Antenna karbantartás Szentendrén

A nyári szünet alatt sincs pihenés a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának rádióállomásán HA7AA – így az „élet” részeként a minap HA3GRX Gábor és HA5CBM Miklós antennamérő és javító napot tartott. A csodaműszert először az R-173-as URH (30-72 Mc/s) FM adó-vevők szűrőinél használtuk, R_173sz4majd jött az igazság pillanata, azaz a DunaX górcső alá vétele. Az eredmény lehangoló, s akkor sem lett jobb, amikor megcsiszoltuk. AA_tet_2 Igaz, minden nézőpont kérdése – hiszen bár sem 14-en, sem 21-en és 28-on nem üzemel – de cserében 70 Mc/s-on patent módon rezonál. Kár, hogy abból már van egy körsugárzó.
Ha már bevonultattuk a műszert, éltünk az alkalommal, s ránéztünk az összes többi antennára is. A Penetrátor 28,250-en a legjobb, a szoknyás köcsögantenna 29,100-on jár – viszont rossz hír, hogy az utóbbi kábelét cserélni kell, mert valahol elszakadt a földelése. (Erre napokon belül sor kerül.) A dipólok szépen szólnak, a 70 és 50 Mc/s-os függőleges és vízszintes példányok szintúgy. Összességében elégedettek lehetünk, pláne annak fényében, hogy sok antennát pusztán papír/ceruza alapon hangoltunk be anno.R_173sz2

Ugyancsak laktanyai hír, hogy három, nagy kapacitású autóakkumulátor munkába állításával elkészült a 12 és 24 Voltos hálózatok szünetmentesítése. Próbát még nem tettünk, de a számítások szerint 1/3 adás-vétel arány mellett és csökkentett teljesítményen (6-10 Watt) öt-hét órát tudunk üzemelni rövid- és hetet (15 Watt) ultrarövid hullámon. Igaz ami igaz, nem sok, de alapnak megteszi. A következő lépésnek egy szünetmentes áramforrás beszerzését céloztuk meg.

73!

Gábor és Miklós

További képek az antenna karbantartásról:

[Not a valid template]