Újabb gondolatok a négy méteres amatőr sávról

Régi álmunk volt a négy méteres, azaz a régi OIRT műsorszóró sáv 0,5 MHz-es szelete – s most, hogy több éve rendelkezésünkre áll, értékéhez képest mégis alig használjuk. Kétségtelenül igaz, az FM módú ellátottság a négy retranszlációs fordító és a hármashatár-hegyi átjátszó révén a világon egyedülállónak titulálható, ám az egyéb üzemmódokban már vajmi kevés HA-HG állomást lehet észlelni az éterben. Az alábbi írás a frekvencia „művelésének” egy lehetséges módjáról szól.

1 kep

2016 február: SP9HWY QSO Szentendre, Altiszti Akadémiáról

Ha az amatőrök között szóba kerül a négy méteres sáv, illetve az azon történő munka, rögtön az első kérdés a „mivel dolgozzam én ott”? dilemmája. A felvetés sajnos részben jogos, hiszen csak erre a sávra összüzemmódos készüléket nehéz találni, míg a rendelkezésre álló „fénytől a hangig” tekerhető gyári berendezések java része pedig csak kellő szakértelem (értsd: átalakítás) nyomán képes megszólalni 70 MHz-en. A megoldások sorában a saját építés lenne a legjobb, ám kár lenne tagadni, egy SSB-CW adó-vevő elkészítése messze meghaladja az átlag hazai amatőr technikai képességeit.

Ugyancsak segítség lehet a konverter, amely jellemzően 28, ritkábban 144 MHz-re keveri át a 70 MHz-es szegmens jeleit. A HA5KDR tagjai HA5IW Simon kiváló tulajdonságokkal bíró berendezéseit használják – ám be kell vallani, ezek sem könnyen kifizethetőek egy nyugdíjasnak vagy kezdő fiatalnak, családos amateurtársnak.

2 kep

Jeladó vétele az R-134-es katonai készülékkel – Szentendre, Altiszti Akadémia

Mi lehet tehát az a megoldás, ami a jelenleginél szélesebbre tárja a felhasználók előtti ajtót?

 

Az első válasz egy lineáris átjátszó, amelynek egyik adó-vevő kijárata 28 – esetleg 144 MHz-en –, míg a másik 70 MHz-en található. Ilyen berendezések üzemelnek például a rádióamatőr műholdakon – azaz használatuk nem jelentene ismeretlen terepet.

 

Az előzetes számítások szerint egy 20 (esetleg 30 kc szélességű) eszköz megfelelő telephelyen üzemeltetve az ország jelentős részéből elérhető lenne. Célszerű, hogy a kiválasztott sáv a 28 (144) MHz hétköznap szinte üres részére, például 28,800 vagy 28,900 (144,100-144,120) MHz környékére essen. A másik kijárat esetleg 70,120-140 lehet. Egy biztos, a négy méteres frekvenciát úgy kell kiválasztani, hogy az a legtöbb, európai állam amatőrjei számára elérhető legyen. (Értsd, ahol ez egyáltalán engedélyezve van számukra.)

Mivel hazánkban négy méteren a maximális kimenőteljesítmény tíz Watt, ajánlott, hogy a lineáris átjátszó irányított antennával dolgozzon. Első lépésnek egy fixen Nyugatra forgatott Yagi jöhet szóba, amelyet idővel egy, a HamNet hálózatról távvezérelt forgatóval is fel lehet majd szerelni. (Keletre igazán nincs értelme figyelni, lévén ott még ma is műsorszórásra használják a sávot.) Mivel a projekt elsősorban a hazai felhasználókat célozza, a tíz (esetleg két) méteres sávban egy jó tulajdonságokkal rendelkező függőleges polarizációjú antenna is elegendő.

4 kep

2016 február: OZ3ZW QSO Szentendre, Altiszti Akadémiáról

A PTT-re két eljárás jöhet szóba: az egyik a jel-zaj vezérlés, a másik egy harmadik frekvencián kisugárzott DTMF (vagy bármi egyéb) jelsorozat, amely megfelelő időre nyitja majd zárja az átjátszót.

 

A „hogyan dolgozzam ott” kérdésére a másik felelet egy, a HamNeten keresztül vezérelhető adó-vevő. Ennek helyszíne lehet (például) a már kiépített állomás Szentendrén, az Altiszti Akadémián. A vezérlés és a hangátvitel viszonylag könnyedén megoldható – pusztán az korlátozó tényező, hogy az antennát nem lehet forgatni és az SSB frekvencia is állandó, lévén, az e célra igénybe vett R-134-es katonai rádió távhangolása nem megoldható.

 

E rövid írás végére kívánkozik egy megjegyzés: a négy méteres szegmens rendkívül érdekes tulajdonságokkal bír. Ugyanis ha a hat méter a ”magic band”, akkor a 70 MHz-re ez fokozottan igaz. E sorok írója egy agyoncsapott zuglói QTH-ról, függőleges polarizációval és 6 Watt teljesítménnyel mind hagyományos (USB és CW), mind digitális üzemmódban létesített már számos, 2.000 kilométert közelítő összeköttetést. (A felállás: IC-751 RH rig + HA5IW 6 Wattos konverter + Sirio körsugárzó.) Igaz, nincs minden este terjedés, de például a flight radar adatait figyelve remek repülőgép-visszaverődési QSO-kat lehet összehozni már Görög- vagy Lengyelországgal, de jobban odafigyelve a Benelux-államokkal is.

3 kep

HA5IW konverter Szentendre, Altiszti Akadémia

 

S zárásként még egy apróság: mivel ezt a sávot is figyeli az NMHH, hosszú távon csak akkor tudjuk másodlagos státuszunkat megtartani, ha valóban használjuk a „bandot”. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, ha végigtekintünk az európai engedélyezettek listáján, könnyedén beláthatjuk, a hazai amatőrök e téren rendkívül kedvező helyzetben vannak, hiszen mind az 500 kHz szabad számunkra.

5 kep

Viszont hallásra 70,200-on vagy annak környékén USB vagy CW üzemmódban!

 

73!

 

HA5KDR military szakosztály

  1. Hello.
    70.280 USB Meteor Scatter, mode: MSK144,
    soft.: MSHV (lz2hv) és/vagy WSJT-X 1.7 (k1jt).
    Lásd: DX MAP web, Eu-VHF-70MHz.
    Meteor: IMO előrejelzés és VIRGO METEOR napi (java)
    73.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .