Miről ír a QST magazin? 2015. május (kitelepüléses szám)

Szervusztok!

9. oldal It Seems to Us (Így gondoljuk rovat) K1ZZ David bevezető cikkének címe Fogatlan tigrisek. Megint FCC-s dolgokról szól.QST-May-2015

13. oldal Inside HQ (Mi újság a főnökségen rovat) W1JB Harold ARRL hivatalvezető cikkének a címe FAQ. Gyakran feltett kérdések a QST folyóiratról és az ARRL tagságról.

30. oldal APRS in Your Packet. VE6AB cikke. APRS a zsebedben. Mi kell egy ilyen hordozható rendszerhez: kézi hordozható rádió, a kis zseb TNC és egy Androidos okostelefon. A HA5KDR SOTA szakosztálya vezetőjének HA5CLF Istvánnak érdekes lehet ez a cikk.

32. oldal Feszültség és teljesítmény monitor. W0UFO cikke. Volt egy ehhez hasonló cikk már, ami LM339-es komparátorral készült, de ez a PICAXE-18M2 mikrovezérlővel.

35. oldal The Modern Mobile. K0BG cikke a mai autós rádiózásról szól. Újfajta autók másfajta problémák, gyakorlati tanácsokkal. Itt a klubban ehhez hasonló dolgot HG1MA Ákos csinált. HA2NON le is filmezte.

37. oldal A 100 Hz to 10 MHz Signal Generator. WA2EUJ cikke egy kompakt jelgenerátort ír le, melynek vezérlése érintőernyős és számítógépes interfésszel is rendelkezik. A szokott módon komplett kapcsolási rajz, leírás és letöltési címek a részletes dokumentációkhoz mind megtalálhatók a konstrukciós cikkben.

40. oldal SOTAbeams cég új termékének ismertetője. Az elecraft KX1-et tartalmazó kitelepülési segédletről. HA5CLF István műanyag deszkás rendszere szerintem jobb, nem beszélve HA5DSA és HA7HF kitelepülős rendszeréről. Csak a KX1 miatt írtam le :-).

41. oldal Short Delay Echoes Continue to Amaze K4MOG cikke. Meg kell jegyeznem, hogy erre az írásra HA5AND Feri hívta fel a figyelmemet. Nagy köszönet érte! Kedvenc jelenségemmel foglalkozik és mégis előbb ő vette észre mint én :-). Volt róla a PannonDX levelező listán is egy élénk vita. A jelenség rövidhullámon jelentkezik, amikor az ember full break-in módban (tehát amikor a távírózás közben szinte azonnal hallja az ember a jelei között azt, hogy mi történik az adása közben a sávon, akkor sokszor furcsa dolgok történnek. Olyan, mintha VALAKI egy rövidet nyomna pont akkor, amikor elengedjük a billentyűt.

A cikk írója is él evvel a feltételezéssel, hogy hogy valaki megtréfálja őt, és ezt komolyan tárgyalja is, de természetesen arra a következtetésre jut, hogy ez lehetetlen. Azt is megfigyelte, hogy bizonyos rendszeres időközökben ez a visszhang jel magasabb tónusú.

Végül ő is arra a következtetésre jut, mint KL7AJ, aki jó ismerője az ionoszférikus és magnetoszférikus jelenségeknek a 2013 februári cikkében, hogy a rádióamatőröknek csodálatos lehetőségük van arra, hogy a Földön mint egy játszó laborban hihetetlen kísérleteket végezhessenek, amikről a nem rádióamatőrök csak álmodhatnak. (Az biztos, hogy hatalmas utat megtesz az ember jele, mire visszahallja azt visszaverődve. Talán meg is kerüli a Földet! Nagyon érdekes jelenség, megerősíthetem. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor csodás az RH terjedés. AA megj.)

Remélem, hogy a júniusira több időm lesz.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .