R-1340 – ez az adatsor már senkinek nem fáj…

Érdekes és értékes dokumentumokat kaptunk egy közeli jóbarátunktól, Ferenctől. Bécsben élő ápolttársunk a Videoton hajdani csúcstermékéről, az R-1340 adó-vevőről készült reklámlapot túrta elő saját fiókja mélyéről, majd példásan beszkennelte, hogy az információkat megoszthassuk Veletek.

Ez egy integrált rádióállomás… 🙂

Ugyancsak múltbarévedésként ide iktatjuk HA0LR Dodi rövidke írását az R-20 billentyűről. Reméljük, ez is elnyeri a tetszésetek. S egyben tájékoztatjuk a nagyérdeműt, ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan következnek HA5IT Tamás lakásának újabb ékességei. 🙂

Egy csodálatosan karbantartott R-20 billenytyű (HA0LR)

Az ember olykor elmereng, mi történt volna, ha 1990. után nem megy tönkre a magyar katonai rádiótechnikai ipar, hanem pár száz millió forinttal megtámogatva biztosítják annak túlélését. Persze ez korunkban már a mese habbal kategóriába esik, de azért jó tudni, anno olyan termékeket gyártottunk, amelyekért nem csak a keleti, de a nyugati relációban is komoly pénzeket fizettek.

Itt van például nagy kedvencünk, az R-1340, amely ma is megállja a helyét az összehasonlításban. Mint fentebb is említettük, Bécsben élő ápolttársunk, Ferenc egy ilyen készülék, illetve az ehhez kapcsolódó komplexum eredeti ismertető lapjait túrta elő a fiókjából.

Jaj, be szép!

A gyártó cég sajnos mára elenyészett, s e lomhalom sincs rendszerben a Magyar Honvédségnél, így az adatközlés nem fájhat senkinek. Nosztalgiázni viszont pont jó. (A nagyobb felbontású anyagok egy alább nyitható linken leledzenek.

Integrált ESM_ECM rendszer

R-1340 HF_SSB rövidhullámú rádió

S adunk egy bónusz lehetőséget: a valaki teljessé szeretné tenni az R-1340-ét, akkor dobjon egy levelet, s elküldjük neki villanypostán a megfelelő dokumentet. 🙂

Dodi billenyűje (HA0LR)

Az alábbi rövidke írást Dodi küldte nekünk – azzal a kiegészítéssel, hogy örömmel olvassa régmúltba révedő sorozatunkat: „Megszámolni sem tudnám azokat a VH előtti, és későbbi készülékeket, melyeket szétszedtem, a majdani nagy cél érdekében, melyből aztán soha nem lett semmi, csak az értéktelen roncs. Igaz, ezekhez akkor tíz forint 🙂 nagyságrendben hozzá lehetett jutni, megvásárolni. A ma is üzemképes BC348-s készülékemet kettőszáz forintért vettem (Számla is van róla! 🙂 ). Nehéz egységes vevőt ugyancsak kétszázért. De volt R-3, több R-10, és R-20-m is. Természetesen tartozékokkal…
Az R-20 billentyűt hosszú ideig eredeti állapotában (kitűnő, szerintem nem is használták) használtam. Mindig zavart, hogy “könnyű”, és rá kell tartani, hogy ne mozogjon az asztalon adás alatt. Ekkor (uszkvetíz éve) újítottam fel. Az alu alap helyett kapott egy ugyan olyan méretű 10mm-s kazánlemezt, hogy legyen súlya (meg is lett). A csúszkálást, egy erre ragasztott 1mm-s bordázott gumilemezzel oldottam meg. A bakelit lemez üvegszálasra lett cserélve, és kapott egy fekete zsugorlakkos festést. Ma is ezt használom.”

Nyitva a bolt, tessék-tessék… 🙂 (HA0LR)

Reméljük, ma is megérte ide látogatni hozzánk. S ha kérdésed van vagy csak szimplán megosztanád sztoridat a közzel, bátran keress minket.
Baráti 73!

 

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

  1. Szia Zoli!

    Örömmel osztunk meg minden adatot, amely gyógyírként hat az ápoltak lelkére. 🙂

    Baráti 73!

    Miklós

  2. R-20 kézi billentyű máig is !

    Sziasztok,
    Úgy alakult, hogy Külföldről sikerült beszereznem egy példányt a legendás Amerikai J-38 -as billentyűből. Örömmel kezdtem vele QSO-zgatni. Ám hamar kiderült, hogy rettentő kényelmetlen a fogása és nagyon hamar kiáll a csuklónk adás közben. Vissza téve a jó öreg R-20 -ast, Ég és Föld a különbség a mienk javára. Ezen úgy el van találva a praktikus megfogás és a kényelmes magasság, hogy álom vele adni. Úgy tűnik, akkor még nem a használhatatlanságig fejlesztettek. Vajon mikor és kik kísérleteztek ennek kidolgozásával?
    Üdvözlettel, vy 73! Gábor HA8LKM

  3. Kedves Gábor!

    Köszönjük hozzászólásodat! Az a helyzet, hogy az R-20 fejlesztéséről is alig van információ, a billentyűről pedig semmit nem tudunk azon kívül, hogy a legjobb és legnépszerűbb hazai termék, amelyet lomhalmokhoz gyártottak. 🙂
    Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.

    Baráti 73!

    Miklós
    HA5CBM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .