő jelszint lehetővé teszi például, hogy megmérjük egy rádió-vevő érzékenységét, vagy hitelesítsük az S-mérőnket. Mint a videóban látható, akár átviteli karakterisztikát is felvehetünk, de csak pontonként. Természetesen ezt akár automatizálni is lehet, mert a készülék GPIB portról könnyen távvezérelhető.

A második rövid videóban a műszer egyik sajátosságára hívom fel a figyelmet: mégpedig a generátor jelének a “szivárgására”. A műszer konstrukciójából adódóan a szignál generátor jele kis mértékben bejut a spektrum analizátor bemenetére, ami megtévesztő lehet bizonyos méréseknél. Például, ha egy nagy csillapítású eszközt szeretnénk megmérni, ez a szivárgás korlátozni fogja, hogy mekkora lehet a minimum jelszint, amit még detektálni tudunk, mert a műszer saját maga által generált jel “kitakarhatja” a mérendő jelet. A videóban látottnál valamivel jobb az elválasztás, de mint láthatjátok nem zártam le a két N-aljzatot, ezért a megjelenő jel egy része a két nyitott csatlakozón keresztül is átjut.
Bármilyen műszerről is legyen szó a tanulság az, hogy jó, ha tisztában vagyunk a készülék korlátaival és jellegzetességeivel. Mindig alaposan tanulmányozzuk az adatlapot és a kezelési utasítást, mert a gyártók az esetek nagy részében valamilyen módon felhívják a figyelmet ezekre a limitációkra.

Üdv,
HA5TBN Dani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .