Gyalogbillentyűs találkozó 80 méteren

morzeMinden év április második teljes hétvégéjének vasárnapján megrendezik a HSKC-t, ami egy nemzetközi találkozó az éterben http://hskc.ha8kux.com/ Olyan megszállottak vesznek rajta részt, akik szeretnek gyalogbillentyűvel adni. Mindössze két óra hosszat tart, de sokan rászánják az időt, hogy egymást távírón köszönthessék, leadhassák, hogy hányadik állomással váltják a riportot, és hogy milyen teljesítménnyel dolgoznak. Ha azt adják A, akkor csak 10 watt a kimenő teljesítmény, ha meg azt, hogy B, akkor 100 watt.

Az egyéni állomások SO kategóriások (Single Operator), a klub állomások MO kategóriások (Multi Operator). Ebből látszik, hogy összesen négy különböző csoport lehetséges:

SOA
SOB
MOA
MOB

Nehogy azt mondd kedves olvasó ideérve, hogy ez egy szokásos verseny! Ez nem az. Ez egy csodálatos alkalom arra, hogy üdvözöljük egymást minden évben az éterben, és hogy tudassuk, vannak még szerelmesei a hagyományos kézi billentyűknek. A legszenvedélyesebbek a SOA kategóriások. Annyira szenvedélyesen szeretik a gyalogbillentyűket, hogy szeretnének még egyet kapni. Ha két óra alatt a legtöbb összeköttetést tudja valaki ebben a kategóriában elérni, akkor nyer egy remek HA8KN-féle finom kézi billentyűt!

Ha nem lenne ez a HSKC, nem hajtaná az embereket, hogy két óra hosszat kalapáljanak, akkor nem biztos, hogy leporolnák régi billentyűiket, és fürkésznék az étert, hogy mindenkit köszönthessenek! Mi sem szántuk volna rá az időt HA7PC Karesszel, hogy kettesben távírózzunk a MOB kategóriában 100 wattal a HA5KDR hívójellel. Ez a hívójel ráadásul nem volt még nagyon ismert ebben a társaságban.

Valószínűleg gondolkoztak is sokan, hogy kik döngölik a rezet a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klubban? Azt is hallhatták, hogy nem azonos kézírással (fist) dolgoznak a fiúk. A nevet nem kellett adni, így ez addig titok maradt, amíg az eredményünket be nem küldtük. Karesszel úgy gondoljuk, hogy az eredményünkkel nem kell szégyenkeznünk! 48 QSO-nk volt, ezek között vannak duplák, de ezért nem jár semmi hátrány, igaz plusz pont sem. Figyelve a forgalmat azt tapasztaltuk, hogy mások sem csináltak sokkal több összeköttetést.

HA7PC-vel még soha nem távíróztam ennyit együtt, ezért örültem annak, hogy nagyon hamar igent mondott az igencsak késői, vasárnap reggeli felvetésemre, amit a HA5KDR távírózó tagjainak küldtem. Legközelebb talán hamarabb el kell kezdeni egy ilyen program szervezését, mert kiderült, hogy az N1MM+ logvezető program környékén valami probléma adódott, így az első háromnegyed óra után hirtelen kézi logolásra kellett áttérnünk.

Nagyon gyorsan, mintha már évek óta együtt dolgoztunk volna, elkezdtük mind a ketten írni az összeköttetéseket, hogy semmi ne vesszen el, minden éteri találkozóról pontos adatokkal szolgálhassunk, így a szervezőknek a HA8KUX rádióklubban minden a rendelkezésükre álljon, hogy eldönthessék az idei billentyű sorsát, (és a többi kategóriában a sorrendet).

Még vasárnap este elküldtük a HA5KDR begépelt logját, és mindketten megállapítottuk, hogy ilyen jól régen nem szórakoztunk! Bánhatja aki nem volt velünk, vagy nem volt részese ennek a remek eseménynek!

73! de HA4AA András és HA7PC Karesz

 

 

  1. Right Witty, the elephant in the room is not American militarism and imperialism or Zionist colonialism, either. It's not nukes, it's not Mossadegh, it's not the economic warfare on Iran that hardly anyone is even writing about…The elephant in the room must be a great big rotting wooly mammoth carcass, unearthed just now to herald the caveman tactics of our pro-Zionist state media, who wield a brutish, bludgeoning club on anyone who doesn't obediently submit to the absurd mythology.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .