HA8ADI Ádám állomása – saját tolmácsolásában

HA8ADI, QTH Mórahalom, op Ádám

Ezt a cikket HA8ADI, azaz Pörneki Ádám írta. Tagtársunk lelkes ápolt, s mint korábbi cikkeiből kiderülhetett, immáron a második éve dolgozik az éterben – egyebek mellett a hatvan méteres sávon is. A mostani írásában szeretné bemutatni „lomos” barlangját, azaz a rádiós szobáját, ami ha lassan is , de folyamatosan gyarapszik és fejlődik.

Gyűjtői-rádiós portré a padlástérből: HA8ADI Ádám

Az első katonai rádióm egy cseh gyártmányú R 109D volt, eredeti állapotában és ládájában került hozzám, nagyon tetszett, ám rádióamatőr szempontból csekély jelentőséggel bírt. A mai napig a eredeti csomagolásában őrzöm.
A soron következő „lom” egy R 326-os volt , amely HA5CBM , Miklós segítségével került hozzám, szintén eredeti kiszerelésben. Nagyszerű érzés kibontani egy harminc éve a ládájába zárt rádiót, majd áramot adni neki és meghallgatni a hangját. A masina ma is aktívan szolgál, fix helyet kapott az asztalomon és az antennakapcsoló segítségével nagyon egyszerűen használható a többi vevőkészülékkel együtt. Hazánkban ez egy ikonikus rádió, így hasznossága mellet minden asztal dísze is lehet egyben.

R-130M hangoló és a tetején a hozzá tartozó műszer (HA8ADI)

R-4 Labe taszt doboz. Ezt azért sokan a klubból is sárgulva nézegetjük ám! 🙂 (HA8ADI)

Időközben megszereztem a rádióamatőr engedélyem , ezért a következő lépés egy adó, vagy adóvevő beszerzése volt, amelyben megint Miki segített, így került hozzám két darab R.130M , két tápegység és egy antennaillesztő egység. A két rádió közül csak az egyik működik , a másik alkatrészforrásnak lett szánva, de nem tartom kizártnak, hogy valaha feltámasztom, bár nincs szükségem két egyforma lomhalomra. A „vüsztrel” fedőnéven is emlegetett masina egyik sajátossága, már-már hibája, hogy csak felső oldalsávos (USB) üzemre képes, ám csak 11 MHz alatt üzemel. A szemfülesek azonnal rájöttek, hogy ez  nem szerencsés rádióamatőr szempontból. A hiba kétféleképpen orvosolható:  Csak az 5 MHz-es sávban használjuk ( engedéllyel), vagy egy volt BRG GK 301-es kezelő módosításával sávfordítót készítünk hozzá, ennek nagy előnye , hogy nem kell belenyúlni a rádióba. A módosítást szeretném elvégezni, de eddig még nem fogtam bele. Ha összejön, egy későbbi cikkemben fogok róla beszámolni.
A rádió tápegységét nem tudjuk azonnal a hálózatra csatlakoztatni, mivel 26 Volttal üzemel, az áramfelvétele adás közben 16 A körül alakul. Ezt eleinte két darab 12 Voltos akkumulátor sorba kapcsolásával  és egy gyengébb (cirka 10 A) tápegységgel oldottam meg, ezt egy komolyabb táp váltotta fel, amely HG5CUT, Tibi jóvoltából került hozzám. Az akksikat tervezem megtartani, mivel egy esetleges szükséghelyzet esetén (áramszünet stb.) jó szolgálatot tehetnek. Az akkumulátorok összekapcsolása nem a legjobb megoldás, mivel lehetetlen két egyforma állapotút szerezni (főleg használtan), így folyamatosan egymást fogják oda-vissza töltögetni, ami hamar a vesztüket okozza, ám szerintem ez belefér( az akksikat akár ingyen is be lehet szerezni egy bontóból , nem kell vadonatújakat alkalmazni).

Egy példás ápolt csodás állomása 🙂 (HA8ADI)

Az idő múlásával nagy katonai rádió fan lettem, alig érdekeltek a civil masinériák, független attól, hogy sok esetben jobban használhatók, mint a kövületek – no de mi a nagy kunszt egy olyan rádió használatában, amit csak be kell dugni és már szól is.
A következő nagy esemény a fejlődésben 2016 nyarának legelején következett be, amikor Horváth János, HA7HJ nagylelkűen több rádióját is nekem ajándékozta,amit ezúton is köszönök.

R-326 – manapság sajnos egyre ritkábban bukkan föl a börzéken (HA8ADI)

Így került hozzám egy R-4-es Labe vevő táppal és tasztanyaggal, nagyon szép állapotban, a tudása hasonló az R-326-hoz, így ritkán használom, főleg az UVB-76 megfigyelésére. A rádió előlapjában megtalálható az eredeti kiskönyve is , amelyben a legutolsó bejegyzés 1966-ból származik. Szintén Janótól származik egy R-313M2-es vevő táppal és antennaárboc készlettel, sajnos a tápkábelek még nincsenek meg így nem tudtam kipróbálni. A rádió 100-425 MHz között üzemel, így akár a légiforgalmi sáv megfigyelésére is alkalmas.

R-313M2 – sokunk kedves kezdőrádiója (HA8ADI)

R-4 Labe közelkép (HA8ADI)

Szintén HA7HJ ajándéka volt egy R-880M hosszúhullámú vevőkészülék . Főleg repülőkön használták iránymeghatározásra, gyönyörű rádió, nagyon masszív, tipikus katonai rádió – bár a világoskék színe nem ezt sugallja. A Janótól kapott R-109M az R-109D modernizált változata. Sajnos csak a rádió van meg, de az R-109D minden kiegészítője kompatibilis vele. Sokkal könnyebb és kisebb, mint az elődje, így jól szemlélhető a fejlődés a kettő között. HA7HJ janó juttatása az R-855UM típusú gépezet is, amely egy vészhelyzeti pilóta rádió , például a vadászgépek katapultülésének túlélőkészletében is megtalálható volt. E lomhalom csak  a 121,5 MHz-es vészhelyzeti frekvencián üzemel, bekapcsolni nem tanácsos, mivel ma is használják és ki tudja hogyan reagálnának rá a hivatalos szervek. Külön dobozban helyezkedik el a rádió és az akkumulátor , az antenna egy mini kulikov antenna. Utóbbit nevezhetjük akár „cukinak” is. 🙂 Szintén Janótól érkezett egy R-255PP vevőkészülék, amelyet az ejtőernyős egységek használtak, a ledobott ellátmány felkutatására.

Vészrádió (HA8ADI)

Nagy- és kistestvér. Hát nem cukik? 🙂 (HA8ADI)

Az antennája csupán egy huzal, így önmagában nem érhető el irányhatás, ami a céltárgy meghatározásához elengedhetetlen.  Az orosz mérnökök ezt úgy oldották meg, hogy az antennát a katona maga elé lógatva a testével leárnyékolta a háta mögötti területet, így már meg is volt az irányhatás, igaz igen nagy nyílásszöggel. A készülék az R-255MP adó jeleit volt hivatott megtalálni, amit a ledobott ellátmányra rögzítettek. Sajnos még  nem sikerült beszereznem hozzá való adót, ha egyszer sikerül biztosan teszek vele pár próbát. Szintén Janó ajándéka volt az EKD-500-as professzionális katonai vevő is.

EKD-500 mint alátét egy civil rádióhoz… 🙂 (HA8ADI)

Civil rádióm szintén Janótól érkezett, amely egy Kenwood TS-770E. Nagyszerűen használható a 2 éteres és a 70 centiméteres rádióamatőr sávban.

Antennakapcsoló a falon (HA8ADI)

A szoba, ami igazából egy sarok, a tetőtérben található, a fő rádió természetesen az R-130-as, de a többi is gyakran a kezembe akad, főleg az EKD 500-as. A gyűjteményben szinte csak működő darabok vannak, szeretném, ha ez így is maradna. Igyekszem úgy kialakítani , hogy minél komplettebb legyen, gondolok itt arra, hogy az R-255-ös vevő adó nélkül nem sokat ér.
A jövőben szeretnék beüzemelni egy számítógépet is odafent , aminek a segítségével a rádiók digitális üzemmódokban is használhatók lesznek.

Tápegység-találkozó (HA8ADI)

Ha kérdésed van, kérlek keress meg vele bátran!

Találkozzunk a sávokban!

73!

HA8ADI Ádám

 

  1. Ádám, sok sikert, élményt, eredményt kívánok és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy fiatal ember is “fertőződött” , és az ápoltak közé került…..Nagyon jó pozicióból indultál a sok, értékes, egyre nehezebben beszerezhető készülékkel.Üdvözlettel:Zoli HG2UW

    • Szia Zoli!
      Köszönöm a jókívánságokat!
      És igen , nagyon szerencsésnek is vallom magam!
      Ugyan még nem találkoztunk , de remélem ez mihamarabb megváltozik!
      Üdv.: Ádám HA8ADI

  2. Szervusz Ádám!
    Olvastam a hirdetésedet az R-10 es rádióval kapcsolatban. Egy ismerősömnek van egy eladó, sajnos az adó részében a csövek üzemképtelenek. Ha érdekel, úgy próbáld felvenni a kapcsolatot velem, pld. Facebookon.
    Üdv: Szabó József HA5CT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .