Morze nyelvi tanulás Morse Runner programmal

Gyakoroltam az előbb a Morse Runner programmal. Ez hívójeleket küldözget, és nekem úgy kell tennem, mintha QSO-znék velük. Harmadikként KB9BIT “hívott” meg, aminek nagyon örültem! Leírom miért:

Ahogy jöttek sorban a betűk, igyekeztem le nem maradni, és gépeltem sorban a K-t meg a B-t, de persze lemaradtam. Igyekeztem memorizálni a körzet számot, ami a 9-es volt. Még inkább lemaradtam 😊, de ekkor olyan pozitív inger ért, ami mindenért kárpótolt!

Jött egy ismert string: “BIT”! Hát én ezt az amatőrt ismerem(!), akinek ez a suffix-e, futott át az agyamon, csak arra igyekeztem koncentrálni, hogy ne 8BIT-et írjak, mert hallottam, hogy egy számmal nagyobbat adott a “partner”.

Meglévő információkhoz kötöttem a ritmusképet, ami segíti a fejben tartást! Több ismeretlen (hang) ritmuskép helyett meglévőkhöz kapcsolódó ritmusképeket (szavakat) sokkal könnyebb megjegyezni!

Erre való ez a Morse Runner! Segíti a morze nyelvet elsajátítani, egy adott nyelvi szituációban (pile-up kezelésben)!

 



Akik esetleg nem ismerik, HA8BIT Peti volt az a klubtársam, aki a hívójelével segített nekem

Érdemes megtanulni a morze nyelvet! A betűk, számok és jelek mellett néhány száz fontos szót is el kell sajátítani, mert csak így érzi meg a tanuló, hogy legalább olyan élvezet a morzét használni, mint bármely idegen nyelvet. Kitartás kell hozzá, de nagyon megéri.

Ha szükségét érzed, szívesen segítek.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .